sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:328/794)

Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką 130

smak wspomnień. Każdy z nas takowy posiada kiedy wraca smakiem daleko wstecz, a wydaje się, że było to wczoraj. U nas dzisiaj wszystkim doskonale znane, klasyczne domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować je w odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 155

grzałka górna i dolna, 2 półka) i zapiekać pod przykryciem przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wierzch papryk posypać startą mozzarellą. Podawać gorące, polane np. sosem pomidorowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże lub 6 średnich papryk. Czas zapiekania może się nieznacznie różnić. Zależy on od wielkości papryk, właściwości piekarnika

Gospodyni Miejska
Klopsiki z kurczaka po hindusku 160

Kolejna smaczna propozycja na obiad to klopsiki z kurczaka. Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego

codojedzenia
Boeuf strogonow 158

daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki:  ok. 1 kg łopatki wołowej 2-3 ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego 4-5 szt ogórki

Bon appetit mon amie
Prosta pizza warzywna. 127

Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy fetę  w kosteczkę. Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozprowadzamy na niej naszą mieszankę warzywną i pokrojoną w kosteczkę fetę

MODA NA BIO
Meksykański gulasz z wołowiną 239

zarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo

Mango Papaja
Tarta grahamkowa z serami góralskimi i fasolką 92

spodzie rozłożyć fasolkę, zalać masą serową i posypać startym na tarce ostatnim małym oscypkiem wędzonym. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 30 min w temp 180 st. Podawać z sosem pomidorowym lub pomidorami

Gotowanie jest łatwe
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, porem i ogórkiem kiszonym 129

wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dla lubiących śledzie mam jeszcze śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną , śledzie w śmietanowym sosie curry , a także śledzie w słodkim sosie pomidorowym . Spróbujcie sami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem 171

Czasem jest tak, że nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnych obiadów i stanie przy garach przez kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem

wegetalerze
Moje #kuchenneskarby - Mój największy skarb 143

pewnością miałabym już wątpliwości, jak ja to zrobiłam i bez zapisania w zeszycie, przepis przepadłby bezpowrotnie. W zeszycie znalazł się więc przepis na placuszki ziemniaczano-brokułowe z ostrym sosem pomidorowym z harrisą, omlet ryżowy z niczego, papryki faszerowane warzywami i kaszą pęczak, kotlety z cieciorki i pieczonej marchewki, hummus z zielonego groszku, a także receptury znane z bloga: dip czosnkowy

Chilli Czosnek i Oliwa
kopytka z papryką 148

kroimy nożem po skosie kluseczki. Gotujemy partiami w osolonej, gorącej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągamy i podajemy np. z sosem pomidorowym lub grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Domowy Smak Jedzenia
FODMAP leczo 481

zazwyczaj w niewielkiej ilości wody, bez tłuszczu) Dodać pokrojoną w kostkę paprykę  Bakłażana wypłukać i dodać do pozostałych warzyw Na końcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie (polecam al dente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem

pyszne zdrowości
Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata 149

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco! Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive. Scroll down for recipe in English Placuszki kalafiorowe z peperonatą (3-4 porcje

karmelowy
Tartaletki z ciasta francuskiego 166

nadać sosowi idealną konsystencję. Całość  zagotuj i odstaw na bok.   Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.   W powstałej studni ułóż składniki: ser , pomidorki przekrojone na pół i  oliwki. Całość zapiecz  przez

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami 171

żelaznych zapasów domowej spiżarni – puszka pomidorów, puszka tuńczyka, kilka filecików anchois. Skubnięta z kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej

Karo in the Kitchen