brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu ,,sierotka maRysia w kuchni", zostały stworzone bounty inaczej nazwane bobkami i kurczak w sosie śmietanowym! Polecam blog Kuchareczka, są tam naprawdę genialne przepisy na Bounty-podobne pyszności! http://kuchareczka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?438652 BOUNTY ZWANE BOBKAMI łatwe (jak wszystko u mnie) min 2 godziny gdy liczymy czas
sierotka maRysia w kuchnisię zarumieni. Blanszowane szparagi przycinamy do długości tarty i każdą sztukę owijamy w szynkę. Mieszamy śmietanę z żółtkiem, parmezanem i przyprawami. Przygotowane spody do tarty smarujemy cienką warstwą sosu śmietanowego i układamy na nim owinięte szynką szparagi. Całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPolecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowy sos do makaronu. Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne! Składniki: około 0,5 kg świeżego szpinaku 6-8 szt. suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cebule kawałek sera lazur lub innego ulubionego oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
potrawyregionalneTeraz masa twarogowa. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną. Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem, Smacznego
potrawyregionalnemięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe . Są bardzo chude, ale twarde. Czas duszenia jednak działa na ich korzyść. Robią się wówczas delikatne i mięciutkie. A w połączeniu z chrzanowo-śmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie! Składniki: 0,5 kg wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kawałek
potrawyregionalneMięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka 2 liście laurowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDary lasu na naszym stole - to idealna pora roku by zdobyć świeże pachnące grzyby i przygotować je naszym domownikom. Opieńki podane w formie aksamitnego, śmietanowego sosu, otulające pyszne placki ziemniaczane i posypane świeżą natką pietruszki to kwintesencja jesiennego smaku. Składniki : sos grzybowy 1 kg świeżych opieniek 2 duże cebule pół kostki masła 4 łyżki gęstej śmietany pieprz i sól liść
zobacz ich smakDziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami
karmelowywięź, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię go w potrawach, które maskują jego mocną woń, np. w makaronie z sosem śmietanowym z brokułami czy w sałatkach, ale na kanapce jest dla mnie nie do przełknięcia. Owszem, podjadam czasem gruszki z kawałkami gorgonzoli, ale tak naprawdę są to kawałeczki :) Dlatego przygotowując
Chilli Czosnek i Oliwapokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka. Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać
Codzienne Gotowanieprzede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki są proste, a zarazem wykwintne. Warto je wprowadzić na stałe do swojego menu :) Hreczanyki tradycyjnie podawano z sosem śmietanowym z czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem. Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast mięsa do kaszy dodaje
Trzeci talerzalla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną :) Są dwie szkoły robienia sosu do carbonary - jedni przygotowują go tylko z żółtek, inni dodają jeszcze śmietanę
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie, proste i smaczne. Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć. Danie wyjdzie równie smaczne. Składniki: 600 g schabu 250 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła oliwa (olej) śmietana 18% sól pieprz
Walijskie Pichcenieposmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki . Składniki na blachę 25 x 25 cm: co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem) 5 dużych jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki
Ugotowaćobieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z burakami. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: 1/2 ziemniaków 1/2 cebuli 1/2 buraków 1/2 sosu śmietanowego Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Wierzch posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temp 180C
e-PrzepisyKulinarne