świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej(...)ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy. Puree z batatów i ziemniaków: 1/2 kg bataów 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki curry mleko woda
Smakowity Blog Kulinarnynajwięcej czasu:). Gotujemy bób w osolonej wodzie. Następnie obieramy go z łupinek i miksujemy na jednolitą masę za pomocą blendera. Doprawiamy pieprzem, dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. Jarmuż targamy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Do niego dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewki. Na wierzch układamy kulki mini-mozzarelli. Wszystko polewamy sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu
Taste Therapygrubą kostkę. Dodaj bób i karczochy, wymieszaj i smaż przez chwilę. Wlej 1/4 szklanki wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojoną w plastry cukinię, dopraw solą i pieprzem i duś jeszcze przez 5 minut, po czym zestaw z ognia do ostygnięcia. W małym rondlu przygotuj sos: wlej ocet winny
W SMAKOd jakiegoś czasu (a dokładniej, od wizyty w krakowskim Chederze) chodziła za mną sałatka. Tam nazywała się sałatką superfoods, u mnie to raczej sałatka superresztki
Gotuj z Blue Ravenpieprz Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Dymkę kroimy w krążki. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Z oliwy, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy
Smakowity Blog Kulinarnybeztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe placuszki czy tofucznicę z pomidorami. Następnie smarowidła do chleba - świetne roślinne pasty do pieczywa - np.z bobu i awokado
Moje Kuchenne Rewelacjebobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem
kruche babeczkibób obrać ze skórki. Ciasto na mace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. W między czasie można przygotować sos
MarciochaKucharzyalbo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu ( al horno ) lub w rozgrzanym oleju ( fritas ). Moja dzisiejsza propozycja to autorskie empanadillas z tuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które są jednymi(...)moich ulubionych. * SKŁADNIKI na 20 pierogów Farsz: 1 cukinia 1 zielona papryka 1 por 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami 2 szklanki mrożonego groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów ½ łyżeczki czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku Ciasto : 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej) ½ łyżeczki soli
Food Squareoznacza „drobne kawałeczki (ziemniaków, warzyw i mięsa) na patelni”. Dziś łatwa w przygotowaniu wersja wegetariańska. Składniki – dowolne ilości warzyw (obranych i/lub drobno pokrojonych): zielona lub żółta fasolka ziemniaki brokuły bób cukinia marchewka pietruszka (lub pasternak) kilka łyżek oleju + ulubione zioła + sól i pieprz czerwona, żółta i zielona papryki cebula 2 ząbki czosnku Każde z warzyw, oprócz papryk, cebuli i czosnku(...)wodzie). Pozostałe podsmaż na oleju z dodatkiem ziół, soli i pieprzu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z sadzonym jajkiem. Podałam też z sosem musztardowo-bazyliowym (jogurt naturalny + musztarda + świeża posiekana bazylia + ulubione zioła). Przepis dodaję do akcji: Pewnego późnego wieczoru, w poszukiwaniu czegoś do jedzenia, trafiliśmy do Makarunu przy Matejki
Qlinarnie i Qlinarniebieżąco dzielić z Wami pysznościami, ale zobaczymy jak to wyjdzie. ;) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca(...)Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem
Cooking Monsterdostępny, to szaszłyki się już skończyły. W zamian Mąż zdecydował się na żebro św. Michała (19,90 zł). Po raz kolejny otrzymaliśmy czekadełko - tym razem była to miseczka ugotowanego bobu oraz zamówione piwa - św. Michał Pils (8,90 zł) oraz Lwówek (7,90 zł). W oczekiwaniu na zamówione dania obserwowaliśmy salę - a tam tłumy. Pełny ogródek, a prawie wszystkie stoliki(...)które się zwalniały, za chwilę były zajmowane. Widać było, że możliwość rezerwacji też jest dość popularna.Żebro św. Michała było naprawdę sporych rozmiarów i zachęcało do zjedzenia - marynata z sosu BBQ nadała piękną barwę, a jako dodatki podano sos, surówkę i frytki. Takie same dodatki dodano do burgera (tyle, że sos był inny). Wrażenia są mieszane, o ile żebro było
Pasja Smakuwrzenia. Przypraw solą, przykryj przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Niech ryż się gotuje, a Ty pokrój dymkę na plasterki, posiekaj natkę. Po 5 minutach dodaj do ryżu szparagi, bób, dymkę i natkę. Przykryj pokrywką i gotuj jeszcze 5-6 minut, aż ryż będzie ugotowany. Do tego czasu ryż powinien wypić całą wodę (oczywiście w razie potrzeby możesz trochę wody(...)zostaw pod przykryciem jeszcze na 2-3 minuty. W tym czasie wymieszaj jogurt z oliwą i miętą, dopraw solą. Gotowy pilaw przemieszaj widelcem, aby wzruszyć ryż. Podawaj z sosem jogurtowo-miętowym. Smacznego! To kto zagra ze mną w zielone?:)Przepis dodaję do akcji
Chilli Czosnek i Oliwarana do wieczora… Piekłam, smażyłam, dusiłam i gotowałam w niej dosłownie wszystko – i co? Sami zobaczcie, sami oceńcie 1. Na pierwszy rzut, poszły POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Obsmażane pieczarki, oraz mięso, a całość zalana śmietanką z musztardą i chwilę razem duszone. Proste? Proste Podczas całego procesu przygotowywania polędwiczek, nie przywarło i nie przypaliło się(...)upartego wystarczyłoby tylko ją przetrzeć ręcznikiem papierowym i już byłaby lśniąca. Ja opłukałam ją wodą z odrobiną płynu, przetarłam ręcznikiem i gotowe 2. Kolejną testową dla patelni potrawą, był BÓB SMAŻONY Z BOCZKIEM I CZOSNKIEM, Z DODATKIEM KOZIEGO SERA . Podsmażony boczek, do tego czosnek z uprzednio ugotowanym i obranym bobem, całość razem podsmażona i dopełniona odrobiną koziego sera, który całości
NiePieprz.plmoże być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy(...)przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię