cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo! :) * makaron- około 200 g * łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól, pieprz(...)smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy odłamać końcówkę). Pokroić umyte pomidorki koktajlowe, przygotować dressing z oleju, poszatkowanego kopru, soku z cytryny oraz
Kraina Miodem Płynącasyty makaron farfalle z kurczakiem i szpinakiem. Bardzo prosty i szybki do przygotowania. A jego smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Makaron możemy dać dowolny. A lubiący sosy śmietanowe pod koniec gotowania mogą dolać śmietany najlepiej 30%. Ja robiąc to danie robię zawsze dwie wersje – ze śmietaną dla męża i bez śmietany dla mnie(...)Składniki ( na 3- 4 porcje) : 1 pierś z kurczaka, 2 cebule mniejsze lub 1 duża, 300 g mrożonego szpinaku, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia, ok. 400 g makaronu Farfalle Wykonanie: Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy. Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka, smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem. W połowie smażenia kurczaka dodajemy
Passion of Cookingzielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i. Na dwie porcje sosu: 200 g krewetek 3/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam 2 łyżki masła 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka(...)czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty, nie dłużej gdyż krewetki zrobią się gumowe. Mąkę wymieszać ze śmietaną zalać krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym makaronem
Jadło i czytadłozgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę. Trawę cytrynową w całości miażdżymy przy(...)aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego :) ps. Dla dorosłych razem
MamaOskarkastartego żółtego sera sól, pieprz, bazylia ser śmierdzący do starcia na wierzch lub jeśli mamy go więcej można część dodać do sosu serowego (złoty lazur, gorgonzola, parmezan, grana padano) + oczywiście ugotowany makaron wg potrzeby Na początku smażymy dość mocno boczek aby cały tłuszcz się wytopił. Zdejmujemy go z patelni łopatką i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulkę aż zmięknie i się(...)zbyt starannie bo wszystko i tak dopiero na patelni się rozpuści. Do cebulki na patelni dodajemy wcześniej podsmażony boczek oraz cały sos serowy. Kilka minut grzejemy do rozpuszczenia się serów. Voila! Spaghetti Carbonara gotowe :) Wystarczy wyłożyć na ugotowany makaron, na wierzch zetrzeć ser śmierdzący i można już jeść :) Czyż nie proste? :) Naprawdę gorąco polecam wszystkim sero-, makarono- oraz wszystko- jadaczom
Jedzeniomaniatylko gdy są upały, można jeść ją cały rok. Wspaniale nadaje sie na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi. Makaron z tuńczykiem na zimno Składniki: - 250 g makaronu świderki Lubella - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1/2 puszki z kukurydzy - 3 łyżeczki kaparów - kilka czarnych oliwek - 4 suszone pomidor(z oliwy) - 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka) - olej słonecznikowy - sól - pieprz Przygotowanie
Kulinarne życieAlpro.Zakasałyśmy rękawy i wzięłyśmy się do pracy!Ściągi żadnej nie było …. ale podpowiedzi Pana Roberta i jego pomocników ułatwiały nam pracę.Własnoręcznie robiony makaron …. fantastyczny farsz z krewetek …. obłędnie pachnący sos – to już po chwili miały wylądować w naszych brzuchach!____________________________________________________________________________________________Pozostałe grupy również dawały czadu!U sąsiadek było na słodko:* Czekoladowy sernik z tofu* Panna
Ostra na Słodkosię do kuchni i wyciągam z szafki opakowanie spaghetti. Tak, to właśnie spaghetti jest według mnie najpyszniejszym makaronem. Włosi wierzą, że w zależności od kształtu, makaron ma różny smak i różnie łączy się z sosami. Ja się w pełni z nimi zgadzam, bo spaghetti smakuje mi jak żaden inny makaron. Do spaghetti dodaję moje ulubione składniki, którym przecież mój blog
Chilli Czosnek i OliwaCzasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha. Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól
Pasja Smakujeszcze 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie gotuj makaron przez 8-10 minut, aby był al dente. Odcedź i połącz go z przygotowanym sosem. Przełóż na talerze posyp posiekaną natką i podawaj. Makaron smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiCześć ! Dziś przedstawiam Wam przepis na kalafiora ,który znalazłam w sieci o tutaj . Sos serowy smakuje znakomicie i na pewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy(...)cheddar starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko mieszamy , aż do momentu połączenia się składników w jedną masę. Przyprawiamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Makaron przekładamy do miseczki wraz z kalafiorem i oblewamy sosem. Smacznego! p.s. Przepraszam , ale w zamieszaniu zapomniałam zrobić zdjęcia dania na talerzu
Cukier&Puderschabem w roli głównej. Przygotowałam do niego smakowity sos serowy z czerwonym pieprzem i podałam z chrupiącą bagietką. Jeśli po przygotowaniu tego smakołyku zostanie Wam trochę sosu, to polecam podać go z makaronem penne i kawałeczkami kurczaka - palce lizać! Potrzebne nam: - 5 cienkich kotletów ze schabu (grubości 1 cm) - bagietka z masełkiem czosnkowym - duży kubeczek śmietany 18% - 100 g sera(...)kawałeczki żółtego sera umieszczamy w rondelku i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tłuczonym kolorowym pieprzem, chili i odrobiną soli, gotujemy do roztopienia sera (sos powinien być jednolity). Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kolorowy pieprz rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nim mięso. Doprawiamy mięso przyprawą uniwersalną i czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju
W poszukiwaniu inspiracjiCzasami zdarza się, że ponad wszystko nie chce nam się gotować, ale fakt że należy nakarmić dzieci czymś innym aniżeli ciastkami, gumami, cukierkami i lizakami sprawia
Magiczny GarnekMuszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie(...)oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku
MarciochaKucharzy