sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej, wypartą przez sałatki polewane lekkim sosem winegret lub samą oliwą. Pamiętam jak w latach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia praktyczno-techniczne
Posadzone i zjedzoneserze odbiją się paski grilla. Zdejmujemy ser z patelni i układamy go na sałatce wraz z połówkami pomidorków koktajlowych. Doprawiamy pieprzem i natką pietruszki. Możemy też całość polać sosem winegret. The post Bulgur salad & Halloumi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube plastry, podajemy na mixie sałat, np. rzymskiej z rukolą, pomidorkami i czerwoną cebulą, skropionym sosem winegret. The post Schab faszerowany jajecznicą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKroimy pomidorki. Odsączamy ziarna kukurydzy. Szatkujemy sałatę. Odsączamy puszkę tuńczyka. Wypestkowujemy oliwki. Mieszamy razem. Doprawiamy do smaku. Ostatnio w tym temacie jestem bezapelacyjną fanką octu balsamicznego z Modeny lub sosu winegret. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 24 total views, 24 views today Tweetnij The post Sałatka: pomidory, tuńczyk, oliwki, kukurydza, sałata. appeared first on MODA
MODA NA BIOmozzarela, 2 pomidory, główka sałaty. Przygotowanie: Odsączamy mozzarelę i kromiy w kosteczkę. Szatkujemy sałatę. Kroimy pomidory. Mieszamy razem. Doprawiamy do smaku. Np świetnie nadaje się do tego domowej roboty sos winegret, albo ocet balsamiczny z Modeny. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 13 total views, 13 views today Tweetnij The post Sałatka: mozzarela, pomidory, sałata. appeared first on MODA
MODA NA BIOcurry z młynka. Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry (używam curry z młynka Kotanyi) 1-2 szczypty soli kawałek cytryny (do skropienia sokiem łososia po upieczeniu) Przygotowanie
Codziennik Kuchennysię ściągnąć skórę, to dobrze - niektórzy jej nie lubią. Podsmażamy kiełbasę na suchej patelni i jeszcze ciepłą dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i podajemy. Możemy doprawić sosem winegret lub balsamicznym. Nie potrzeba wiele, składniki same się obronią. Soczysty pomidor i słony ser feta. Pycha
Karczma HonoriettyWymieszać wszystkie składniki razem. Można dolać ulubionej oliwy czy oleju. Ja już niczym nie przyprawiam. Taka wersja mi odpowiada, ale równie dobrze można dodać zielonego pesto, albo po prostu sosu winegret. Nie podaję proporcji, bo każdy wie ile zje i na ile osób ma być micha zielska
Karczma HonoriettySkładniki 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego czosnku 3 łyżki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1/2 szklanki oleju z lnianki (rydzowy
w mojej kuchnigodzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy z sałatką polaną sosem winegret. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolijest bogaty w kwasy omega 3. Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera. Sos winegret Drukuj Czas przygotowania 7 min Czas gotowania Czas całkowity 7 min Ilość porcji: 2 Składniki 6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku
Apetyt na Zieloneprzekładamy do miski. Kromimy pomidory. Kroimy ser. Myjemy i odsączamy liście sałaty. Następnie kroimy je w paseczki. Wkładamy wszystko razem do miski. Wyciskamy sok z cytryny. Przygotowujemy sos winegret: oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Skrapiamy nim naszą sałatkę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Sałatka meksykańska Sałatka z ciecierzycy Tabouleth Sałatka komosa ryżowa - awokado Sałatka
MODA NA BIOPrzygotuj sos: wymieszaj olej z octem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzu liście cykorii i plasterki jabłka. Dodaj plasterki kiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj. Smacznego! *Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron. **Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem jabłka, kiwi i sera pleśniowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadrobno posiekaj. W misce wymieszaj musztardę z octem balsamicznym i czterema łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z papryczki chili usuń pestki i posiekaj ją drobno. Wlej sos winegret do sałatki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili*, dokładnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną. *Dopraw sałatkę do smaku według własnego uznania, jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw, dodaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska