mąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. – 1 szklanka mąki pszennej – 1 jajko – szczypta soli – 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszki, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos wlać do żaroodpornego naczynia. Ułożyć w sosie kotleciki i zapiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z makaronem i świeżo startym parmezanem
Kulinarne InspiracjePyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę
Monia miesza i gotujeOwocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney
Sajkofanka smakudrobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI 100 g makaronu soba, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 50-80 g świeżego szpinaku(...)późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez 15 min. Doprawiamy ostrą papryką. 2. Blanszujemy szpinak w wodzie z cukrem, solą i sokiem cytrynowym (po 1 łyżce), odsączamy na sicie. 3. Do misek nakładamy duże porcje makaronu, rozkładamy na makaronie dodatki - mięso, cebulę, zioła i szpinak. Zalewamy bardzo gorącym wywarem
Kuchnia Prezydentowejodstawiamy na bok. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do zarumienienia na patelni, mieszamy z makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. W małym garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i intensywnie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, a następnie gotujemy, aż sos zgęstnieje do konsystencji budyniu. Wsypujemy 2 szklanki sera i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy
My Culinary Artwyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby(...)dobrze odsączona 3 łyżki bułki tartej (ilość można zwiększyć, jeśli konsystencja będzie za lekka) 3 łyżki kaszy manny 1 cebula (lub cebulka mielona ) garść natki pietruszki sól, pieprz Na sos: Włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/4 cebuli) 1 liść laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu czarnego ziarnistego garść koperku 2-3 łyżki chrzanu (opcjonalnie
Ale Prostewczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy! Na 4 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g(...)sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryoleju roślinnegoOk 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę0.5 chili drobno posiekanej2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki3 ząbki drobno posiekanego czosnku200g kiełków fasoli mung1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paskiGarść suszonych krewetek (opcjonalnie)150g krewetek (świeżych lub mrożonych)Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)2 jajka-roztrzepaneGarść posiekanej świeżej kolendryNa sos:3 łyżki sosu sojowego1.5(...)sałatę I suszone krewetki. Po chwili dodajemy świeże krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron. Na tym etapie dodajemy reszte dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy kolendrą. Podajemy z kawałkiem limonki.Smacznego
Kulinarna rozmowaKiedy moja rodzina je spaghetti z sosem bolońskim, równolegle dla siebie przyrządzam danie tylko w połowie podobne do ich obiadu. Zamiast makaronu na moim talerzu zagościł bakłażan, do którego mam wielką słabość, ale niestety w moim zachwycie pozostaję osamotniona. Przede mną weekend pełen gości, bo Franek za tydzień kończy trzy lata i tak pomyślałam... może taki zapiekany bakłażan byłby(...)prezent dla syna jest już w drodze. Tymczasem i Wam proponuję, zapiekane bakłażany z mięsem mielonym i mozzarellą. Jeśli znudzi się Wam klasyczne spaghetti, albo gdy zostanie trochę sosu z poprzedniego dnia, to pomysł z bakłażanem jest baaardzo na miejscu :) składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju
bistro mamaŻeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera
Ala piecze i gotujePasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też
Smaczna Pyzaktóremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!Zapiekanka:500g makaronu farfalle marki om nom nom*2 cukinie1 bakłażan1 brokuł3 czerwone cebule3 papryki (czerwona, zielona(...)Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić w piórka. Oliwki oraz pomidorki poprzekrawać na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do miski z makaronem. Wymieszać i doprawić ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku. Wrzucić do dużego naczynia żaroodpornego lub do kilku naczyń na casaroli. Jajka rozbełtać
Food SquareRobi się go bardzo szybko, więc jest idealny na obiad „po pracy”. Podałam to danie z makaronem ryżowym, gdyż jest on najbardziej neutralny w smaku i najszybszy w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybki kurczak w sosie śliwkowym (4 porcje) Składniki: 70 – 100 g tłustego boczku, pokrojonego w kostkę 500 g mięsa z udek
karmelowyzrobiła takie zapasy, że wystar-czyłoby do wykarmienia połowy garnizonu ;) Tak też powstał pomysł n a: Tagiatelle w pomidorach z krewetkami. Składniki (2 porcje): 4-5 gniazdek makaronu tagliatelle - Lubella ma świetny z pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina 50 ml śmietanki kremówki(...)minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut, tak by był al dente (lekko twardawy), po czym odsączamy go dokładnie. Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu co chwilę mieszając. Po 6 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki
Spektrum Smaku