sosy do makaronów - 5147 przepisów (strona:175/344)

Tagliatelle w sosie śmietanowo-szpinakowym z łososiem wędzonym 247

bloga, ale mam nadzieję, że niedługo mi się to uda :) Póki co przedstawiam pomysł na pyszny świeży szpinak ze zdrowym łososiem. TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWO-SZPINAKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM (składniki na 4 porcje) - 250 gram makaronu tagliatelle - 150 gram świeżego szpinaku (chociaż polecam więcej, makaron powinien być cały zielony ;) ) - 150 gram łososia wędzonego - 200 gram śmietany 12% - 1 spora cebula(...)zalać śmietaną, wsypać pokruszony ser pleśniowy. Osoby, które chcą maksymalnie zredukować kalorie mogą ten etap pominąć, aczkolwiek ser dodaje dużo smaku :) Podgrzewać sos na małym ogniu, aż będzie gorący. Na koniec na patelnię dodać ugotowany makaron tagliatelle, wymieszać i podawać póki ciepłe

Zgrabne Gotowanie
Cannelloni z tuńczykiem 177

inaczej go podać niż zwykle. I nie ma znaczenia jakiego tuńczyka macie właśnie w szafce – w oleju, w sosie własnym, w kawałkach, rozdrobniony – każdy się do tego przepisu nadaje składniki 2 puszki tuńczyka (porcja dla 2-3 osób) makaron cannelloni 150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30% natka pietruszki(...)czosnek niedźwiedzi lub 2 ząbki zwykłego 3 łyżki startego parmezanu łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz wykonanie: Makaron obgotowujemy kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie. Studzimy. W tym czasie tuńczyka porządnie odsączmy na sitku z oleju lub sosu, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, posiekany czosnek lub łyżkę czosnku niedźwiedziego, pieprz, sól. Tak przygotowanym tuńczykiem nadziewamy obgotowany

Sezonowy Garnek
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 289

dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu, na pizzę, do zapiekanek, kanapek i do czego dusza zapragnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Łatwy sos Marinara (14-16 porcji) Składniki

karmelowy
Krewetki w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem Soba 158

łyżeczka soku z cytryny plus łyżeczka do skroplenia całości po przyrządzeniu 150 ml śmietany 30 % 2 łyżki whisky 2 łyżki masła oliwa z oliwek około 2 łyżki 200 g makaronu Soba 20 g pora pęczek szczypiorku pół łyżeczki  suszonej kolendry/ bądź kilka listków świeżej 4 pomidorki koktajlowe- przepołowione odrobina poszatkowanego koperku Przygotowanie: 1. Krewetki rozmrozić całkowicie. 2. Szpinak rozmrozić(...)koperek 8. Dusić całość na małym ogniu mieszając delikatnie danie jeszcze kilka minut. 9. W małym rondelku ugotować makaron Soba- około 3-4 minuty. 10. Makaron odcedzić i dodać go na patelnię do sosu. Całość dokładnie wymieszać 11. Posypać całość poszatkowanym szczypiorkiem i skroplić sokiem z cytryny 12. Podawać na ciepło od razu po przyrządzeniu. Smacznego

KreatywnePiny
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 179

można użyć też pomidorów w puszce) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła śmietanka 30% (kilka łyżek, tyle żeby sos zrobił się kremowy) pieprz, sól, suszone oregano, bazylia,  1. Makaron ugotować al dente. 2. Pomidorki pokroić, przesmażyć na maśle, dodać tuńczyka i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, poddusić jeszcze chwilę. Zaciągnąć śmietanką

Kto ugości moich gości?
Mega łazanki w ,, ogródkowym,, sosie 220

kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie to może raczej leżakować w lodówce ale zawsze to sezonowe warzywa

Buniabaje w kuchni
Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem 218

Składniki: 300 g filetu łososia 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego cebula 2 ząbki czosnku 200 g szpinaku rozdrobnionego makaron soba noodles szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę

kulinarnyswiatdomi
Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach 207

plastrów ulubionego serasól do smakuPrzygotowanie:Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy pomidory z puszki odcedzoną ciecierzycę i suszone oregano, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a w tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki i serem

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z boczkiem i ricottą 189

chudego boczku parzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 papryka chili z zalewy olejowej 3 łyżki sosu włoskiego z migdałami sól morska do smaku szczypta pieprzu do smaku listki świeżego oregano lub bazylii do posypania Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę(...)minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy.  Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem.  Podajemy gorące danie, posypane bazylią lub świeżym oregano. Bon Appetit! Ofertę włoskiego tygodnia znajdziecie TUTAJ

Wanilia i Kardamon
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 256

Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy fasolkę szparagową gotujemy

zobacz ich smak
Gulasz wieprzowy peperonciono 246

czerwona - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję

Kuchnia co dnia
Muszelki spod Etny 182

Miedzyczasie gotujemy wode na Conchiglie Rigate MALMA i gotujemy je 8 minut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-)  Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy duzo bazylii i... Smacznego! Muszelki MALMA spod Etny- gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
Szwajcarska zapiekanka serowa 181

niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy bulion, gdy sos nabierze konsystencji dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym

dom-agi.pl
Kurczak po tajsku 209

danie to pierwsze z nich ... Kurczak ten podany z makaronem ryżowym i warzywami świetnie się komponuje i smakuje.  Przyjaciele zaproszeni na obiad chwalili to danie nie tylko za sam wygląd ;)  Kurczak po tajsku SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka  2 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)łyżeczka imbiru  sól morska do smaku  pieprz kolorowy młynek do smaku  300 g warzyw chińskich  makaron ryżowy  olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w paski.  Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól.  W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sajgonki 160

tofu (ok. 90 g) 2 plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie:      Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy do nich wodę(...)swojego koloru na złotobrązowy. Następnie odsączamy je lekko z tłuszczu i już prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym. To jest danie bardziej obiadowe (na dodatek tłuste, dlatego lepiej nie przygotowywać go zbyt często, zdrowszą alternatywą może być przygotowanie nadzienia do sajgonek

Weganizm infantylny