rukolą Pyszna i niezwykle aromatyczna sałatka z kurczakiem , pomidorkami i sosem czosnkowym. Prosta i efektowna sałatka podana na rukoli. Podasz ją na śniadanie, kolację czy imprezę. Smakuje z bagietką, grzankami, chrupiącymi tostami.. Do sałatki możesz dodać grillowaną cukinię bądź paprykę, a sos czosnkowy zastąpić prostym winegretem albo aromatycznym olejem z suszonych pomidorów. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę(...)feta to coś co w sałatkach szybkich uwielbiam. Gotową sałatkę można posypać tartym parmezanem, dodać suszone pomidory. Sałatka zyska dodatkowy smak. Dopełnieniem jest sos jogurtowo-czosnkowy, świeżo posiekany koperek i szczypiorek. Zamiast sosu jogurtowego można dodać winegret miodowo-musztardowy lub zwyczajnie skropić sałatkę oliwą. Wypróbuj mój sprawdzony przepis na sałatkę z kurczakiem i fetą . Sałatki warzywne Sałatka meksykańska Sałatka meksykańska
Zasmakuj KuchniSkładniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z
Gospodyni MiejskaSałatka na grilla Składniki na 6 osób ½ główki sałaty lodowej 3 średnie pomidory (mogą być koktajlowe) 4 ogórki gruntowe 4 pomidory suszone szczypiorek koperek mała puszka kukurydzy Składniki na sos winegret łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 6 łyżek oliwy z oliwek po łyżce octu balsamicznego i winnego szczypta ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli Wykonanie: Sos przygotować na początku, aby składniki się przegryzły
Pomysłowa kuchniasmaku świeża bazylia olej rzepakowy Rapso sos sałatkowy winegret Develey Ugotowana kaszę jaglaną wymieszaj z warzywami. Dodaj cebuli i polej olejem rzepakowym Rapso. Wymieszaj. Następnie dodaj sosu winegret. Dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią. Sałatka bardzo syta, szybka i przepyszna. Do pracy i na wynos w plener. Szczególnie teraz ,kiedy zawitała wiosna
Z Kuchni Do KuchniKlasyczny sos z octu i oleju jest idealnym dodatkiem do liści sałaty i dobrze komponuję się z ziołami, przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic olej i ocet z dodatkiem ziół a jak może podkręcić zwykły liść sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .." Za każdym razem możemy(...)cukru rozpuszczają się tylko w płynie. Olej wlewamy cienkim strumieniem, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli chcemy podkręcić smak ocet możemy wymieszać z aromatyzowanymi olejami jak olej orzechowy, sezamowy. Do sosu winegret można dodać zioła wedle własnego uznania ja w tym przypadku dodałam świeży szczypiorek i świeżą natkę pietruszki. Sałatę polewamy naszym winegretem krótko przed podaniem. Dobrze zamknięty sos możemy przechowywać
Basia w kuchnijajkiem w roli głównej. Pozostałe składniki to: ugotowana fasolka szparagowa, świeże listki szpinaku i pomidor. Całość doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem winegret przygotowanym na bazie oliwy z oliwek i octu winnego. Dodatek chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku(...)Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. -Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. -Wszystkie składniki ułożyć
Zakamarki mojej kuchniczęści łodygi (ok.4-5 cm).* Patelnię posmarować oliwą, wrzucić szparagi i oprószyć solą. Szparagi opiec, aż lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące. Zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia. Przygotować sos winegret. W małym słoiczku (typu twist) umieścić oliwę, sok z cytryny lub ocet, musztardę i pietruszkę. Słoiczek szczelnie zakręcić i mocno wstrząsnąć, tak aby wszystkie składniki się połączyły i powstał
Pełny talerzSkładniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż(...)paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę a cebulę w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, którym następnie polewamy sałatkę. Całość dokładnie mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 1 brokuł (około 500g) 250 g paluszków krabowych 3 jajka 2 małe pomidory 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki pestek słonecznika Sos winegret: 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy(...)jajka pokrojone w ćwiartki, posypujemy słonecznikiem. Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, musztardę sól i pieprz. Mieszamy. Następnie wlewamy powoli oliwę cały czas mieszając do uzyskania jednolitego sosu. Sałatkę polewamy sosem
Qchnia po prostuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paprykowa przystawka to roladki z papryki i fety z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych oraz sosu winegret. Przystawka, którą ostatnio wymyśliłam jest bardzo smaczna i doskonałe pasuje jako przekąska na imprezę. Post Paprykowa przystawka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekuchni 😉Oto moja propozycja... Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce. Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem. Natomiast, gdy chcemy podać w salaterce to wrzucamy do niej wszystkie składniki, polewamy sosem i mieszamy. Wierach posypujemy nasionami słonecznika
Kuchnia MagdaLenyzmiażdżone ząbki czosnku 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret) Przygotowanie: Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na spodzie salaterki. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki(...)kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą. Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Smacznego
bistro mama