pracochłonne, chociaż czas jej przygotowania wydłuża się z racji gotowania fasolki szparagowej. Polecam ją na kolację. Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem SKŁADNIKI : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli koperek PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Pomidory
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do twarogu. Puszkę z makrelą otwieramy i przekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanajdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił. Smacznego
Salonik smakówprawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku; - 1 łyżeczka bazylii i oregano; Wszystkie składniki łączymy
dom-agi.plJarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki ( korzeń ) 65 dkg selera ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki 10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania : Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć
Przepisy i porady kulinarnerobimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę, a z drugiej mięso polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO
Przepisy i porady kulinarnedokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde
Przepisy i porady kulinarnesię dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje
Przepisy i porady kulinarneDuszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu. Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa
Przepisy i porady kulinarneTwardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron. Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym. Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża
Przepisy i porady kulinarnejednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić
Przepisy i porady kulinarne