rosołowa, 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego, 12 średnich pieczarek, woda, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 10 g sera gouda, 3 łyżki groszku konserwowego, sól, pieprz, majeranek do smaku, szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone. Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy(...)końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente. Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiuznania) siekana natka pietruszki czarny pieprz i płatki chili 1. Mięso wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy i łyżkę oleju, marynujemy przez ok. 20-30 minut. Oscypek kroimy w paski ok. 3 cm. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu i trzymamy w cieple. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i dusimy, aż się(...)dużym ogniu), dodajemy oscypek, przykrywamy i odstawiamy na ciepły palnik na 5 minut (nie gotujemy już) - po tym czasie ser powinien ładnie zmięknąć. 4. Makaron nakładamy na talerze, na to kurczaka z oscypkiem w jogurtowym sosie, posypujemy kostkami marynowanej dyni, natką pietruszki, płatkami chili i czarnym pieprzem
Kuchnia PrezydentowejSkładniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos spaghetti Łowicz / spaghetti sauce Łowicz Sposób(...)Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy na tarce. Na talerzu układamy makaron, mięso i posypujemy startym serem, gotowe :)! ***** We cook pasta al dente. We fry the minced meat in olive
Projekty ze smakiemPyszności. Uwielbiam sałatki, które robi się w ekspresowym tempie i które w ekspresowym tempie znikają z miski :) 'sałatka z makaronu / ryżu z tuńczykiem' Składniki: - 100g makaronu / ryżu - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 3 krążki ananasa z puszki - 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej - 2-3 łyżki majonezu - S&P do smaku Makaron /ryż ugotować wg zaleceń
CookYourselfaromatyczna, po prostu udana. Składniki: 70 g makaronu świderek z mąki z pełnego przemiału, 1 duża główka czosnku, 1 biała cebula, 100 g pora, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie al dente. Pod koniec doprawiamy sosem worcestershire, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopiero na samym końcu możemy dodać sól, jeśli będzie taka potrzeba. Zupę podajemy gorącą z świeżo startym parmezanem. Smacznego :) Rada: czosnek
Moniki Smakołykicebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową(...)pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaProsty przepis na pyszny, kremowy sos grzybowy. Sos może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs, kasz, kopytek, makaronów, klusek śląskich ... A grzyby pozostają jędrne i smaczne! ok 1/2 kg oczyszczonych leśnych grzybów 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki
Atlas Smakówczosnku, posiekane4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych4 jajkasok z 1 limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj należy go zalać wrzątkiem na 5-7 minut, a następnie ostudzić(...)następnie dodać groszek i kiełki fasoli mung. Wszystko dokładnie wymieszać.W osobnej miseczce przyrządzić sos z soku z limonki, pasty tamaryndowej, imbiru, sosu rybnego oraz sojowego i cukru. Wlać go do woka i wszystko wymieszać. Następnie makaron odgarnąć na bok, a na środek wbić jajka. Pozwolić im się nieco ściąć, a po chwili dokładnie wymieszać z makaronem. Smażyć wszystko
Food Squarepatelnię - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 12 volt - szczypta pieprzu i soli - pół łyżeczki pieprzy ziołowego - sos do warzyw na ciepło (ja użyłam pół saszetki sosu serowo-kremowego do brokułów i kalafiora) - 3/4 paczki makaronu z zupki 'chińskiej' Amino W wysokiej misce mieszam warzywa (mogą być mrożone) wraz z resztą składników. Odstawiam na 5 minut. Masę umieszczam w formie
upichconapassatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego pietruszkę, doprawić do smaku i chwilę jeszcze poddusić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełożyć go do sosu i wymieszać. Podawać udekorowane pietruszką
wyzwania kuchennearomatyczny, z dużą ilością mięsa. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem. Składniki: 500 g mięsa … Czytaj dalej Tradycyjny mięsny sos
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymoim zdaniem, urodziny to jedno z tych dni, w których możemy sobie pozwolić na cheat meal czy nawet na cheat day. Pesto jest świetnym sosem nie tylko do zjedzenia z makaronem, ale również do różnego typu mięs, ryb, do zjedzenia na kanapce, czy jako bruschetta, a nawet jako dodatek do pizzy. Jego sposób spożycia może być ograniczony jedynie przez
Be Fit Be StrongSkładniki ( na ok. 20 w zależności od wielkości sajgonek) : 450-500g mięsa mielonego 1 mała cukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane(...)smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, curry, papryką, oregano, tabasco i na koniec dodajemy świeżej poszatkowanej bazylii. Przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu kroimy na 5 cm odcinki i dodajemy do farszu. Szykujemy miskę z chłodną wodą, w której zmieszczą się arkusze papieru
Pudełko rozmaitościSkładniki:pół opakowania makaronu lasagne300g filetu z łososia450g mrożonego szpinaku1 cebula pokrojona w kostkę3 ząbki czosnkusólpieprz białyoliwaSos beszamelowy:1/4 kostki masłaczubata łyżka mąkiszklanka mlekażółtko2 łyżki śmietany 18%sólpieprz białyszczypta gałki muszkatałowejPrzygotowanie:Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około 100ml) i smażę około 12 minut. Pod koniec smażenia dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek.Na drugiej(...)mąkę do lekkiego zrumienienia.Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając. Ponownie stawiam patelnię na ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.Jeśli sos zbyt gęsty, dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty
Smakowity Blog Kulinarny