sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:320/794)

Spaghetti z soczewicą i kaparami 131

Bezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów

Bullio
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 142

wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają

AZgotuj!
5 minutowa pasta rybna (pomidorowo-fasolowa) 191

jest smak:-). Polecam dla zapracowanych, miłośników past na kanapki:-) Składniki: 2 puszki śledzia lub makreli w pomidorach 1 puszka czerwonej fasoli Wykonanie: Do pojemnika wrzucamy śledzie lub makrelę w sosie pomidorowym, następnie dokładamy odcedzoną z zalewy czerwoną fasolę. Miksujemy na gładką masę najlepiej blenderem. Taka... tak to już koniec przepisu:-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Prosta i szybka domowa pizza makaronowa 442

wody, dodaj oregano, zmielony czosnek, sól i pieprz do smaku. Pokrój pieczarki i czerwoną paprykę. Wysmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne, wrzuć ugotowany makaron, wlej przygotowany wcześniej z przecieru pomidorowego sos, posyp serem mozzarella, dodaj salami, pieczarki i czerwoną paprykę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 10-15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
spaghetti w 20 minut 144

chwilą relaksu, to tym razem niezbyt długo trwającą ;) Ale ilekolwiek czasu bym nie poświęciła, to najlepiej, gdy przygotowane danie nie należy to zbyt oczywistych. Więc dziś mamy spaghetti bez pomidorowego sosu, trochę orientalne, zgodnie z konkursowym hasłem "1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella"! spaghetti z sosem sojowym i szpinakiem 350 g spaghetti nr 4 Lubella, 500 g mielonej wołowiny

Eksperyment sobotni
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 244

Szakszuka, to danie kuchni  marokańskiej, egipskiej,  tunezyjskiej i izraelskiej. Najprościej,  to jajka sadzone w ostrym sosie pomidorowym.  Szakszuka podawana jest z różnymi dodatkami: cukinią, bakłażanem, szpinakiem, papryką, kiełbaskami. Bardzo lubię szakszukę i często ją jadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów.  Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte

Codziennik Kuchenny
Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 114

zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze?   Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także  buraczkowych kotletów jaglanych   lub  zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krokiety z pieczarkami i serem 128

Złociste, chrupiące z zewnątrz i miękkie, aromatyczne w środku. Dodajcie do nich sosu pomidorowego, czosnkowego lub jogurtu z koperkiem a Wasze danie zamieni się na coś wyjątkowego. Uwielbiam krokiety, szczególnie z kapustą i grzybami, ale widziałam też wiele przepisów z pieczarkami, jajkami, szpinakiem. Wszystkiego trzeba spróbować;) Zakwalifikowałam je do sekcji Kolacje, gdyż najczęściej je o tej porze jemy, ale równie

Zasmakuj Kuchni
Ryżowe babeczki 139

foremki na babeczki wykładamy partiami ryż.  10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni)  11. Moje babeczki podałam z sosem pomidorowym.  Smacznego

Mój pomysł na
Bruschetta z pomidorami i ziołami 129

piekarnika bez termoobiegu przez około 6 minut, aż uzyskają ładny lekko złotawy kolor. W miseczce mieszamy przecier z oliwą, czosnkiem i przyprawami. Wyjmujemy podpieczone kromki i smarujemy wcześniej przygotowanym pomidorowym sosem. Na wierzchu układamy kosteczki pomidora. Podpiekamy jeszcze do 10 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
POLLO DI CASERTA MATESE - CZYLI KURCZAK Z CASERTA DE MATESE 140

włożyć do naczynia żaroodpornego.Na tym samym oleju podsmażyć posiekany drobno czosnek i cebulkę pokrojoną w plasterki.Dodać sparzone,obrane i pokrojone w kostkę pomidory,fasolę,wino oraz sos pomidorowy tomato.Sos chwilę gotujemy,doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i cynamonem i zalewamy udka.Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w temp.180st. do miękkości

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaczane krokieciki z karpia 179

jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też na inne DANIA Z RYBĄ

Trzeci talerz
Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 158

zewnątrz i miękka w środku. Nie była okrągła, lecz miała rustykalny, nieregularny kształt osiągany przez rozciąganie opuszkami palców. Przypominała mi właśnie focaccię, którą Marco Ghia nazywa pizzą bez dodatku sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 453

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w

Moja Delicja
Shakshuka 611

Tradycyjna izraelska SHAKSHUKA, czyli smażone jajka w gęstym, pomidorowym sosem... Artykuł Shakshuka pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE