mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych(...)świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej
Jem więc Jestemoliwa z oliwek ocet winny łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu zioła,bazylia,sól,pieprz.granulowany czosnek,czerwona papryka Sos mieszam aż uzyska gęstą konsystencję. Polewam nim sałatkę przed samym podaniem. Można ją posypać grzankami i uprażonymi pestkami dyni bądź słonecznika. Znikam i idę ją zjeść;-) Smacznego
potrawyregionalnezrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może przyjdzie mi do głowy zupełnie nowe, inne połączenie. W każdym
Weekendy w domu i ogrodziegładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki.Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-))Smacznego
Kulinarna rozmowaKOKOSOWA PANNA COTTA Z SOSEM Z GRANATU Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM(...)prażonym kalafiorem jest ucztą nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Chrupiący kalafior, prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną
Food Squaregładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję jogurt gorącą zupa. Tak w razie czego, żeby się nie zważył), sosem sojowym i ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy obficie natką pietruszki. Pysznie smakuje z razowym chlebem z pestkami dyni (i z masłem, ale to już mniej dietetycznie ;-)) Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorywykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing: 1/2-1 limonki, łyżka oleju sezamowego (można też użyć oliwę), łyżeczka miodu, łyżka sosu sojowego, 1 posiekana chili (można też użyć 1/2), 3 cm startego imbiru Liście dokładnie myjemy osuszamy wykładamy na talerz. Warzywa
Brzuszki Łakomczuszkiświeżej poszatkowanej natki pietruszki pół łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki czerwonego wina półwytrawne- zamiennie łyżeczka wódki/whisky duża szczypta curry w proszku szczypta soli duża szczypta pieprzu szczypta mielonego kminku rzymskiego szczypta posiekanego koperku 3 listki laurowe 2 przepołowione ząbki czosnku 2 pocięte na piórka czerwone cebule 3 łyżki śmietany 18% Pieczona dynia i pomidory: 650 g pieczonej(...)pieczenia- nie obierać ze skóry- łatwiej będzie ją zdjąć po upieczeniu dyni 2. Posypać curry, pieprzem, solą i skroplić oliwą z oliwek 3. Na blasze ułożyć pomidory Piec: 1,5 h w temperaturze 180-200 stopni Bulion: 1. Wodę zagotować 2. Dodać pozostałe składniki oprócz wina, sosu sojowego i śmietany, gotować na małym ogniu około 25-45 minut, aż cebula
KreatywnePinypapryką. Obsmażam na patelni.Na talerzu układam przestudzoną i pokrojoną pierś kurczaka na rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku
UgotujmyTo.pldzięki temu dogadzam sobie fantastycznymi przysmakami! Zupy, kopytka, racuszki, ciasta , muffinki, desery i inne smakołyki wychodzą spod moich zdolnych łapek! Dziś mam dla Was przepis na dietetyczne placuszki z dyni i cukinii z dodatkiem świeżej natki pietruszki – przepis, który z przyjemnością dołączył do moich przepisów BE FIT! Placuszki są bardzo delikatne, lekkie, a do ich usmażenia używamy minimalnej ilości(...)którzy na diecie nie są śmiało mogą pozwolić sobie na dodatek ulubionego sosu, np. czosnkowego! Polecam! Koniecznie wypróbujcie! CIEKAWOSTKA! Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia, oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. SKŁADNIKI: ( 6 szt ) * dynia – 100 g * cukinia – 100 g * świeża natka pietruszki – 1 pęczek * jajko
Ostra na Słodkoindyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy lub z rukoli - 1 łyżeczka pasty(...)blendera ręcznego Desire 3 w 1 Russell Hobbs z przystawką do szatkowania. Do masy dodaj również czosnek wyciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Cukinię i dynię zetrzyj na drobnych oczkach. Po chwili odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj do całości. Wymieszaj. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi
Z Kuchni Do Kuchnifigami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem
WojnaNaSmaki.plpokroić w plasterki.Cebulę - w piórka. Do dużej miski wrzucić brokuła (różyczki), rzodkiewkę, cebulę oraz rodzynki/żurawinę. Zalać sosem czosnkowym. Wymieszać. Odstawić do lodówki na min 1-2h - do "przegryzienia". Przed podaniem posypać podprażonymi orzeszkami pinii (ew.pestkami słonecznika czy dyni). Smacznego
CookYourselfinną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki - 1/2 cytryny - garść uprażonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku - 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy
Corner With Recipesszklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek dyni podprażonych na suchej patelni 1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni 1/4 szklanki oleju 3 łyżki mąki z ciecierzycy/ziemniaczanej 2 - 3 łyżki sosu sojowego pół pęczka koperku, drobno posiekanego 1/2 łyżeczki
Fiolka w kuchni