Pizza, pizzunia, pyszności. Tym razem zapraszam na domowy fast food ;-) Zmodyfikowany nieco przepis Jamiego Oliviera na ciasto do pizzy. Proporcja na 4 cienkie spody 0, 5 kg mąki pszennej 0,5 łyżki soli 1 suszone drożdże pól łyżki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 325 ml ciepłej wody Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i oliwą. Odstawić na parę minut(...)ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto rozwałkować 15 do 20 minut przed wsadzeniem do piekarnika. Ciasto przez 5 minut podpiekam samo, a dopiero później smaruję sosem pomidorowym i nakładam składniki. Farsz: Farsz do pizzy to sprawa indywidualnych preferencji. zazwyczaj robię pizze różnego rodzaju i daję sobie i współbiesiadnikom wybór - z czym chcą jeść. Najchętniej zjadam pizze z wszystkimi tymi składnikami
Humanistka w kuchnijest godne polecenia, jak dotąd nie znalazłam lepszego, robionego w domu ( chyba, że kiedyś wykradnę przepis z Pizza Hut :P ) SMACZNEGO! :) Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku(...)Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (lub do maksymalnie możliwej temperatury). Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem, rozciągamy tak aby miało 0,5cm grubości. Smarujemy sosem, posypujemy startym serem, układamy pozostałe składniki i posypujemy przyprawą do pizzy. Pieczemy 10-15 minut w temp 275 stopni. W przypadku niższej temperatury możemy zaglądać do piekarnika i piec dotąd aż ciasto będzie zarumienione
Czerwona Porzeczkaricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane i smażone. Jeśli chodzi o przekąski, Włosi nie mają sobie równych. Pizza z wytatuowanej pizzerii
les mirabellesprzez praskę do miski z jogurtem. Dosypujemy do mieszanki koperek, przyprawy i mieszamy całość. Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest uniwersalny. Sos czosnkowy świetnie smakuje ze wszystkim. Możemy go podać na pizzy, zapiekankach, do mięs (np. karkóweczki z szynkowaru), a także np. do zapiekanki. Po drugie: jest zdrowy. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, poprawia odporność, ma mnóstwo witamin(...)witaminki! Po trzecie: jest dietetyczny. Jogurt 0%, brak dodatkowego tłuszczu (np. majonezu), wysoka zawartość białka i niepowtarzalny smak – ten sos może być śmiało stosowany w większości diet niskotłuszczowych, nawet na Dukanie. Jasne, podanie go w roli dodatku do pizzy wcale nie pomoże nam schudnąć, ale jeśli zjemy go np. z pieczonym łososiem albo kurczaczkiem, z pewnością nie zaszkodzi. A poprawi
Proste-przepisy.plwiszą nawleczone na sznureczek brązowe leśne kapelusze, a w głowie kłębi się milion pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś do głowy przyszedł mi pomysł na pełnoziarniste mini pizze z leśnymi grzybami i genialnym sosem jogurtowym z żółtą pastą curry. Są doskonałe, mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kremowy sos, leśne grzyby i ser zwieńczone odrobiną świeżej natki pietruszki są prawdziwym
DefinicjaSmakuodchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim. Smacznego
MarciochaKucharzyPróbowałam wielu wersji sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy, mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym jogurty i serki
Szefowa kuchnisobie nie przypominam :P 6. Czego nigdy w życiu nie spróbujesz? (chodzi o jedzenie)Robaków, człowieka, psa, kota i innych domowych stworzeń.7. Najlepsze dodatki do pizzy, to..klasyka czyli ser, sos pomidorowy, pieczarki, szynka, kukurydza i papryka8. Gdzie najchętniej odpoczywasz? W domu. 9. Jaki powinien być mężczyzna idealny?Ideałów nie ma. Ale przede wszystkim powinien byś szczery
More food, love and dreamspokazac fajne połączenie szkła i drewna. Dwie małe salaterki na bukowej deseczce. Osobiście bardzo lubię takie połączenia. Miseczki są bardzo funkcjonalne. Widzieliście już w poście z pizzą jak służą mi przy podaniu sosów. Tu jako miseczki na słodycze. Wpadnijcie do sklepu www.kupszklo.pl - zdziwicie się na widok cen, bo są przystępne dla każdego! Polecam. Składniki na taflę 22x12
Blondynka Gotujedodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzeniePomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa... Ja jednak postanowiłam dodać do mięsa mielonego i zrobić kotlety...i dobrze zrobiłam..kotlety wyszły pyszne..i nie tylko za sprawą dodatku pomidorów
Moje domowe kucharzeniesuszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzenieśrednie pizze/: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie:Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce
Pasja Smakuzioła.Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około
Aga w kuchniwedług uznania. Składniki : 0,5 kg mąki 8 g drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie