sos winegret - 1185 przepisów (strona:20/79)

Sałatka z roszponki z serem pleśniowymi i pestkami granatu 274

Składniki: 1 opakowanie roszponki (125 g); 1 duży granat; 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (u mnie rokpol). Sos do sałatki: 2 łyżki oliwy z

Gospodyni Miejska
Sałatka na grilla 70

Sałatka na grilla Składniki na 6 osób ½ główki sałaty lodowej 3 średnie pomidory (mogą być koktajlowe) 4 ogórki gruntowe 4 pomidory suszone szczypiorek koperek mała puszka kukurydzy Składniki na sos winegret łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 6 łyżek oliwy z oliwek po łyżce octu balsamicznego i winnego szczypta ziół prowansalskich ½ łyżeczki soli Wykonanie: Sos przygotować na początku, aby składniki się przegryzły

Pomysłowa kuchnia
Sałatka z kaszy jaglanej z tuńczykiem i wiosennym dressingiem. Idealna na wynos. 205

smaku świeża bazylia olej rzepakowy Rapso   sos sałatkowy winegret  Develey Ugotowana kaszę jaglaną wymieszaj z warzywami. Dodaj cebuli i polej olejem rzepakowym Rapso. Wymieszaj. Następnie dodaj sosu winegret. Dosmacz solą i pieprzem. Wymieszaj. Przed podaniem posyp świeżą bazylią. Sałatka bardzo syta, szybka i przepyszna. Do pracy i na wynos w plener. Szczególnie teraz ,kiedy zawitała wiosna

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy winegret nie tylko do sałatek 164

Klasyczny sos z octu i oleju jest idealnym dodatkiem do liści sałaty i dobrze komponuję się z ziołami, przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic olej i ocet z dodatkiem ziół a jak może podkręcić zwykły liść sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .."  Za każdym razem możemy(...)cukru rozpuszczają się tylko w płynie. Olej wlewamy cienkim strumieniem, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli chcemy podkręcić smak ocet możemy wymieszać z aromatyzowanymi olejami jak olej orzechowy, sezamowy. Do sosu winegret można dodać zioła wedle własnego uznania ja w tym przypadku dodałam świeży szczypiorek i świeżą natkę pietruszki. Sałatę polewamy naszym winegretem krótko przed podaniem. Dobrze zamknięty sos możemy przechowywać

Basia w kuchni
Sałatka ze szparagami i jajkiem 181

jajkiem w roli głównej.  Pozostałe składniki to: ugotowana  fasolka szparagowa,   świeże listki szpinaku  i pomidor.  Całość  doprawiona  świeżo zmielonym pieprzem i  sosem winegret  przygotowanym   na bazie oliwy z oliwek i octu winnego.  Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć  z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku(...)Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa  zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na  twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor  obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. -Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki. -Wszystkie składniki ułożyć

Zakamarki mojej kuchni
Szparagi mimoza 118

części łodygi (ok.4-5 cm).* Patelnię posmarować oliwą, wrzucić szparagi i oprószyć solą. Szparagi opiec, aż lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące. Zdjąć z patelni i odstawić do przestudzenia. Przygotować sos winegret. W małym słoiczku (typu twist) umieścić oliwę, sok z cytryny lub ocet, musztardę i pietruszkę. Słoiczek szczelnie zakręcić i mocno wstrząsnąć, tak aby wszystkie składniki się połączyły i powstał

Pełny talerz
Sałatka z kapusty pekińskiej, selera naciowego i roszponki 143

Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej 5 łodyg selera naciowego 2 garście roszponki 1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej 4 ogórki konserwowe 1 mała marchewka 1/2 czerwonej cebuli Sos winegret: 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka miodu (np. gryczany) sól, pieprz Sposób wykonania: Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż(...)paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę a cebulę w półplasterki.  Wszystkie składniki wrzucamy do miski. W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, którym następnie polewamy sałatkę.  Całość dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Sałatka z brokułem, paluszkami surimi i sosem winegret 76

Składniki: 1 brokuł (około 500g) 250 g paluszków krabowych 3 jajka 2 małe pomidory 1/2 czerwonej cebuli 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki pestek słonecznika Sos winegret: 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy(...)jajka pokrojone w ćwiartki, posypujemy słonecznikiem. Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, musztardę sól i pieprz. Mieszamy. Następnie wlewamy powoli oliwę cały czas mieszając do uzyskania jednolitego sosu. Sałatkę polewamy sosem

Qchnia po prostu
Paprykowa przystawka 272

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Paprykowa przystawka to roladki z papryki i fety z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych oraz sosu winegret. Przystawka, którą ostatnio wymyśliłam jest bardzo smaczna i doskonałe pasuje jako przekąska na imprezę. Post Paprykowa przystawka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
SAŁATKA Z RUKOLĄ, BURAKIEM I OSCYPKIEM 197

kuchni 😉Oto moja propozycja... Bardzo zdrowa sałatka, a do tego prosta w wykonaniu. Potrzebujemy zaledwie 4 składniki! Sałatka z rukoli z dodatkiem buraków, oscypków i ziaren słonecznika z sosem winegret. Jak nie macie oscypków to można zamienić je na ser feta. Wspaniały smak, znika ze stołu momentalnie, a do tego zawiera mnóstwo właściwości odżywczych. Główną rolę w tej sałatce odgrywa(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę możemy podać na talerzu lub w salaterce. Na talerz wykładamy rukolę, a na nią pokrojone buraki i oscypki. Posypujemy nasionami słonecznika. Całość polewamy przygotowanym sosem. Natomiast, gdy chcemy podać w salaterce to wrzucamy do niej wszystkie składniki, polewamy sosem i mieszamy. Wierach posypujemy nasionami słonecznika

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka nicejska 148

zmiażdżone ząbki czosnku  200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam, bo nie lubię) sos vinaigrette (winegret)  Przygotowanie:  Jajka obieramy i kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na spodzie salaterki. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki(...)kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą.  Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem winegret i odstawiamy na kilka minut do lodówki.  Smacznego

bistro mama
Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 120

dosmażamy. Odwracamy filety ponownie skórą do dołu, odstawiamy patelnię z ognia, i pozostawiamy jeszcze na minutę. Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya był świetnym „dodatkiem” do Yorkshire pudding. Uzupełnienie, to sos winegret podany do ryby oraz szpinak sezamowy . Fuzja smaków i wspaniałe doznania kulinarne. Łosoś podany w takiej formie zagości u mnie na pewno wielokrotnie. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chrupiący łosoś

mojewypiekiinietylko
Sos winegret 279

Składniki: 2 łyżki octu spirytusowego 10% (lub 4 łyżki białego octu winnego 5%); 1/2 szklanki oliwy z oliwek; 1 łyżka miodu (u mnie wielokwiatowy); 1 ząbek

Gospodyni Miejska
sałatka na obiad 174

wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka gdy lekko stygną . Doprawić sosem winegret ,lub sosem jogurtowym

w mojej kuchni
Sałatka z gorącym camembertem 160

Składniki:     mix sałat     gruszka     orzechy włoskie     suszona żurawina     ser camembert     sos winegret -  PRZEPIS TUTAJ     żurawina do serów i mięs - PRZEPIS TUTAJ Przygotowanie: Na talerzu rozkładamy mix ulubionych sałat. Gruszkę kroimy w plastry razem ze skórką, układamy na sałacie

bistro mama
Tortilla, Naleśnik Meksykański 343

250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki 1/4 z pęczka przyprawa chili ; pół łyżeczki sos tzatziki; jogurt naturalny grecki 200Mililitrów ogórek 1Sztuka (duży świeży) sos winegret do sosu tzatziki; czosnek 4Ząbki  olej 4Łyżki  musztarda 1Łyżeczka zioła prowansalskie 1Łyżeczka sól  Szczypta cukier Łyżka gałka muszkatołowa Szczypta natka pietruszki 1/4 pęczka Sposób przygotowania

pichciszto