zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:168/1187)

Ryba po grecku 187

Składniki : 80 dag filetu białej ryby (morszczuk, dorsz,...) u mnie morszczuk 2 większe marchewki 1 średni korzeń pietruszki kawałek selera (wagowo tyle co pietruszki) 2 średnie cebule szklanka przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu mąka masło klarowane do obsmażania sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić(...)paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.  Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy. Tak przygotowanym sosem

Mechanik w kuchni
Sałatka ryżowo-paprykowa s.Marii 125

paprykową s.Marii?;) Jeśli nigdy takiej nie jedliście, zachęcam Was do jej przygotowania. Sałatka jest inna niż wszystkie ryżowe jakie jadłam do tej pory. Kolor i smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu pomidorowego i zalewy z ogórków. Jak można się domyślać jest lekko kwaśna. Za sprawą papryk i ogórków jest chrupiąca, a dzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca. Najlepiej smakuje(...)nieduży seler (u mnie kawałek około 160g) 2 małe cebule 6-7 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl. zalewy z ogórków (dałam ciut mniej) 2-3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier kilka kropli sosu tabasco natka pietruszki do dekoracji

Smaki Na Talerzu
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 172

Zdrowsza wersja pizzy, po przygotowana na bazie mąki orkiszowej. Za to z mnóstwem pyszności w kolorach jesieni. Dynia, pomidory i jarzębina - coś pysznego! A do tego korzenny sos pomidorowy. Polecam :) SKŁADNIKI (2-3 okrągłe pizze) ciasto 3,5 szklanki orkiszowej jasnej 1,5 szklanki letniej wody 7g suchych drożdzy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 lyżki oliwy sos 300ml(...)passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki cukru muscovado 2-3 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella

DefinicjaSmaku
Zapiekanka z ryżu i soczewicy 179

Zapiekanka z ryżem z sosem pomidorowym z dodatkiem zielonej soczewicy Zazwyczaj robię zapiekanki z makaronem, ale kiedy makaronu brak w domu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie.  Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno(...)się spodoba.  Zapraszam  Przepis: (dla 4 osób) Składniki: 200 g ryż basmati 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml wody 60 g koncentratu pomidorowego 100 g zielonej soczewicy zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili,  Wykonanie : 1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.  3. Cebulę obieramy i kroimy

Mój pomysł na
Halloweenowe mini pizze "pająki" 172

cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis  tutaj ), pyszny i zdrowy sok pomidorowy. Zapraszam do zabawy! Składniki na ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka(...)drożdży instant Składniki na sos do pizzerinek: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4  łyżki wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy suszone oregano Doatkowo: około 90 g czarnych okliwek 12 plasterków salami Wykonanie: składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą 155

krótko zagnieść, po czym odrywać z niego kawałki o wadze około 42 g. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub spłaszczyć i rozciągnąć na równe placki. Każdy z nich posmarować koncentratem pomidorowym, zachowując odstęp od brzegu. Następnie posypać koncentrat odrobiną ziół prowansalskich i nieco większą ilością oregano. Na połowie placka (zachowując nadal odstęp od brzegu) ułożyć dwa kawałki szynki, odrobinę szpinaku

Passions hobbies life
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej 216

Zakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego(...)smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego, u mnie koncentrat Reypol 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu Fasolkę szparagową dokładnie umyć i osączyć. Odkroić końcówki. Gotować w osolonym wrzątku ok 15-20 minut aż fasolka

Monia miesza i gotuje
Cukinia nadziewana po bolońsku 154

Proste i pyszne danie, które Wam na pewno zasmakuje. Mięsne nadzienie, sos pomidorowy i mozzarella łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kulka mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli, oregano WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć z miąższu, po czym przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę

Passions hobbies life
Makaron penne z mięsem i bakłażanem 190

stylu. Obowiązkowo posypane startym parmezanem. Polecam ;) 200 g makaronu penne 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku 1 bakłażan 2 pomidory 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 100 g oliwek czarnych 50-100 g parmezanu sól pieprz czarny bazylia oregano oliwa z oliwek Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron(...)pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch

https:KKuchniaMniam
Klopsiki w sosie pomidorowym 523

odrobinę zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru z pulpetami. Sos nam się zagęści. Dodaję natkę pietruszki. Podaję z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.   Artykuł Klopsiki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Fasolka po bretońsku 214

zarumienić. Wtedy dodajemy cebulę i podsmażamy, aż się nie zeszkli. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy razem aż fasola nie będzie zupełnie miękka. Doprawiamy fasolkę koncentratem pomidorowym, pieprzem, solą i dużą ilością majeranku. Obrany czosnek rozgniatamy trzonkiem od noża i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze parę minut. Na patelni, na której smażyliśmy wcześniej kiełbasę roztapiamy łyżkę

Dieta bez mleka
Calzone ze szpinakiem, pomidorkami, roszponką, szynką i mozzarellą 149

byłam tam tylko w celach zarobkowych na wakacje. I tak też zostałam zaproszona na wspólny obiad, a podana została najpyszniejsza lasagne jaką jadłam kiedykolwiek! Było w niej wszystko: sos pomidorowy, szpinak, kukurydza, groszek, jajka, sos beszamelowy itd. Próbowałam niejednokrotnie odtworzyć ten smak, ale bezskutecznie. Za to zagościł u mnie w domu na stałe szpinak Bonduelle . Teraz wystarczy zerknąć na mojego(...)mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Farsz: 400 g mrożonego szpinaku Bonduelle 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli 8 plasterków szynki (u mnie polędwica sopocka) 300 g pomidorków koktajlowych 2 małe garście roszponki sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże

Passions hobbies life
Spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami 133

Pyszna propozycja dla miłośników krewetek - spaghetti w aromatycznym mocno pomidorowym sosie (aż 3 rodzaje pomidorów :)) z dodatkiem krewetek na pewno Wam posmakuje :)  Dla mnie to danie to smak wakacji - kojarzy mi się z podróżami na Bałkany :)  SKŁADNIKI  (dla 4 osób - 1 porcja 570 kcal) 400 g makaronu razowego spaghetti 1/2 dużej białej cebuli 3 ząbki czosnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Wątróbka w sosie pomidorowym z ananasem 178

odrobiną pikanterii. Taka wątróbka najlepiej smakuje z ryżem. 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki masła 6 krążków ananasa z puszki syrop spod ananasa 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego sól pieprz czarny mielony chilli świeży szczypior olej rzepakowy do smażenia Wątróbkę opłukać i czyszczoną obtoczyć w mące. Rozgrzać niewielką ilość na patelni i obsmażyć z dwóch stron. Dodać masło(...)pokrojoną cebulę. Chwilę poddusić dolewając syrop spod ananasa, przecier pomidorowy, a następnie pokrojonego ananasa. Wszystko razem chwilę dusić, doprawiając do smaku solą, pieprzem i chilli. Gorącą wątróbkę i ryż wyłożyć na talerz. Posypać posiekanym świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Obiad na szybko Tagged: ananas , podroby , przecier pomidorowy , ryż

https:KKuchniaMniam
Gulasz z szynki z warzywami 185

Całość podsmażamy i po kilku minutach dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Jeśli podczas duszenia woda wyparuje – dolewamy. Gulasz zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dodajemy drobno posiekany koperek . Całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowany gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, albo zdrowym makaronem razowym . Smacznego!   Post Gulasz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania