sos winegret - 1185 przepisów (strona:38/79)

ZAPIEKANKA PASTERSKA 59

Zapiekanka pasterska to świetny pomysł na danie mięsne dla całej rodziny. Zapiekane mięso mielone w aromatycznym sosie z cebulą i warzywami przykryte puree ziemniaczanym to obiad sycący i wyjątkowy, który przygotujesz przez cały rok. Poniżej mój sprawdzony przepis na zapiekankę pasterską – shepherd’s pie. Zapiekanka pasterska SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego, najlepiej z jagnięciny 1 duża cebula(...)często mieszając, by dokładnie rozprowadzić powstały sos. Do naczynia żaroodpornego wylewam mięso wraz z sosem z patelni, na nie układam równomiernie puree ziemniaczane. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu) i wstawiam zapiekankę na 40-45 minut. Zapiekankę pasterską podaję ze świeżą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret . Smacznego

Zasmakuj Kuchni
4x inspiracje września: pyszne tofu x2, sałatka z pieczonych buraków, dżem z cukinii i wege kiełbaski 92

1.Tofu w 2 wersjach: słono-kwaśnej i słono-pikantnej W końcu odkryłam świetne przepisy na tofu. Nie lubię sosów słodko-kwaśnych, więc szukałam czegoś pikantnego, słonego i kwaśnego.  Pierwszy przepis słono-kwaśny 'serowy' tu  a  drugi słono-pikantny tutaj . Robi się praktycznie samo, trzeba tylko wymieszać składniki marynat i odstawić do lodówki, najlepiej(...)drugą część zużywam  do ciasta czekoladowego . Składniki: ser z niebieską pleśnią, ser żółty wędzony, ser biały solankowy wędzony, zielona soczewica, pieczone buraki, pomidory koktajlowe, zwykłe pomidory, cebula, sos winegret z czosnkiem i musztardą, zielenina. 3. Dżem z cukinii z agarową galaretką Przepis zaczerpnęłam  stąd . Dodałam sok z 4 cytryn i skórkę z 2, ale dżem nie jest zbyt

Qlinarnie i Qlinarnie
SAŁATKA SZWAJCARSKA 76

kukurydzy, zielonego groszku z puszki lub pół szklanki selera konserwowego. Do sałatki możesz wybrać dowolną szynkę i ser, choć polecam ser ementaler. Dodatek majonezu i musztardy możesz zastąpić prostym sosem winegret. Wszystkie składniki, tj. szynkę, ser i ogórki możesz pokroić w cienkie paseczki o identycznej długości, np. ok. 2,5-3 cm. PRZYGOTOWANIE: Szynkę i ogórki pokrój w kosteczkę

Zasmakuj Kuchni
4x inspiracje lipca: kiełbaski z Dobrej Kalorii, tiramisu, sałatka z botwinką i ratunkowe ciasto czekoladowe 95

fetą i zieloną soczewicą   Świetny sposób, że przerobić nadmiar botwiny. Do sałatki dajemy surową, razem z fetą, ugotowaną zieloną soczewicą, cebulką, pomidorami i prażonymi pestkami słonecznika. Do tego sos winegret. Robiłam na oko. Składniki smaczne, raczej nie wyjdzie źle, jeśli powrzucamy bez określonych miar. Z góry przepraszam za zdjęcie, ale pomyślałam sobie, że jak nie dam, to większe szanse

Qlinarnie i Qlinarnie
Kurczak pieczony w sojowej marynacie 55

piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z surimi i jajkiem 200

ryżowym. Natomiast dzisiaj zrobiłam sałatkę na bazie mixu sałat z dodatkiem świeżych warzyw i paluszków krabowych. Całość skropiłam oliwą z oliwek i octem balsamicznym, ale może to być również sos winegret. Pycha! Składniki: 1/2 opakowania mixu sałat 8 paluszków krabowych kawałek zielonego ogórka 3 rzodkiewki 1/2 żółtej papryki 1-2 jajka kilka gałązek koperku sól, pieprz oliwa z oliwek ocet

Danka Pichci
CARPACCIO Z BURAKA 85

łyżką kremu balsamico. Na półmisku układamy umytą i osuszoną rukolę, następnie plastry buraków. Na środek wykładamy hummus oraz pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę. Dookoła układamy połówki pomidorków. Dekorujemy sosem winegret, pozostałym kremem balsamicznym i posypujemy różowym pieprzem oraz czarnuszką

cool and minty
Hasselback – ziemniaki po szwedzku 108

tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Szwedzkie ziemniaki hasselback 4 – 6 porcji Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej

codojedzenia
Pieczarki nadziewane 126

Pieczarki nadziewane: Pieczarki nadziewane to świetny pomysł na przystawkę lub małe, samodzielne danie. Jeżeli pieczarki przygotowuję jako samodzielne danie, podaję je wtedy z białym pieczywem i zieloną sałatą z sosem winegret. Smakują obłędnie, szybko się je robi, wyglądają ładnie i w ekspresowym tempie z talerzy znikają. Idealnie nadają się jako danie dla wegetarian. Jeżeli ktoś z naszych gości

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta 83

Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta – szybka, prosta i pyszna :) Wystarczy tylko kilka składników, by stworzyć pyszną sałatkę z fasolki szparagowej. Jeśli lubicie sos winegret jako dodatek do sałatek to koniecznie wypróbujcie ten przepis. The post Sałatka z fasolki szparagowej i sera feta appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Letni obiad wegetariański VII i VIII 82

piwnym (pozostałość z grilla, wg tego przepisu ), surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy z puszki, z czosnkiem, koperkiem, marchewką o jogurtem naturalnym, surówka z surowej cukinii, jabłka i marchewki z sosem winegret

Qlinarnie i Qlinarnie
Grillowane żeberka na słodko 174

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos słodko – ostry 137

Nie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogórki nadziewane jajami z rzodkiewką 108

starego zeszytu zostaje przywrócone w nowej odsłonie  😊 Zamiast śmietany czy jogurtu składniki można wymieszać z dobrym olejem lub oliwą i skropić sokiem z cytryny lub użyć dobrego sosu winegret. Polecam   🙂 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia