sos kurkowy - 523 przepisów (strona:30/35)

Pulpety w sosie grzybowym 314

mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 łyżka masła kurkowego * 1,5 łyżki mąki 1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki maggi w płynie(...)podawać   z kaszą ( pęczak , wiejska lub gryczana) ugotowaną   na sypko i surówką. * Opcjonalnie- ja mam to dodaję ale jest to kaprys - sos jest lepszy ale bez też nic mu nie brakuje ( przepis na Masło kurkowe mam zamieszczony pod tą nazwą

Buniabaje w kuchni
Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym 166

płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn, słodka papryka , 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3-4 łyżki sera Grana Padano posiekana natka pietruszki tymianek, rozmaryn, starta skórka(...)większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa i zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, włożyć

Czerwień i błękit
Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 102

Kurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu.  Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego 125ml(...)mleko kokosowe i gotuj 8 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw gałką muszkatołową.  W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Wymieszaj go z przygotowanym sosem, wyłóż na talerze i podawaj.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Gołąbki z modrej kapusty 123

zawijania. ostatnio moje studiujące dziecko chwaliło się, że je przygotowało na obiad. Tym razem Piotrek zrobił eksperyment i przygotował Gołąbki w modrej kapuście z kurkami w sosie śmietankowym. Farsz do gołąbków jest ryżowo-kurkowy. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować.Do tego ten modry kolor kapusty, pięknie się te gołąbki prezentowały na talerzu(...)kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne Babeczki vol au vent 165

Składniki nadzienie kurkowe: – 150 g kurek – 200 ml śmietany 30% – łyżka masła – sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Składniki nadzienie z łososiem: – 50 g łososia wędzonego w plastrach – 100 g serka mascarpone – 2 łyżki musztardy francuskiej – 2 łyżki natki pietruszki Składniki nadzienie z tuńczykiem: – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)papierem do pieczenia.). Po upieczeniu babeczki wyglądają tak: Babeczki zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienia. Dla nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru, zostawiamy do ostygnięcia. Dla nadzienia z łososiem

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 171

powyższego przepisu są wegetariańskie, nie mają mięsa, ani tłuszczu, mogą je jeść osoby, które dbają o linię. Tym razem Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym przygotował Piotrek. Farsz do gołąbków jest mięsno-ryżowo-kurkowy, taki mix jesienny. Farsz jest bardzo smaczny. Jak ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w sosie kurkowym 58

Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów leśnych. Na blogu mam już przepis na pyszne risotto kurkowe , a dzisiaj zrobiłam schab z tymi grzybami. Jednak z racji tego, że mamy zimę wykorzystałam do tego dania kurki mrożone. Mimo to sos jest pyszny i aromatyczny! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 700 g schabu bez kości 250 g kurek (u mnie mrożone

Danka Pichci
Zupa grzybowa z wołowiną 76

plon spacerem wszedłem również w posiadanie dorodnego kawałka zrazowej wołowiny, miałem dylemat: bitki w sosie grzybowym sosie czy zupa grzybowa? Tym razem wygrało to drugie. Na naszych łamach gościł już przepis na nieskomplikowaną i szybką zupę grzybową w wersji bezmięsnej oraz również bezmięsną zupę kurkową . Tym razem proponujemy więc coś, co zadowoli także podniebienia niepoprawnych mięsożerców Ten przepis wymaga wprawdzie(...)wołowiny (zrazowa, rostbef, ligawa) 400 g ziemniaków 200 g cebuli 1,5 l wody, bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub smalcu 3 łyżki sosu sojowego kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% do gotowania pieprz czarny świeżo mielony sól do smaku Instrukcje Grzyby oczyścić i pokroić w grubsze plasterki, następnie dokładnie opłukać i odcedzić. Cebulę obrać

Kulinarna Pokusa
Zupa kurkowa ze śmietaną 203

kojarzą mi się z latem, a nie jesienią, o której jeszcze nie chcę myśleć. Zupa kurkowa jest chyba jedną z lepszych zup grzybowych. A z dodatkiem koperku i śmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny  sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory

W SMAK
Pałeczki z kurczaka w sosie grzybowym 211

każdego kąta .Porcja ususzonych na nowy sezon , duszone do zamrożenia, masło kurkowe do dosmaczania. Wszystko popakowane .Będę wyciągać i dodawać wszędzie gdzie się da. W ramach ,,grzybowych porządków" - tzn. przeglądania słoiczków, odkładania pokruszonych do zmielenia nie wytrzymałam i zrobiłam kurczaka w grzybowym sosie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Roladka drobiowa z kurkami. Przepis krok po kroku 134

każdy o wadzę około 125 g 4 plastry żółtego sera, ja użyłem mimolette sól, pieprz czarny mąka pszenna do obtoczenia olej roślinny do smażenia do podania sos czosnkowy (ja wybrałem Roleski )   Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zacznij od zrobienia farszu. Kurki dokładnie oczyść, odetnij zapiaszczone końcówki. Większe sztuki przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości(...)połóż porcję farszu kurkowego, zawiń ciasną roladkę.   Roladki dla pewności można spiąć wykałaczką, aby zabezpieczyć przed wypadaniem farszu. Przed smażeniem roladki obtocz w mące pszennej. Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym, przekładając z boku na bok. Usmażone podawaj z ziemniakami z koperkiem sałatką (może być TAKA ) i  sosem czosnkowym

kuron.com.pl
Makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym 272

Sezon kurkowy czas zacząć ! Czekałam na niego z niecierpliwością. Kurki to moje ulubione grzyby, smakują mi w każdej postaci, z makaronem chyba najbardziej Dziś mam dla Was makaron tagliatelle z kurkami, polędwiczką i winem w sosie śmietanowym. Połączenie kurek i polędwiczki to zgrany duet, musicie spróbować ! Składniki: Makaron tagliatelle 200 g kurek 1 polędwiczka wieprzowa 1 średnia cebula

Moja pasja smaku
Zupa kurkowa po tajsku 204

smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego - 1 pierś z kurczaka - świeża kolendra - 1/2 cukinii - szczypta cury - 1/2 ostra papryczka - sok z 1/2 limonki - trawa cytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową(...)wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem kilka minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kurki zmiękną dodajemy puszkę mleka kokosowego i sok z limonki, oraz pokrojoną na ćwiartki cukinię. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą. The post Zupa kurkowa po tajsku appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza bianca z kurkami 290

Pizza z kurkami na białym sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania