szybka w przygotowaniu, a podana z podpieczonym chlebkiem – przepyszna. W składzie znajdują sie tylko dobrej jakości tuńczyk w sosie własnym, jajka, korniszony, kukurydza i majonez, tyle wystarczy by stworzyć pyszną przystawkę. Można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron ryżowy, jednak dla mnie są zbędnym zapychaczem, a zwykły chlebek do podania doskonale je zastąpi. Proporcje składnikow można konfigurować zgodnie
karmelowyrozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa(...)problemu znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników
Marta GotujeMakaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki:c.d.n ;)przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaChiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem Składniki: - 100g makaronu z fasoli mung - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego(...)oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung, sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby - Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić - Tofu posiekać w kostkę
Wegańska kuchnia orientalnaczosnek i imbir, pilnując, aby czosnek zbytnio się nie przysmażył. Dodać pastę miso, sos sojowy,3 łyżki wywaru i kostkę rosołową (1/3). Dodać pozbawione pestek i pokrojone w paseczki papryczki chili, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 3. MAKARON 2 porcje japońskiego makaronu ramen (najlepiej nieco grubszych, żółtawych nitek) 2 łyżki curry(...)wodę w czajniku, makaron przelać wrzątkiem, osączyć. , 4. DODATKI ( w zależności od indywidualnych potrzeb, możliwości, smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki
Kuchnia Prezydentowejprzepisy, które tworzymy sami na bazie tego co mamy w domu. Ja przygotowałem zapiekankę makaronową z warzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego aromatyczne przyprawy i obiad gotowy.Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu fusilli (świderki)1/2 papryki czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2 pomidory2 czerwone cebule200 g brokuł3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 serek kremowy
kulinarnyJaBardzo pikantny, aromatyczny i specyficzny smak...dla koneserów:) Wypróbowaliśmy już do makaronu... nadaje się...maż nawet chce robić więcej. Oczywiście można pikantny smak zminimalizować mniejszą ilością przypraw.Składniki; 2,5 kg pomidorów, 8 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 szklanki octu, 5 dkg cebuli, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonych goździków(...)łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne 1 czerwona papryka Wykonanie;Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy ocet i przyprawy. Jeszcze przez kilka minut gotujemy. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut
Anioły w kuchniNajlepsze pomysły na posiłek przychodzą mi do głowy kiedy robię go z tego co mam „pod ręką”. Intuicja to podstawa przy gotowaniu. Pewnym popołudniem
Jem więc Jestemmakaronem Malma Warsztaty poprowadził szef Andrea Scarantino, rodowity Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami
Kulinarne przygody Gatityograniczać pszenicę (choć z różnym skutkiem), ale nie potrafilibyśmy całkowicie zrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna(...)pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 500 g passaty pomidorowej 2 malinowe pomidory 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz Farsz i makaron: 250g makaronowych muszelek (Conchiglioni) sól 1 pęczek świeżej bazylii (dwie duże garście) 1 ząbek czosnku
Roślinna - blog wegańskijogurt, majonez, musztardę, zgnieciony czosnek, pieprz i sól. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić. W drugiej wersji zwiększam ilość składników i dodaję 3-4 pomidory. Czyli: 2 brokuły, 6 jajek, duża puszka kukurydzy, 4 pomidory, makaron uszka 3/4 opakowania, 4 ząbki czosnku, 1-2 opakowań małego jogurtu, 2-3 łyżki majonezu
Passions hobbies lifeblenderze kielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci(...)powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko
Karo in the Kitchenobiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 garście szpinaku 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 200 ml śmietany 30% sól świeżo zmielony
na moim stole...stron na złoto. Ściągnąć z patelni mięso, dodać sos, ser ( kilka plasterków zostawić o dekoracji dania ) i śmietankę, całość zagotować. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka, dodać kilka cienkich plasterków sera na górę dania. Można podawać z ryżem, makaronem oraz posypać całe danie koperkiem
Magiczne Życie Marty