zależy od wina. Upieczone piersi kaczki zawiń w aluminiową folię. Po 10 minutach możesz pokroić mięso w poprzek mięśni. Podaj kaczkę polaną sosem, z pieczonymi ziemniakami i sałatką polaną sosem winegret. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczona pierś kaczki i sos z czerwonego wina appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniasoki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kaczki ze skórką sól, świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu sok z 1 limonki 3 łyżki
cool and mintyłyżka mąki natka pietruszki do posypania Sałatka 150 g ugotowanej kukurydzy 100 g pekińskiej sałaty ½ czerwonej cebuli 1 mały ogórek 3 łyżki grubo pokrojonej natki pietruszki 3 łyżki sosu winegret, tutaj przepis Pieczone ziemniaki 600 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka curry w proszku lub papryki 2 łyżki oliwy Mięso z kurczaka natrzyj solą, pieprzem, papryką i rozmarynem. Rozgrzej(...)miękkości, około 35 minut. Rozrób mąkę z dwoma łyżkami zimnej wody i zaciągnij sos. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Kukurydzę mrożoną ugotuj w lekko osolonej wodzie lub użyj z puszki. Pokrój sałatę, natkę pietruszki i cebulę w cienkie paski. Pokrój ogórka na plasterki. Przygotuj winegret według przepisu w linku. Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż
codojedzeniaetap to przygotowanie farszu. Ser feta wymieszaj ze skórką cytryny oraz odrobiną kwaśnego soku. Kiedy farsz będzie gotowy, można nakładać go na upieczone gofry. Rukolę oraz rzodkiewkę wymieszaj z winegretem. Sos można przygotować na bazie oliwy, trzech łyżek soku z cytryny, soli oraz mielonego pieprzu. Winegret świetnie wzbogaci smak sałatki. Po jego wymieszaniu z rukolą oraz rzodkiewką przełóż całość
Żyję by jeśććwiartki, ogórka na plasterki, a paprykę na paski. Na dno miski wyłóż mix sałat rozłóż pokrojone warzywa. Dodaj zielone oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. W szklance przygotuj sos winegret. Wlej sok z cytryny, sól i musztardę, całość wymieszaj. Następnie powoli wlewaj oliwę, intensywnie mieszając. Sos dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i polej nim sałatkę. Sałatka grecka z serem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdjęciu: pure ziemniaczane z ulubionym mlekiem, sałata zielona w musztardowym sosie winegret, surówka (seler, jabłko, chrzan, żurawina, biała kapusta, oliwa), bardzo smaczny kotlet kalafiorowy ( podpatrzony u Jadłonomii ), sos beszamelowy i kiełki rzeżuchy. Fotorelacja z Torunia (w drodze z Rzeszowa do Gdańska) starówka i wokół kto czytał Przekrój , to pewnie rozpoznaje pomnik piernikarki zawody strażackie toruński smok krzywa wieża restauracja wegetariańska
Qlinarnie i Qlinarnieczasu, a przede wszystkim ochoty. Mam nadzieję, że wkrótce to wszystko ogarnę i powróci euforia gotowania i zapał do blogowania. A dzisiaj przepis na mizerię z fetą i lekkim sosie winegret. Pasuje właściwie do każdego obiadu, który przewiduje podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia
Czerwień i błękitfaszerowana serkiem fetta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką Jalapeno , kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z ruccoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego. Dziękuję Lidl Polska za paczuszkę i czekam na następne niespodzianki :) Składniki: pierś z kurczaka 2 połówki Lidl Polska ruccola 2 garście ryneczek Lidla serek feta(...)pieprz do posypania piersi Pikantny sos na bazie papryczki chilli odmiany Piri-Piri z Lidl Polska ekstra Virgin Olive Oil Spain do posmarowania piersi z kurczaka z Lidl Polska Sałatka: ogórek małosolny 3 szt- sama robiłam papryka czerwona połowę ryneczek Lidla ruccola 100 g ryneczek Lidla pestki słonecznika podprażone z 3 garście winegret : sok z cytryny połowę ekstra Virgin
Różowa kuchniaLekka sałatka z sosem winegret. Składniki 150 g makaronu 100 g łososia wędzonego 4 jajka 2 garści roszponki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 4-5 łyżek oleju z chili 2 ząbki czosnku … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z łososiem
czarrna od kuchniskładniki na 2 porcje: mix sałat 1 grillowana pierś z kurczaka 2 duże ziemniaki gruby plaster boczku parmezan garść pomidorków koktajlowych sos na bazie octu balsamicznego sos winegret (oliwa, cytryna,miód, sól,pieprz) Ziemniaki należy wyszorować razem ze skórką,pokroić je w ćwiartki, skropić oliwą i wstawić do piekarnika na około 20 minut (temp. 220 stopni(...)odstawić na około 3 minuty by mięso odpoczęło, następnie pokroić je w plastry. Mix sałat rozłożyć na talerzach, skropić winegretem, poukładać ziemniaczki, pierś z kurczaka i pomidorki. Obsypać boczkiem oraz cienkimi wiórkami parmezanu. Na koniec polać odrobiną sosu na bazie octu balsamicznego i posypać odrobiną soli i młotkowanym kolorowym pieprzem
noteskulinarnyfigaOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek
OstryKęsOkazało się, że truskawki świetnie pasują do sałatek. Miałam szparagi więc postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire. SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek
OstryKęsrazowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 1/3 ząbka czosnku 1 łyżka oliwy 1 filecik anchois WINEGRET : 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli(...)oraz sokiem z cytryny. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do otrzymania gęstej, jednolitej emulsji. TUŃCZYKA dokładnie odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i mieszamy z 1/2 sosu winegret. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do salaterki, mieszamy z pozostałym winegretem. CZARNE OLIWKI i filecik anchois drobno siekamy. Dodajemy starty czosnek
cool and mintyryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą(...)desce – drobniusieńko na mgiełkę. Czosnek dwukrotnie przeciskamy przez praskę, łączymy z solą, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Stale mieszając wlewamy po kropli olej i mieszamy do zemulgowania, jak sos winegret – najwygodniej ubijaczką balonową. Dodajemy resztę składników. Ta marynata może z ryby spływać i warto wykorzystać ją rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum
Karo in the KitchenZawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam za to do sosu odrobinę suszonej mięty, dzięki czemu nabrała orzeźwiającej nuty
Wiem co jem