Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę! sezon bikini chyba czas zacząć - zatem czas na lekkie dania. Kto chętny? Składniki; 15 dag rukoli 1 dojrzałe mango 10 dag sera feta Sos; 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka syropu klonowego odrobina soli i pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie; Sałatę umyć i wyłożyć na talerz, mango i ser pokroić w kostkę. Ułożyć na wierzchu. Składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą , polać sałatkę tuż przed podaniem. Podawać z grzankami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pewnością odnajdzie swych fanów nie tylko wśród fanów ryb i owoców morza. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA: ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM
globuskulinarnySałatka z pieczonych buraków z fetą Ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem
Kulinarne przygody Gatityprzygotowałam w nieco fantazyjny sposób, jednak możecie je również zrobić w taki sposób jak opisywałam przy okazji różanej panna cotty czyli w kokilkach, a mus z mango wykorzystać jako sos do polania po wyłożeniu na talerz. Czyż nie wygląda kusząco? Zapraszam do wykonania! :-)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćniebanalnym, cytrusowym sosem vinegrette. Zachwyca bogactwem smaków. Jest słodka, a zarazem wytrawna, pachnie pomarańczą i mango. Doskonała z lekkim sezamem. Poprawia nastrój :) Składniki na sałatkę: 1 duża, zielona sałata 1 mango 1 awokado 1 czerwona papryka kukurydza sezam Składniki na sos: sok z 1/2 grejpfruta sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek(...)musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na pół godziny. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kroimy i przenosimy do miski. Mango, awokado i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do sałaty razem z kukurydzą. Całość zalewamy sosem i posypujemy sezamem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnymiejscu. Łosoś teriyaki z salsą z mango to perfekcyjne połączenie zdrowej ryby ze słodko ostrym owocem. Łosoś z mango to danie od którego nie można się oderwać dopóki się nie skończy. Dobrze skomponowane, odpowiednio słodkie, ostre, kwaśne, słone – idealne! INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA: ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI(...)ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO Łosoś teriyaki z salsą z mango to perfekcyjne połączenie zdrowej ryby ze słodko ostrym owocem. Course Dinner, Main Course Cuisine Polska Keyword Łosoś, Mango, Chili, Salsa Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Servings 2 Author Globus Kulinarny Ingredients Łosoś – dwie porcje ok. 300g Sos teriyaki – 2 łyżki Sól
globuskulinarnyostatnią nutą pomogło ETERNO, ich Mango z żurawiną stało się przysłowiową wisienką, która świetnie zagrała z całością, a sos? Sos normalnie jest kulinarną petardą! Mój syn miał problem z określeniem jak mu smakuje ten obiad. Dopytywał co to za sos, stwierdził, że w życiu mu tak ryba nie smakowała tak bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami(...)piekłam ok 6 minut. W czasie sos przetarłam przez sitko (chodzi tu o przetarcie cebuli), trawę cytrynową wyrzuciłam, postawiłam sos na malutki ogień, wrzuciłam odrobinę skórki z limonki startej na tarce, wymieszałam. Na końcu nadal podgrzewając dodałam zimne masło i mieszałam do czasu zgęstnienia sosu, doprawiłam solą i pieprzem. Rybę wyciągnęłam z piekarnika. Mango z żurawiną odsączyłam z syropu
Blondynka Gotujejedna sprawa. Z czym to podać ? My podaliśmy to z surówką i sosem jogurtowym, który przygotowaliśmy w prosty sposób. Jogurt w typie greckim rozmieszaliśmy z dużą łyżką mango chutney. Wyszedł wspaniały sos, który idealnie pasował do roladek. Mamy nadzieję, że wypróbujecie naszą wersję Alu party i będzie Wam smakowało :) Pozdrawiamy
vegetaniełyżka soku z limonki 1 ząbek czosnku 10 arkuszy papieru ryżowego pół dużego, dojrzałego mango 1 dojrzałe awokado 1 marchewka 1 ogórek garść listków rukoli sos Wasabi S&B od DeCare.pl Sos sojowy mieszamy z olejem sezamowym, miodem, sokiem z limonki i startym czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie układamy łososia(...)minut). W międzyczasie obieramy mango, awokado, marchew i ogórka i kroimy je w jak najcieńsze paski/supki. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy przez 3-5 sekund w letniej wodzie, następnie kładziemy na talerzu, na środku układamy po trochu mango, awokado, ogórka, marchewki, kilka listków rukoli i kawałek upieczonego łososia. Polewamy niewielką iloscią sosu wasabi. Górny i dolny brzeg arkusza
Zawsze głodna!każdy z nas miał okazję przeprowadzić szczegółową ocenę organoleptyczną nowych burgerów. Począwszy od oceny wszystkich sosów (oczywiście domowej roboty!) po spróbowanie ich już po skomponowaniu. Zestawiłem je poniżej w formie małego rankingu. ElPasoburger wołowina / nachosy / rukola / sos mole poblano / grillowane jalapeño / pikantna salsa z mango pomidorów, czerwonej cebuli, kolendry i mięty Moja ocena: 3+ Zdawałoby się, że połączenie(...)idealne. Doskonały sos mole o fantastycznym głębokim czekoladowym aromacie z optymalnie dostosowanym stopniem ostrości. Również salsa mango była jak najbardziej cudowna, orzeźwiająca, lekko słodka i również pikantna w sam raz. Więc co mi tu nie gra? Połączenie tych dwóch sosów razem. Oba pyszne, jednak niekoniecznie tworzą dobry duet. Moim zdaniem w tym burgerze za dużo się dzieje. Również sos
Food Squaredają Wam wiele radości. III miejsce – Opiekacz do kanapek MOP-09M Jowita Rajchert otrzymuje, bo połączenie smaków mnie zaskakuje. Pulpety indycze z kaszą jaglaną, jarmużem na sosie czosnkowym z musem owocowym Pulpety: Sk ładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 200 g jarmużu, 1 szt. suchej kajzerki, 1 szklanka kaszy jaglanej, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt świeżego(...)owocowy i sos czosnkowy: Składniki: 1 szt. mango, 3 szt. małych gruszek, główka czosnku, 2 szt. cytryny, 3 łyżeczki miodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo
Moniki SmakołykiUwielbiam takie dania!Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet
Mango Papajapierś z kurczaka połowa dojrzałego mango 100 g sera feta 2 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki sosu słodkie chili 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz odrobina oleju Pierś umyć, osuszyć, pokroić w grubsze paski i polać ją sosem sojowym oraz słodkie chili, a na sam koniec przyprawić pieprzem oraz odrobiną soli. Wymieszać(...)umyć, osuszyć i rozerwać na mniejsze części. Z mango obrać skórkę i pokroić owoc na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Na talerze (bądź do miski) przełożyć sałatę, następnie mango, ser feta, a na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka. Przed podaniem sałatkę polać sosem (jogurt wymieszać z musztardą francuską
Ugotowaćwersja fistaszkowej sałatki będzie zawierała kaszę jaglaną, którą bardzo lubię. Składniki: dojrzałe mango duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2 marchewki 1/2 ogórka zielonego papryka czerwona saszetka kaszy jaglanej garść roszponki 2 garści miksu sałat 4 łyżki masła orzechowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy i podsmażamy(...)opakowaniu (studzimy). Paprykę oraz ogórek myjemy i kroimy w słupki ok 2 cm długości. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w drobną kostkę. Masło, sok z cytryny, sos sojowy oraz oliwę dokładnie mieszamy(możemy dodać garść rozdrobnionych fistaszków). Sos będzie ciemny i gęsty. Jeżeli chcemy, aby konsystencja była bardziej płynna, możemy
ChilliJemy