sos z dyni - 500 przepisów (strona:22/34)

Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 149

dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo, dociskając do dna. Kopytka robi się na zasadzie proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy(...)wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie

SMYKWKUCHNI
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 154

niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób podania!SKŁADNIKI:- makaron świderki – 300 g- ser mozzarella – 150 g- pomidory koktajlowe – 150 g- bułka tarta – 2 łyżkiPESTO:- świeża bazylia – 3 garście- czosnek – 1 ząbek- prażone pestki dyni – 30 g- tarty parmezan(...)gładko.Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.KEKS:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju smakowego.Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Mieszamy z przygotowanym pesto zwracając uwagę,by sos dokładnie obtoczył makaron.Formę keksową delikatnie natłuszczamy i obsypujemy odrobiną bułki tartej.Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki.Do formy wkładamy warstwę makaronu.Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów.Na to kolejna warstwa

Ostra na Słodko
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 114

kończą się pomysły co jeszcze można z dyni zrobić. Polecam ciekawszą wersję kopytek - z dużym dodatkiem dyni. Lżejsze, zdrowsze a przede wszystkim o nowym, interesującym smaku. Bardzo dobrze sprawdzają się z mięsem, a nawet na słodko. W tym przepisie podamy je razem z sosem grzybowym

Milion Smaków
Placki z kaszy jaglanej i dyni 128

zrobić, to placki  zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej

Corner With Recipes
Śledzie w marynacie cytrusowej 140

skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce, w szczelnie

Mango Papaja
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry(...)potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu:   Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką. Backhouse

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 100

charakter . Zamiast rukoli zdobiącej danie podałabym przesmażoną na chrupko szałwię zamiast topić ją w sosie maślanym. Po niewielkiej korekcie to danie może być jednym z lepszych dań Nocy Restauracji. Biorę również pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich

królestwo garów
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 211

carotinoidenu,  tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z roszponki z miodowym dressingiem 229

Sałatka smaczna, zdrowa, kolorowa!!! :)Świeża roszponka, soczyste pomidorki koktajlowe, słodka mandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje

Kraina Miodem Płynąca
Kilka pomysłów na... 140

falafele dyniowe.. jeszcze lepsze z sosem orzechowym < 3  Zielona soczewica w sosie dyniowo-orzechowym, ryż jaśminowy  Dyniowe risotto curry z mleczkiem kokosowym, kalafior Zapiekanka dyniowa z ryżu i czerwonej soczewicy, z cebulką i pieczarkami, brokuły  Dyniowe bułeczki drożdżowe nadziane kremem dynia-masło orzechowe

More food, love and dreams
Chutney z dyni i śliwek 164

rozpaść się. One i miękka dynia będą nadawać gęstość chutneyowi. Śliwki przepołowić w poprzek. Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę. Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru. Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając. Wlać ocet i wsypać cukry. Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika(...)liście kafiru i laskę cynamonu. Przełożyć chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej. ----------- Podobne: Sos imbirowo-śliwkowy Ketchup z cukinii Ogórki z papryką i imbirem

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki gryczane z dynią i czarną porzeczką z soku jagodowego. 165

garść pestek z dyni i garść czarnej porzeczki Czarna porzeczka w tym przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób: suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi(...)gorącego garnka (garnek zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach

BaRepas
Dynia w occie 125

OCCIE Składniki: - 1 średnia dynia - 2 szklanki octu - 1 kilogram cukru Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, zalewamy octem i zostawiamy na noc. Następnego dnia całość gotujemy przez kilka minut dla wymieszania składników i pewności rozpuszczenia cukru. Wkładamy do słoików, uzupełniamy pozostałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy przez około 10 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 184

oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu

SzczyptaSmaQ
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 159

Kiedy filet jest rumiany dodajemy pokrojone suszone pomidory.   Dodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.Kurczak jest gotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu naturalnego-1 łyżka majonezu-przyprawa tzatziki

Maminek kulinarny