posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki sosu tabasco 3 łyżki sosu worchester świeży tymianek świeżozmielony pieprz sól
DefinicjaSmakuSposobów na wykorzystanie kurek jest wiele i kilka pomysłów znajdziecie TU na blogu- dziś do tego zestawu dochodzi prosta i wyborna pasta kurkowa
Kraina Miodem Płynącakontrze do ostatniego przepisu postanowiłam zaszaleć i zaserwować pomysłna, który jest równie prosty, ale już na pewno nie tani. Ta propozycja może ogołocić nasz portfel. Sezon kurkowy rozpoczęty, ale cena tych smacznych grzybów powala. 89 zł za kg? Serio? Wolę nie jeść. Oczywiście tylko do momentu póki sama nie nazbieram. Tymczasem przedstawiam przepis na odrobinę luksusu w tych naszych(...)grzyby wraz z cebulą na maśle. Niezbyt długo. Kurka ma pozostać jędrna i nie zgorzknieć. Na koniec dodajemy śmietanę do kurek i posiekaną natkę. Wyłączamy po zagotowaniu. Można połączyć sos z mięskiem przed podaniem. Można też serwować osobno z sosem do polania. Całość bosko smakuje z kopytkami. Jeśli chcemy żeby nasz sos był bardziej delikatny w smaku i by smak
Kuchnia po mojemuCo tu dużo mówić uwielbiam kurki. Niestety w lasach w swojej okolicy nie widziałam nigdy ani jednej. Za to na kurki jeździmy do mojej cioci w
Ewa w kuchnikurkowym. Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy
Pieprzyć z Fantazjąkurkowym. Czasami tak jak właśnie dzisiaj robię mix smaków. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 30 dkg żółtego sera wiórki albo w plastrach * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 600 ml przecieru pomidorowego * suszone oregano i bazylia, sól * gotowe płaty makaronu do lazanii Szpinak: * 15 dkg szpinaku świeżego * 1 łyżka masła * 1 ząbek czosnku * szczypta soli Na sos beszamelowy
Pieprzyć z FantazjąWitajcie ! Przedstawimy wam przepis który na pewno będzie pasować do dnia dzisiejszego ! A mianowicie mamy tutaj na myśli Gulasz wołowy z kopytkami i znalezionymi w
Wspólne smakiszklanka ciepłej wody łyżeczka cukru przyprawa do pizzy 250g kurek czerwona cebula sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania świeży szpinak ser gorgonzola 2-3 ząbki czosnku 400 ml sosu śmietanowego , ser mozzarella Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski(...)kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem. Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku. Na uformowany spód pizzy nałożyć kurkowy lub szpinakowy farsz . Posypać startą mozzarellą. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut. Był też 3 smak pizzy: boczek, cebula, papryczka chilli i oliwki
MarciochaKucharzySierpień to sezon kurkowy, nie można go przegapić. Trzeba korzystać z niego na maksa:P Makaron z kurkami i kurczakiem SKŁADNIKI: 250g kurek 1 pierś z kurczaka 400ml śmietany natka pietruszki 1 cebula tarty ser żółty makaron kokardki sól, czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypta kurkumy, lubczyk Na oliwie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę następnie podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną(...)minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą kurkumy Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do makaronu dodać sos i posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotowe:) Smacznego
MarciochaKucharzyciasto; 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko. 1 zółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru wkład kurkowy; 200 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła nadzienie; 250 g sera góralskiego (bundz) 50 g sera żółtego 1 jajko 0,5 szkl mleka sól pieprz zioła do posypania (może być bazylia, oregano, czosnek(...)Wyjmujemy spód z piekarnika , wykładamy 3/4 kurek, oblewamy masą serową i układamy na wierzchu resztę kurek. Pieczemy tartę jeszcze 25 min w temp 200 st Podajemy z ulubionym sosem
Gotowanie jest łatwepotraw znajdziecie klikając w zdjęcie poniżej lub w linki przy zdjęciach. ZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM KREM Z ZIEMNIAKÓW Z CIEMNYM PIWEM ZUPA KURKOWA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ BULION Z JAJKIEM I SEREM HALLOUMI TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM ZUPA KREM(...)HALLOUMI CARPACCIO Z CUKINII SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM CARPACCIO Z BURAKA SAŁATKA CEZAR SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM CARPACCIO Z POLĘDWICY Z CZOSNKOWĄ BAGIETKĄ MAKARONY SPAGHETTI Z KREWETKAMI SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ DANIA GŁÓWNE SZAKSZUKA Z KURKAMI BOEUF STROGONOW NAJLEPSZY DOMOWY CHEESEBURGER KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ PIZZA Z PATELNI MAŁŻE
nietylkopasta.plprzeszkodzie, aby coś pysznego z nich zrobić. Szukałam różnych inspiracji na kurki, ale nie znalazłam tego, co by mnie zainteresowało i postanowiłam zrobić coś innego - tarta na spodzie kurkowym, a na to farsz z fileta z kurczaka, z papryki, cebulą, a to wszystko posypane startym parmezanem i mozzarellą. Ale żeby już nie przedłużać zapraszam po przepis ! Składniki: SPÓD(...)chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego DODATKOWO: 2 łyżki startego parmezanu 1 niewielka kulka mozzarelli 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4-5 łyżek kurek całych odgotowanych wcześniej kurek 1-2 łyżki sosu do pizzy (przepis znajdziecie TUTAJ ) zioła prowansalskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy jajko, zblendowane na mus kurki, oliwę, sól i odrobinę mleka. Zagniatamy na gładką
Gotuj z Mąkąsmaku, twarde kiszone buraki i placki z brukwi… Ładnie wyglądało, smakowało gorzej. Placki z brukwi trochę to wszystko ratują, bo były bardzo smaczne. A jeszcze jeden plus, za sos z pokrzywy. 4/10 8. Malinowa 9/10 pkt Potrawka z kurczęcia polskiego z marchewką z groszkiem i dzikim ryżem Kiedy weszliśmy do środka Malinowej przytłoczyło nas nieco samo miejsce. Nie byliśmy przygotowani(...)niespodzianka, że nie weszliśmy. I to nawet nie przez kolejkę, tylko przez bardzo „miłą” obsługę. 10. SerVantka 10/10 pkt Ziołowy schab na parze w asyście śliwkowej z blinem kurkowym i glazurowanym burakiem Przywitała nas niezwykle sympatyczna obsługa, która cały czas interesowała się naszymi potrzebami, a także naszą opinią. W SerVantce spotkała nas też niespodzianka w formie karty z opisem
Życie zamknięte w smakugalarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też można już przygotować w piątek, aby zdążył się „przegryźć” do niedzieli. My przyrządzamy go z dodatkiem grzybów w occie , można je zastąpić marynowanymi kaparami. Oprócz sosu tatarskiego, na wielkanocnym stole zawsze stawiam ćwikłę z chrzanem i chrzan ze śmietaną. W sobotę polecam(...)zupy na śniadanie lub na obiad wielkanocny, polecam: – Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw – Zupa szparagowa ekspresowa – Zupa ziemniaczana z grzybami – Zupa kurkowa. Zupa z kurek – Zupa krem z cukinii – Zupa brokułowa z grzankami i chili – Zupa krem z zielonego groszku Ciasta i desery też możecie przygotować inne, oto moja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyjemnie jak przebiega ich zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym kapeluszem są bardzo pożyteczne, spełniają się jako idealny komponent do śniadaniowej jajecznicy, ale i są idealne w sosach do mięs czy makaronów, świetnie smakują zapiekane na kruchych spodach lub cieście francuskim oraz saute w śmietanie z koperkiem lub marynowane (: I szczerze nie znam osób, którzy tych maleństw(...)tortów odrysować i wykroić sobie idealne, równe koło. Kolejno rozwałkowane koło przekrajamy na 8 części- tak, aby powstało 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta wykładamy niepełną łyżeczkę farszu kurkowego i zawijamy w stronę jego zwężenia tak by powstał rogalik, którego to rogi zaginamy lekko do dołu. Analogicznie postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Zwinięte, nieupieczone jeszcze rogaliki kładziemy
Symfonia Smaków