Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy. Składniki: 600 g polędwiczek wieprzowych 1 łyżka mąki 3 łyżki masła ghee 1 cebula 250 g kurek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanego lubczyku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą
R'n'G KitchenSzybkie i smaczne danie na kurkowy czas. Do sosu najlepiej użyć domowego wywaru drobiowego lub warzywnego. Jeżeli takiego nie mamy, możemy wspomóc się kostką bulionową lub użyć po prostu wody. Podawałam mięso z grzankami z chleba i było to bardzo smaczne zestawienie. Polecam! składniki (2 porcje) ok 250 g polędwiczki wieprzowej sos 200 g kurek 1 cebula
Stare Garyzioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od razu, posypane drobno startym serem
Delicious PlaceWystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba. Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym. Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie, który polega na przygotowaniu potrawy z gotowego zestawu składników. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidodać samo żółtko lub zupełnie pominąć dodatek jajka. Ugotowane kluski można odgrzewać w garnku z gorącą wodą lub podsmażać na niewielkiej ilości klarowanego masła. Można podać je z sosem pieczarkowym , szpinakowym , kurkowym lub jako dodatek do gulaszy . SKŁADNIKI / 50 sztuk 700 g ugotowanych ziemniaków 1 małe jajko / można pominąć mąka ziemniaczana sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki
cool and mintyumyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7
Corner With Recipesoraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :). Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha
KasiekGotujejadalny, nie znaczy, że jest. Światło źle padnie przy zrobieniu zdjęciu i tragedia murowana. Żyjmy rozsądnie Składniki: MASŁO KURKOWE 10 kurek 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 szklanki masła (najlepiej niesolonego) 1 łyżeczka soli DUSZONE KURKI garść kurek 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka masła niesolonego 300 ml bulionu z KRAKUS bulion warzywny NALEŚNIK(...)naczynie będzie gorące smarujemy je 2 łyżkami oleju. Wylewamy ciasto naleśnikowe i pieczemy do uzyskania złocistego koloru ok 15 minut. Na upieczonego naleśnika dodajemy masło kurkowe, 2 łyżki creme fraiche oraz grzyby w sosie. #krakus, #smacznieiszybko
Kuchnia w oparachBardzo delikatne mięso wieprzowe. Polędwiczką wystarczy bardzo krótka obróbka termiczna wtedy są bardzo delikatne i kruche. Idealnie współgrają z delikatnymi sosami np. śmietanowym czy kurkowym. Polecam szczególnie dla zapracowanych. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej 200 g śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego 20-30 g serka topionego śmietankowego pęczek dymki (szczypiorek i cebulka będzie użyta osobno) sól pieprz Wykonanie: Dobrze schłodzone(...)kolor. Wlewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Wlewamy śmietanę i wrzucamy serek topiony. Dusimy na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i jeśli jest potrzeba doprawiamy pieprzem i solą
Pysznie & Piękniekluseczek i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na dużym talerzu zachowując odstępy. Gotujemy i odcedzamy kolejne partie. Podajemy gorące, np. z sosem gorgonzola, pomidorowym lub kurkowym
cool and mintyzrobić, aby polędwiczki wieprzowe były miękkie i soczyste? Przede wszystkim krótka obróbka termiczna! Wystarczy je obsmażyć i do piekarnika na 15 minut. Odpowiednio doprawiony sos także zrobi robotę. Świetnie sprawdzi się grzybowy (np. borowikowy, kurkowy, pieczarkowy) czy z nutą alkoholu (np. koniakowy). Ja tym razem postawiłam na aromatyczny sos z suszonych pomidorów z dodatkiem wędzonej papryki – ma mocny, aromatyczny
Poezja smakusezonie na talerzach wielu z nas lądują kurkowe pyszności, począwszy od jajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg kurek 100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%) średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża bazylia
ChilliJemyKurki w najpyszniejszym sosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek
Kraina Miodem Płynącawszystkie elementy tak idealnie, gładko i jedwabiście? Tak, zdecydowanie - śmietanka to jest to! 30 albo i więcej grzesznych %. No ale dosyć żartów - sezon kurkowy w pełni, śpieszmy więc go wykorzystać! Z całym przekonaniem uważam, że taki sos, to jeden z najlepszych sposobów na pieprznika jadalnego ( Cantharelus cibarius ). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi
zadanie-gotowaniesmaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię