gotujemy na niej łososia po przykryciem 15-20 minut. SOS PRZYGOTOWANIE: Jogurt i żółtko dokładnie mieszamy z bazylią i odrobiną papryki słodkiej mielonej. Kiedy makaron ugotujemy według przepisu na opakowaniu dokładnie mieszamy go z sosem i podajemy razem z łososiem. Najlepiej zjeść zaraz po wymieszaniu z sosem. Smacznego
Moje-pitraszenieświeżego imbiru 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka dymka (zielona część) 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa(...)miodu 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego 1/5 szklanki wody Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut. Gdy zmiękną kroimy w drobną kosteczkę. Makaron chiński przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy go w krótkie kawałeczki. Marchew
Mania Gotowaniazielona 3 mandarynki makaron chiński Chow Mein szczypta soli Sposób przygotowania: Papryczki chilli, czosnek, imbir drobno posiekaj. Dodaj miód i ocet i gotuj na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Mąkę wymieszaj z sokiem z mandarynek i ananasa- dodaj do reszty. Następnie podsmaż papryki pokrojone w cienkie plastry i razem z pokrojonym ananasem dodaj do sosu. Dopraw do smaku(...)szczyptą soli. Newellę pokrój w ładną kostkę i dodaj do sosu. dobrze było by zrobić to na kilka godzin wcześniej wówczas Newella nabierze cudownego smaku naszego sosu z chilli. Podawaj z gorącym makaronem Chow Mein. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytfarszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek)350 g mięsa mielonego100 g makaronu chińskiegośrednia marchewśrednia cebula5 liści kapusty pekińskiej (zielona część)10 grzybów mun (bez nóżek)ok. 20 kiełków fasoli mungjajko3 łyżki sosu sojowego100 g papieru ryżowego (ok. 2 opakowania)Sajgonki - Sposób przygotowania:Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i po 20 minutach kroimy(...)zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników
Słodka Stronacebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą(...)często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka min. makaron ma być al dente. Pod koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z dużą
Moniki Smakołykiduża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy na nią cebulę(...)jakieś 5 min. Teraz dodajemy pieczarki, dużo majeranku, pieprz, ostrą paprykę i kminek według uznania. Dusimy wszystko jeszcze ok. 5 min i na koniec skrapiamy sosem sojowym. Mieszamy i wrzucamy do garnka z makaronem wcześniej przelanym oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy w garze i podajemy na talerze :) Będziecie zachwyceni smakiem. Ważna sprawa to kupcie dobre łazanki. Na pewno macie
vegetanietrochę przeze mnie zmieniony) pochodzi z recenzowanej przeze mnie wcześniej na blogu książki "Łatwe makarony" . Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki: pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki(...)cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1. Mięso pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać chili, sos sojowy i przyprawę 5 smaków. Wymieszać i odstawić do zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki
Pasja Smakugorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić w cieniutkie paseczki. Newellę pokroić w cieniutkie paseczki podobne do makaronu i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, kurkumę, drobno pokrojony kawałeczek chili i łyżeczkę soku z limonki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około
Oryginalny smakkolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry i kurkumę
Apetyczna babeczkamakaronowych - jajecznym, z semoliną, z pszenicy durum, itd. Jak postępować z gotowaniem różnych makaronów - świeżych, suszonych czy mrożonych. Dowiedzieliśmy się jak dobierać odpowiednie typy makaronów do dań i jak łączyć je z sosami. I w końcu przyszedł czas na wstęp o ciastach, które mieliśmy zaraz przygotować - ciasta jajecznego i z jajeczno-semolinowego. I tu nastąpiło to co mało spodziewane(...)kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie już są spisane, więc bądźcie czujni! :) Przyznaje się bez bicia, że makaronu domowego nie robię i tu moglibyśmy
Plate of Joysosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski wraz z sosen sojowym, octem balsamicznym, pieprzem i połową orzechów utłuczonych w moździerzu. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie gotujemy makaron(...)stopni i czas 30 minut. Przez 10-15 minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy, po tym czasie dorzucamy kurczaka z całym sosem z marynowania, a na ostatnie 5 minut wrzucamy ugotowany wcześniej makaron (albo to samo robimy na zwykłej patelni). Podajemy posypany pozostawionymi orzechami i w razie czego polewamy odrobiną sosu sojowego. Multicooker ma jednak tę przewagę
Marder&Marder Manufactureorzeszków z nerkowca- posiekana natka pietruszki lub kolendry- sos sojowy jasny- 2 łyżki- słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki- ocet ryżowy- 1 łyżeczka- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej- gwiazdka anyżu- chili czerwone- czosnek 2 ząbki- 6 pomidorków koktajlowych- 1/2 łyżeczki przyprawy do woka- makaron ryżowy-olej sezamowyWYKONANIE(...)rozgrzej woka wlej olej- smaż indyka, czosnek, chili i przyprawy- po 4 minutach dodaj sosy sojowe i ocet- smaż ciągle mieszając aż nadmiar sosu się zredukuje- po 3 minutach dodaj pomidorki koktajlowe, smażymy 1 minutę - makaron ryżowy zalej wrzątkiem- dodaj posiekane orzeszki, dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz posyp pietruszką i skrop olejem sezamowymPyszne!Mniamiiii;-)))Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym przepisem(...)kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki
Kulinarna Pokusalazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu. Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1(...)Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym.5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem.6. Lazanię
Kuchnia domowa AniPesto jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam(...)obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty.Do klusek śląskich, makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie chwilę. Można zrobić więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce. Mając gotowe pod ręką, przygotujemy kolejny
mojewypiekiinietylko