sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:19/794)

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem 127

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem to nieco wzbogacona wersja znanych wszystkim gołąbków z ryżem i mięsem. Danie o zrównoważonym smaku dobrze smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem śmietany. Farsz do gołąbków zrobiłam z ryżu, grubej kaszy jęczmiennej, nieprażonej kaszy gryczanej i mielonej łopatki wieprzowej. Według mnie proporcje mięsa w stosunku do ryżu i kaszy są całkiem dobre(...)gryczanej nieprażonej cebula 3 ząbki czosnku łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 3 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos pomidorowy: 500 ml passaty pomidorowej cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy z oliwek pieprz i sól do smaku

Kuchcik gotuje
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 219

kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie?Składniki sosu na około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych(...)grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.Sos powinien być lekko słodki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w sosie pomidorowym 152

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie pomidorowym Przepis na śledzie w sosie pomidorowym, czyli obowiązkowy punkt, którego nie może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy. Śledzie w sosie pomidorowym Składniki: 5 płatów śledziowych solonych a’la matias 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Pudliszki” 1 łyżeczka octu winnego 1/3 szklanki przegotowanej wody ½ łyżeczki cukru Sól Pieprz Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w tym czasie co najmniej raz wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz. W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie

Księga-Smaku
Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym 128

poświęcić trzeba jedynie kilka sekund, gdy posiłek znajduje się na ogniu, aby przemieszać sos i powrócić do bieżących obowiązków. W końcu koszule same się nie wyprasują Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym ma jeszcze jeden atut. Mianowicie dobór składników do wykonania tego przepisu jest łatwy i są one dostępne dosłownie wszędzie, na dodatek przez cały rok. Nic tylko gotować Do przygotowania(...)śmietanę, keczup, przyprawiamy solą, pieprzem, a całość mieszamy i gotujemy przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia (co jakiś czas zaglądając i mieszając całość). Po tym czasie sos powinien być gęsty (odparowujemy w końcu bardzo powoli wodę ze śmietany), dodajemy pomidorki koktajlowe, gotując zawartość przez jeszcze max. 10 minut. Wykładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz

Szybko Tanio Smacznie
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 145

szpinaku mrożonego (możecie też użyć świeżego) 130 g śmietany 18% 1 łyżkę oleju lub masła 4 małe ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ok. 500 g sosu pomidorowego z pieczarkami (ja używam gotowego sosu pomidorowego z papryką i pieczarkami, który przygotowujemy do słoików na zimę) żółtego sera (ja używam sera bez laktozy) Wykonanie krok po kroku: 1. Najpierw przygotowujemy(...)dodajemy śmietanę. Wszystko dusimy jeszcze przez moment, aby smaki się połączyły. 9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. 11. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smarujemy go sosem szpinakowym. 12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu

Okiem Blondynki by McBlondi
Pizza z kurczakiem i papryczkami jalapeno 209

Papryka ostra Tymianek Czosnek granulowany Sól i pieprz Ciasto do pizzy: Drożdże – 20 g Mąka typ 00 – 500 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina(...)minut. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy około 30 minut. Następnie smażymy i odstawiamy. Mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez

ale Pysznie
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 156

Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe

Niedzielny kucharz
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 269

Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku(...)duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek  tymianek sól pieprz olej  pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób

Słodka Strona
SOS POMIDOROWY Z MAKARONEM 96

Niezawodny, aromatyczny, szybki w przygotowaniu sos pomidorowy do wszelakich makaronów czy ryżu poleca się dziś na obiad. Suszone pomidory, czosnek, chili i cebula to idealne połączenie oraz dodatek do pomidorów. Dodanie do sosu szczypty cynamonu to istna magia Jeśli(...)masz czasu na wyszukane i czasochłonne dania w ciągu tygodnia wybierz makaron z sosem pomidorowym. Możesz dorzucić do sosu piersi kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego możecie dalej dodawać ulubione składniki czy przyprawy. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 160

Moje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy(...)wysokości i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Należy uważać, by woda nie odparowała, bo gołąbki zaczną się przypalać. W razie czego można jeszcze dolać wody z kapusty. Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, dodać obrany czosnek, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, mąkę i doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i bazylią. Zblendować wszystko na jednolitą masę. Gdy kapusta

Passions hobbies life
Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem 133

różnych konfiguracjach. Teraz wykorzystałam ten sam patent – czyli plastry cukinii zamiast płatów lazanii, z tym że tym razem wegatariańsko – w środku ser biały ze szpinakiem i dodatkiem sosu pomidorowego. Lekki, sezonowy obiad. Zanim przejdziemy na jesienne gotowanie – zupy i gulasze, warto zrobić:) Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem   Drukuj Prep time 30 min Cook time(...)Total time 1 godzina 20 min   Sezonowa zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem w pomidorowym sosie. Lekki, wegetariański obiad. Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 2 serki typu włoskiego (np. capri) 3 jajka 1 ząbek czosnku ¾ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 300 g szpinaku łyżeczka oliwy sok i skórka z połowy cytryny 2-3 młode cukinie

Cooking for Emily
Zapiekanka z bakłażanów (Parmigiana di melanzane) 141

wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku.  Zapiekanka z bakłażanów tzw. "parmigiana di melanzane" jest klasycznym włoskim daniem, pochodzącym z Sycylii lub Neapolu, do dziś trwa dyskusja na ten temat. Ale co tam, nie ważne pochodzenie, ważniejszy jest jej smak i niepowtarzalny aromat. Polecam serdecznie(...)minuty z każdej strony. **** Scolate le melanzane, strizzatele e asciugatele. Friggete le fette di melanzane in una padella in olio ben caldo. W miseczce przygotowujemy sos pomidorowy. Do passaty pomidorowej dodajemy 1 łyżkę suszonego oregano, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojone listki bazylii. Doprawiamy sol ą  i pieprzem. Rozpoczynamy układanie parmigiany

La grande e la piccola cuoca
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym 309

Sos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia

Buniabaje w kuchni
Sałatka z brokułem 213

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gnocchi z sosem pomidorowym i serem 221

gnoki, gnokczi, ale żeby zabłysnąć w towarzystwie lub przed kelnerem wystarczy po prostu powiedzieć "niokki"  [ˈɲɔkki].  Proste, prawda? Tak samo prosty jest dzisiejszy przepis na gnocchi w sosie pomidorowym zapiekane z serem. Roboty przy nim niewiele, zwłaszcza gdy sięgniemy po gotowe kopytka i najlepszy domowy sos pomidorowy. Jak ja lubię takie obiady!   Składniki (na 2 porcje): 300ml(...)sosu pomidorowego* 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 op. gnocchi Hilcona (250g) 3 łyżki tartego sera (mozzarella albo żółty) 1 łyżka oliwy opcjonalnie: kilka pomidorków cherry Piekarnik nagrzać do 180stC. Na patelni z żaroodporną (albo zdejmowaną) rączką rozgrzać oliwę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, wlać sos pomidorowy, zagotować. Dodać gnocchi, podgotować

Obiad gotowy