sos z za - 500 przepisów (strona:29/34)

PAELLA Z OWOCAMI MORZA I WARZYWAMI + KONKURS!!! 316

mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów

Ostra na Słodko
Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami 167

Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów

kruche babeczki
Twarożek roślinny z orzechów nerkowca 173

serka nadają bardzo przyjemny smak, poza tym zagęszczają. Jeśli macie możliwość zakupu tych płatków, to kupcie - nie pożałujecie. Nie są najtańsze, ale można ich użyć jeszcze do zagęszczenia sosów lub innych past do kanapek. Kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością. Twarożek można przygotować na wieczór, wówczas trzeba zacząć rano :) Albo przygotować na śniadanie, ale wtedy zacząć wieczorem :) Nagmatwałam

Szczęśliwa kuchnia
Świąteczna szynka glazurowana miodem 232

Pyszna, soczysta, pachnąca świętami szyneczka w cudownej glazurze :) Goździki, wino i miód nadają jej wspaniały aromat.  Można ją jeść na ciepło (np. z sosem) oraz na zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber

Moje Kuchenne Rewelacje
Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym 162

średnie cebule 300 ml śmietany sól i pieprz olej, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę zeszklić na oleju z masłem, zalać śmietaną i … Czytaj dalej Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym

czarrna od kuchni
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 179

francuski tostów rozgrzać patelnię. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym i cynamonem. Wrzucić brzoskwinie. Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Upieczone tosty francuskie wyłożyć na talerz i polać karmelizowaną brzoskwinią. Inne informacje wpis Nowy post Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami pojawił się

Wypieki i Rumieńce
Śledzie z cebulą i rodzynkami 336

zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Koktajl z guaraną pobudzający 215

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Błonnik oczyszczający przepis na napój 188

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Rolada makowa drożdżowa 200

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Przepisy na śledzia na Wigilię 148

Śledź po kaszubsku II   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Na zakończanie obiecana wyżej niespodzianka w postaci rewelacyjnego przepisu na łososia. Ryba podana w ten sposób jest hitem wszystkich spotkań i uroczystości. Jest też jednym najbladziej popularnych przepisów na moim

Kulinarne przygody Gatity
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 388

mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz - wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.Rozłożyć 1/2 kapusty,rozłożyć mięso z cebulką i dokładnie przykry resztą kapusty.Polać sosem powstałym podczas smażenia mięsa.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 2 godziny . Im dłużej mięsko siedzi w piekarniku tym wychodzi pyszniejsze

Niespełnione zdolności kulinarne
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 191

ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych.  W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas

Moje Kuchenne Rewelacje
Salatka sledziowa 140

Szybka propozycja świąteczną sałatkę śledziowa. Właściwie jest to prawie to samo co śledzie w śmietanie, które robię do dawna ale tym razem składniki są pokrojone bardzo drobno a do sosu dodałam curry co podkreśliło smak całej sałatki. Zapraszam, może wykorzystacie w świątecznym menu. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak z fasolą Jaś i papryką 227

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli

https:KKuchniaMniam
Pieczarki faszerowane 203

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Jeżeli zostanie nam farsz – nie ma się czym przejmować. Doskonale sprawdzi się w roli sosu do makaronu. Smacznego

MarcinChef
Świąteczna sałatka z ananasem i szynką 625

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Młody jęczmień pyszny zdrowy napój 155

Czytaj więcej » Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs

Ekspansja smaku
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 278

się zetnie.  Solony karmel Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia

Food Square
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2140

ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe

Karo in the Kitchen
Ziemniaczane kuleczki z serem 1119

środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1119

środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Staub - zestaw do przystawek - nie tylko do przystawek :) 124

trzy kęsy (przepis wkrótce) Możemy, zgodnie z przeznaczeniem, serwować zarówno przystawki ciepłe (także takie, które wymagają podgrzania w piekarniku lub kuchence mikrofalowej), jak i zimne począwszy od wszelkiego typu sosów i dipów, poprzez oliwki czy marynowany ser Manchego, na zapiekankach kończąc. Ponadto doskonale prezentują się w nim mini serniczki na zimno (przepis wkrótce) i tymbaliki. Nie miałam zbyt wiele czasu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przyprawy 208

przypraw i podała przykłady dań z ich dodatkiem. I tak poznajemy ziele angielskie, imbir, pieprz, cynamon, gorczyca, goździki, tymianek, liść laurowy, kurkuma, kmin, czarnuszka, kozieradka, rozmaryn, kardamon, jałowiec, mięta, sos sojowy, umami, szafran, lukrecja, wanilia i jeszcze kilka innych. A gdybyśmy chcieli ich użyć, to możemy zrobić harrisę lub pastę z pieczonych batatów i pomidorów z imbirem, omlet berberski

GRUBY WAŁEK
Piernikowe brownie – choinki 156

posiekaną czekoladę i odstawiamy na bok. Do miseczki przesiewamy mąkę oraz kakao i dodajemy przyprawy.  W misce miksera krótko miksujemy jajka wraz z cukrem i wanilią. Dodajemy pomieszany sos czekoladowy i suche składniki, ponownie krótko miksujemu. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozsmarowujemy ciasto (będzie dość gęste). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Sprawdzamy

Kolizje Smaków
Piernikowy śledź 143

goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki blendujemy na proszek, dodajemy je do cebuli, doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z masą piernikową. Odstawiamy co najmniej

Kulinarne przygody Gatity
Strogonow mojej Mamy 3308

Składniki: 2 kg schabu wieprzowego 0,7 kg pieczarek 3 duże cebule 2 kolorowe papryki 3 kiszone ogórki sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie sos pikantny z smabalem wędzona papryki słodka … Czytaj dalej Strogonow mojej Mamy

czarrna od kuchni
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 137

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba

Kuchnia Pokoleń
Łososiowe rösti 196

duszeniu. Doprawiamy odrobinę do smaku i delikatnie wyrabiamy. Z masy formujemy nieduże placuszki i smażymy je na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut z każdej strony. Podajemy z sosem śmietanowo – czosnkowym, skropione sokiem z cytryny. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ziemniaki , łosoś , śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 151

dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo wiele przepisów na pastę harissa. Można ją przygotować zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki w skórkach 234

natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 142

prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki

greenscarf
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 208

dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze będzie po nocy w lodówce. Artykuł {Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). pochodzi z serwisu

Fill The Bowl
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 142

suszonej strogonow są: pieczarki, pomidory, cebula, czosnek, papryka zielona, gałka muszkatołowa spuścić ciśnienie z szybkowaru, śmietanę z mąką wymieszać w szklance wody i wlać do gulaszu, mieszać do zagęstnienia sosu kaszę gryczaną paloną gotować w osolonej wodzie 15-17 minut, wylać na durszlak - gulasz jest aromatyczny, syty i smakuje np. z kiszonym ogórkiem..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przebudzenie Barbary 115

samym było idealnie wypieczone. Jednak prawdziwą gwiazdą programu była wyborna polędwiczka wieprzowa na purée z selera i jarmużem. Mięso rozpływało się wprost w ustach i było podane ze świetnym sosem oraz gorczycą, które tworzyły integralną całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu

Food Square
Kilka pomysłów na... 153

gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami  brownie z batatów i daktyli (vegan

More food, love and dreams
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 211

kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Wyprawy kulinarne
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 192

się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy

Karo in the Kitchen
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem

Plate of Joy
Paola dania dla dzieci 157

rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne domowe soki, syropy, które robiły z dojrzałych, pełnych słońca, pachnących owoców i cukru. Twoje dzieci też

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bombaj yellow ,curry 169

żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego

Ogrodnik w podróży
śledzie w sosie musztardowym 117

Polecam śledzie w sosie musztardowym

Ugotujmy Coś
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 159

rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.   Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.   Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 100

trzyfunkcyjny blender ręczny posiada 2 ustawienia prędkości. Idealnie nadaje się do mieszania, ubijania, siekania i innych kuchennych zadań. Łatwe w użyciu urządzenie sprawia, że przygotowanie smakowitych dipów i sosów staje się bezproblemowe. Stylowe czerwone wykończenie z czarnymi akcentami prezentuje się imponująco wśród innych sprzętów kuchennych. Kolor ma cudny, moc daje radę ...a i nie wrzeszczy na mnie i na innych

Z Kuchni Do Kuchni
Placki warzywne (z cukinii) 188

masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym

Kuchnia co dnia
Sałatka lodowa z tuńczykiem. 168

porcje 1 główka sałaty lodowej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2-3 średnie pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki oleju lub oliwy łyżka posiekanego drobno zielonego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz sól Sposób wykonania :   L iście sałaty dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Porozrywaj je palcami na mniejsze kawałki lub dość grubo posiekaj. Pomidory sparz

Przepisy i porady kulinarne
Lekka sałatka z komosą ryżową 184

plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam.  3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy  MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wielka mini przyjemność 138

dokładnie śmietanę z masą serową.  Wlej mieszankę do każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły.  Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami.  Możesz też użyć gotowej konfitury, ulubionego dżemu lub syropu

Garniec Magalie
Placki ziemniaczane z lubczykiem 189

solą pieprzem  - Dodać mąkę i skrobię która osadzi się na dnie szklanki  wszystko razem  wymieszać doprawić smażyć na oleju  - Podawać z śmietaną lub dowolnym sosem

W królestwie smaków Beaty
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 154

możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone

Powiedz dietom nie
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 164

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Winestone - wino i kamienna deska 155

pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami...    Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady...    Zaletą karty

królestwo garów
Klopsiki a'la gołąbki 191

oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym

Pyry na Gaz
Boczek duszony 102

posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny). Boczek wyjąć, ostudzić. Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem. zastawa

królestwo garów
Makaron z truskawkami 401

włożyć śmietanę. Całość wymieszać do rozpuszczenia się cukru i momentu aż śmietana nabierze różowego koloru. Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wyłożyć na talerze i polać sosem truskawkowym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Spaghetti carbonara 181

jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany. W garnku/patelni stopić trochę masła, dodać wędlinę i krótko podsmażyć. Dodać makaron i polać sosem śmietanowym, wymieszać i odstawić na jakiś czas. Podawać na gorąco

W kuchni bez szafek
Letnia sałatka z fasolką, cukinią i sosem cezara 79

Sałatka na bazie grillowanej piersi kurczaka z miksem letnich warzyw: sałatą, fasolką szparagową i grillowaną cukinią. Dopełnieniem całości jest przepyszny sos cezara o wyrazistym parmezanowo-musztardowym smaku. Podajemy z świeżą bagietką lub grzankami

Milion Smaków
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 193

przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło

Szybko Tanio Smacznie
Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem 270

kroimy w pół plasterki lub drobniej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z jogurtem i powstałym sosem polewamy surówkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem i fasolką 250

chciałam ją wykorzystać do kolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu  Przygotowanie:   Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Farfalle z kurczakiem w pomidorach z oregano 311

rondla przekładamy mięso i je podduszamy,  dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy.  Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem 330

pracochłonne, chociaż czas jej przygotowania wydłuża się z racji gotowania fasolki szparagowej.  Polecam ją na kolację. Sałatka z fasolki szparagowej z tuńczykiem  SKŁADNIKI : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g żółtej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli koperek PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odcinamy końce fasolki. Kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy przecier pomidorowy 114

smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową  czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków. Domowy przecier pomidorowy na zimę SKŁADNIKI: 4,6 kg pomidorów 1 - 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Pomidory

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach 130

najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do twarogu.  Puszkę z makrelą otwieramy i przekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.  Szczypiorek siekamy.  Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka duszona z białą cebulą 395

plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut.  Podajemy z ulubionym sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 185

zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na kalafiorze 129

najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty ser żółty. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 5 minut, aby ser się rozpuścił.  Smacznego

Salonik smaków
Kurczak pieczony na butelce piwa 389

prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy Składniki: Marynata: - 1/2 szklanki gorącej wody; - 4 łyżki oleju; - 1 łyżka sosu sojowego; - 1 łyżka miodu; - 1 łyżeczka pieprzu; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 1 łyżeczka suszonego tymianku; - 1 łyżeczka bazylii i oregano; Wszystkie składniki łączymy

dom-agi.pl
Jarzynka na zimę do słoików 336

Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć

Przepisy i porady kulinarne
Propozycja podania obiadu. 130

robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę,  a z drugiej mięso   polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto na pizzę z majerankiem. 125

dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.  Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty. 158

się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje

Przepisy i porady kulinarne
Gotuj z głową - jak dusić ? 142

Duszenie to idealna metoda, aby w sposób maksymalny zredukować utratę substancji odżywczych !  Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu.   Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko.  Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa

Przepisy i porady kulinarne
Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 130

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do sosu lub posypać nim makaron. Przy okazji pamiętaj, że żółty ser szybciej i łatwiej zetrzesz, jeśli tarkę posmarujesz ojejem jadalnym. Natomiast gdy żółty ser jest zbyt miękki, źle się kroi, klei się do noża

Przepisy i porady kulinarne
Kotleciki mielone z marchewką. 135

jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem.   Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe.  Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić

Przepisy i porady kulinarne
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 139

zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 120

domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie. Zimna woda szybko ostudzi szynkę i zatrzyma w niej sos ( rosół ). Wyparuje po prostu z niej dużo mniej wody ponieważ zostanie ona szybko wystudzona

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z skorzonery 173

witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła

cookpl
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 233

dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam otrząsnąć się z tych doznać i za nic świecie nie mogłam zmusić się do zjedzenia tych rzeczy. Dopiero po wielu latach kiedy sama zaczęłam gotować postanowiłam pokonać obie zmory

Smaczna Pyza
Zapiekanka wszystko co mam 122

temperaturze 180 stopni  około 30/ 35 minut , w zależności od piekarnika .  Ja piekę z termo obiegiem więc czas pieczenia jest troszkę inny .  Taką zapiekankę podaję z sosem zrobionym z kilku łyżem majonezu i kilku łyżek ketchupu , mieszamy i gotowe, wy swoją możecie podać z czym lubicie . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami / Chocolate angel food cake with ganache and toasted hazelnuts 244

bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

karmelowy
Śledź z duszonym jabłkiem 167

zeszklenia się cebuli.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając.  Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z  przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 208

ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło:  White Plate . Ciasto: 100 g mąki pszennej typ 0 (użyłam ze sklepu Mantini) 50 g mąki pszennej

Blondynka Gotuje
Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą 144

podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz. Dodajemy rukolę i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego

kulinarnyJa
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 190

wyłóż nim formę na ciasto. Włóż do lodówki.Do jabłek dodaj mąkę, cukier, przyprawy, sok i skórkę z pomarańczy, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż jabłka do foremki, polej sosem karmelowym i posyp 2 łyżkami masła. Rozwałkuj drugą część ciasta i pokrój ją na cienkie, długie plastry. Ułóż kratkę na szarlotce. Wstaw do lodówki na pół godziny.Rozgrzej piekarnik

Gotowanie to kochanie
Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami 245

sałatkę, wiem tylko, że znam ją od bardzo dawna. Jest pyszna i przede wszystkim bardzo efektownie wygląda. Układamy najprostsze składniki warstwami, a górę smarujemy majonezem lub sosem jogurtowym z dodatkiem majonezu. Najlepszy do tej sałatki jest najzwyklejszy solony śledź. Płaty też są dobre, jednak tylko ten solony ma najwięcej smaku. Przygotujcie tę sałatkę przynajmniej na dobę przed podaniem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos 194

angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła

Świat Domowej Kuchni
Slodko mi!!! Koktail ananasowy czekoladowy i Podroz na sto stop czyli Slodki Czwartek odc.58 167

wydarzeń w jakich przyszło mi uczestniczyć.Miałam tę przyjemność, że wygrałam bilety na Męskie Granie 2014 . W ubiegłą sobotę raczyłam się muzyką w towarzystwie psiapsiółki, jadłam makaron z sosem pomidorowym i ricottą, skakałam i darłam się "Pierdolę przemoc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farfalle (kokardki) z grzybami 137

liście zakupowej i mogłam je przygotować przedwczoraj. Wygląd wcale nie zachęca do konsumpcji ale zapach owszem! danie jest lekkie, delikatne w smaku, ważne by porządnie posolić i popieprzyć sos, inaczej będzie dość mdły. Polecam bardzo, szczególnie, że robi się je dosłownie w 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I PIETRUSZKĄ! 215

Niezawodny przepis na śledzie w sosie śmietanowym!SKŁADNIKI:- 10 filetów śledzi- 2 jabłka szara reneta- 150 ml śmietany 18%- 150 ml jogurtu greckiego- pietruszkaŚledzie moczymy w wodzie aby wypłukać nadmiar soli.Kroimy na kawałeczki.Dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka i pozostałe składniki.Mieszamy ze sobą.Marynujemy w lodówce przez noc.Gotowe

SMYKWKUCHNI
Pieczona szynka z marynaty 220

szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu

Czerwień i błękit
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 163

zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach w Lyon powiem Wam, że to wcale nie jest źle! Po takim lunchu wszyscy

Kitchens Alphabet
Tymbaliki z karpia 249

wywar klaruję, ale nie każdy taki lubi. Groszek z marchewką blanszować.Do małych miseczek, filiżanek nałożyć kawałki ryby i warzywa. Zalać galaretką i odstawić do stężenia. Podawać z sosem tatarskim

Kulinarny karnet Christophera
Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny 142

żurawina jest dostępna w handlu już od wielu lat.Teraz bez trudu można kupić świeżą.Właśnie z niej można zrobić przetwory,które posłużą jako baza do przygotowania napojów, kisieli,galaretek,sosów.Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego-naturalnego konserwanta.Dzięki temu zachowuje świeżość na długo.W lodówce możesz ją przechować do 6-ciu tygodni,w zamrażarce rok.Składniki na syrop z żurawiny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dwie sałatki z kurczakiem 365

rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę.  Sałatka z kurczakiem i bakłażanem

UgotujmyTo.pl
Policzki wołowe w czekoladzie 293

Policzki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Oryginalna Włoska Pizza - Margherita 265

podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami

Słodka Strona
Muffiny z Pieczarkami i Serem 195

propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Myślę, że warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji, ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu. Babeczki warto podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z Pieczarkami i Serem - Składniki: 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia pieczarek (lub 125 ml dobrej jakości oliwy

Słodka Strona
Domowe Hot Wings jak z KFC 14158

charakterystyczne "łuski".Hot Wingsy smażymy w głębokim oleju, na średnim ogniu, na złoty kolor (przez ok. 5-7 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami, np. czosnkowy i barbecue.      Moje posty

Słodka Strona
Domowe Stripsy jak z KFC 2969

należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np. czosnkowym oraz barbecue.  Moje posty

Słodka Strona
Ciasto szwedzkie z dżemem 160

masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie będę. Dla mnie to taki placek  z dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową kawą.Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej3 jajka

Moje pyszne gotowanie
Kaczka pieczona świąteczna 258

Święta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 234

Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kalafiorem i kurczakiem 508

otworzę ją dopiero 6 grudnia :)Dzisiaj postanowiłam wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wykombinowałam pyszną sałatkę kalafiorową :)~ Sałatka kalafiorowa z gotowaną piersią kurczaka i jajkiem + sos koperkowy ~Składniki:kalafior100g gotowanej piersi z kurczakajajkokilka listków sałatySos:100ml maślankikoperekprzyprawy: sól, pieprz, kurkumaKalafior gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka gotujemy tak jak tutaj. Jajko gotujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Frykadelki orkiszowe z sałatką 143

pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem  z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani

Kulinarny karnet Christophera
Kajmakowa babka z prażonymi migdałami 168

wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 155

mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 139

pokroić w kostkę i na gorącym oleju zrumienić, dodać pokrojoną cebulę, pieprz, kucharka, wlać wodę i dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 426

kółka nie przykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
K... Kurczak z porem i papryką! 1496

przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) *patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka

Kitchens Alphabet
Parówkowe mumie 334

przekąski nadają się idealnie. O pomoc w wykonaniu parówkowych mumii można poprosić dzieci - będą zachwycone! Składniki: 10 parówek opakowanie ciasta francuskiego pieprz ziarnisty lub goździki dodatkowo: ulubiony sos lub ketchup Wykonanie: Z parówek zdjąć osłonki i każdą przekroić na pół. Z rozwiniętego płatu ciasta francuskiego odcinać ok. 1 cm paski i owinąć nimi parówki, pozostawiając miejsce na oczy. Następnie

Pasja Smaku
Wesołych Świąt 144

Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g   lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość

pichciszto
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 145

leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj

Anioły w kuchni
Tradycyjny bigos myśliwski 379

resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje do przypalania). Najlepsze efekty osiągniemy doprowadzając bigos

głodny alergik
Sernik nowojorski 218

czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można  pokryć polewą, lukrem lub sosem

Wypieki Uli
Sałatka z tuńczykiem 3894

obiadowa z brązowym ryżem i tuńczykiem porcja w sam raz na imprezę lub dla 4-5 osób na obiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w oleju) 1 puszkę kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej

Ratunku obiad
Sałatka ziemniaczana. 325

przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez

Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 439

granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika

Nerds Kitchen
MUSZELKI TESCIOWEJ 133

jest danie główne, niejednokrotnie jedyne. W czasie upałówzazwyczaj je sie tylko ten makaron... Jeśli mamymałe dzieci zrezygnujmy z papryczek ;-)     Na makaron oraz obok wykładamy nasz bardzo gęsty sos ,posypujemy serem- najlepiej pasuje do tego pecorino ( owczy) ale jak nie mamy to zwykly parmezan wystarczy. Dekorujemy bazylią.  I zasypujemy słodkimi migdałami całą naszą potrawę ... Migdały te złagodzą ostry

Z Kuchni Do Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 157

Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.  Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką.  Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę

Z Kuchni Do Kuchni
Red Rock City - opinia 211

postanowiłam przetestować stek. Po jakimś czasie zamieniliśmy się bo okazało się, że bardziej smakują nam potrawy wybrane przez współbiesiadnika.  Mięso zostało potraktowane jak trzeba, żeberka otrzymały zarówno sos BBQ, jak i miodowo-musztardowy, do tego frytki i znów świetna Coleslaw. W obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie

Pasja Smaku
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 150

czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę możecie przygotować z inną galaretką i owocami, możecie również polać go gotowym sosem lub podać bez dodatków - sam w sobie smakuje wyśmienicie. No to zaczynamy! :) Składniki (teoretycznie na 2 porcje:)): 2 łyżki drobnej tapioki 250 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżka ksylitolu

My Culinary Art
Leczo z cukinią 749

Dziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często

Poezja smaku
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 326

zestawienia albo po prostu dodać te, które akurat macie pod ręką. Całość dobrze mieszamy z makaronem i podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Zestawiamy garnek z palnika, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na kilka minut – w tym czasie zabieramy się za następny punkt. 4. SMAŻONA BUŁKA TARTA (1,5 min) Na patelni rozpuszczamy resztę

Nerds Kitchen
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 252

Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny.  Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju.  Smacznego

Niezły Młynek
Pieczony camembert z miodem i orzechami 300

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ser camembert to super pomysł na szybką przekąskę. Upieczony w piekarniku i podany na ciepło z sosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem

Marta Gotuje
Gofry czekoladowe 147

Gofry w wersji mocno czekoladowej, najlepsze na ciepło oprószone cukrem pudrem i kakao lub polane sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.  Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier

wyzwania kuchenne
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 194

wyszczotkowane, ugotowane w mundurkach (oczywiście zjedzone bez łupinek). Surówka z zielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności

bastalena
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 130

warte. W książce zostały przedstawione "krok po kroku" wraz ze zdjęciami, etapy przygotowywania przeróżnych wzorów - od standardowego serduszka czy paprotki po najróżniejsze ich wariacje z sosem czekoladowym i innymi dodatkami. Jedynym ograniczeniem w tworzeniu wzorów jest nasza wyobraźnia (Sky is the limit). Wzorem, który mnie osobiście zauroczył jest Pac Man zjadający duszka i trupia czaszka :) Następny

Emcia Pichci
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 178

gramów dziennie - w procesach trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach.Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty

Smaczne Zdrowe
Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1126

Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta pekińska ,ser feta, ,pomidor, ogórek, cebula, czarne oliwki ) --15 zł + do sałatki 4 gorące paluch drożdżowe Punktualnie o 13.00 ( bo tak zamawiałam

Buniabaje w kuchni
Grzybki i wołowina 193

się zepsuła i deszcz pogonił nas do domu.  Udało nam się jednak zebrać trochę grzybów. Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy

Sajkofanka smaku
Galaretka drobiowa - Auszpik 613

lodówki na minimum 2h.Gotowe galaretki układamy na paterze z przystrojenie wedle uznania - na sałacie lub z ogórkiem, ...Niektórzy do galaretki używają do skropienia octu, niektórzy co mi również zasmakowało sosu sojowegojeśli podajecie ocet to nie zapomnijcie o kawałku listka pietruszki który trzeba do wrzucić do octu.Smacznego

Mechanik w kuchni
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 186

natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki upiekłyśmy w formie obranej oraz w mundurach i możemy spokojnie powiedzieć, że obydwie wersje są bardzo smaczne i chrupiące! Ziemniaczki idealnie smakują z sosem - np. czosnkowym albo jogurtowym lub z kleksem kwaśnej śmietany. Możne ja traktować jako przystawkę lub przekąskę, idealnie spełniłyby się na spotkaniu na świeżym powietrzu np. na działce, na grillu

Symfonia Smaków
Dyniowe szalenstwo 189

farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia.Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim.Smacznego

Przysmaki Karolki
Na Festiwal Dyni kopytka. 201

dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy.   Podajemy ze sosem lub jak ja z podsmażonym boczkiem i tartym na listki parmezanem. Boczek wysmażyłam na patelni, odłożyłam na bok i po wystudzeniu pokruszyłam na skwarki. Na patelnie dodałam łyżkę masła

Przysmaki Karolki
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 243

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla

W kuchni Karmel-itki
PAELLA MARINARA. 163

paprykę, przesmażam. Wrzucam czosnek i smażę 15 sekund, na samym końcu wrzucając pomidory.  Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję

W kuchni Karmel-itki
Shots from USA: Las Vegas & L.A. 189

wrażenie. Wśród nich bardzo luksusowy hotel Bellagio ze swoją słynną fontanną. Właśnie tam się zatrzymaliśmy na pyszną kolację. Wybraliśmy restaurację chińską, gdzie zamówiłam sobie makaron noodle z wołowiną w sosie słodko-ostrym. Pycha! Na pewno będę próbować odtworzyć to wspaniałe danie :) Oczywiście nie obeszło się bez odwiedzenia kasyna :) A poniżej widać hotel i fontannę Bellagio. Po 3 dniach spędzonych

Zgrabne Gotowanie
Spirulina - co , jak, z czym i dlaczego? 165

zdrowe składniki. Oczyszcza się ze szkodliwych składników i metali ciężkich. Udowodniono, że 1 g spiruliny ma tyle samo wartości odżywczych co 1 kg warzyw! Można ją dodawać do koktajli, sosów, dipów i wielu innych potraw. Nie możemy zapomnieć, że spirulina każde danie zabarwi na kolor zielony!   Właściwości: obniża stężęnie cholesterolu we krwii wzmacnia układ odpornościowy ma działanie antynowotworowe pomaga

Blondynka Gotuje
JAK ZROBIĆ SŁODKIE MLEKO SKONDENSOWANE 120

 Ostatnio spotykam się z przepisami gdzie jest potrzeba dodania mleka skondensowanego.Okazuje się , że to mleko z puszki coraz trudniej dostać , a cena przyprawia mnie o

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z porem i żółtym serem 169

Sałatka z porem i żółtym serem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest smaczna i co ważniejsze szybka w przygotowaniu. Wystarczy nam dosłownie kilka produktów, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paprykowy hummus 168

Paprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane

Magiczny Garnek
Paprykowy hummus 168

Paprykowy hummus to kolejna propozycja kanapkowej pasty, lecz przygotowałam je na przyjęcie urodzinowe mojego najstarszego mężczyzny. Przyjęcie na dworze, mięso z grilla: karkówka, hamburgery, mocno marynowane

Magiczny Garnek
Pomidorowy majonez domowej roboty 172

Majonez domowy jest o wiele smaczniejszy i o wiele zdrowszy od kupnego. To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto

Moje Małe Czarowanie
Wegetariański gulasz warzywny 250

Szybki gulasz z warzywami w sam raz na lekki obiad. Jeśli z podanych składników zrobimy dwie porcje gulaszu, to każda będzie miała tylko 350 kcal. Składniki

e-PrzepisyKulinarne
Pasta Tahini 124

Chyba już domyślacie się co będzie walentynkowym daniem? Tahini to pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. Zaplanowałam sobie jutro spróbować hummusu, więc

CoolinarniePL
Tradycyjne Zapiekanki z Pieczarkami 441

 Zapiekanka to typowo polski fast food składający się z podłużnej bagietki i cebulowo-pieczarkowego farszu posypanego żółtym serem. Zapiekanki spotkamy w każdej budce typu fast

Słodka Strona
Pesto z natki pietruszki i orzeszków 149

Lubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania