sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:83/154)

Kluski śląskie z mięsem wołowym 96

mięsem i domowy sos pieczeniowy , to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Tradycyjne danie według sprawdzonego przepisu na kluski śląskie bez jajka. Jeśli jesteś fanem kartaczy lub lubisz pyzy z farszem, kluski śląskie z nadzieniem z mięsa mielonego również powinny przypaść Ci do gustu. Polecamy podać je z sosem pieczeniowym lub aromatycznym sosem pieczarkowym . Przepis na mięciutkie kluski śląskie(...)oraz olej. Partiami wrzucaj kluski do lekko gotującej się wody. Gotuj od momentu wypłynięcia ok. 3 – 4 minuty. Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową na talerz. Podawaj z domowym sosem pieczeniowym , grzybowym lub ze skwarkami. Polecamy również sprawdzony przepis na kluski – pierogi leniwe kładzione , a także na pyszne kluski leniwe z bułką tartą. Życzymy smacznego! Artykuł Kluski śląskie z mięsem

Kuchnia Na Wypasie
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym 100

obaw możesz podać na obiad proszony. Filety z kurczaka w sosie parmezanowym to danie tyleż proste co wykwintne. Czas: 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Są takie przepisy, że spojrzysz i pomyślisz „e, to chyba jakieś przeciętne”. Tak było trochę z przepisem na filety z kurczaka w sosie pieczarkowym. Szukaliśmy pomysłu co zdobić z pieczarek, których nam trochę(...)lubimy ciężkawych sosów na śmietanie. Poszukaliśmy dalej i w końcu postanowiliśmy przełamać się i zrobić to danie, choć w nieco zmienionej wersji. Nasze filety z kurczaka w sosie pieczarkowym nie zawiera śmietany. Zamiast niej dodaliśmy do usmażonego mięsa trochę mleka, która w połączeniu z sosem powstałym podczas smażenie filetów i pieczarek utworzył pyszną, delikatny sos o lekkim, grzybowym posmaku. Filety

Niedzielny kucharz
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 75

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej, 1 nieduża(...)przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych, ulubionych

Even Better Food
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 87

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej, 1 nieduża(...)przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych, ulubionych

Even Better Food
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 121

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej, 1 nieduża(...)przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych, ulubionych

Even Better Food
Cessarecee z sosem czterogrzybowym 120

świderki.Najlepszy jest z sosem z kilku rodzajów grzybów, chociaż same podgrzybki też się dobrze sprawdzają. Potrzebujemy:  20 dag makaronu Cassarecee (Mogą być grube  świderki) 25 dag grzybów leśnych mieszanych 2 łyżki masła naturalnego 1 mały kubek śmietany 22 % lub 30% 1 cebula, 1 duży ząbek czosnek 20 dag sera żółtego sos sojowy grzybowy pieprz mielony ew. koperek

Co w garnkach piszczy
Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo 114

Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją rewelacyjnego jednogarnkowego obiadu. Kremowe kaszotto z borowikami i sorgo oraz wieprzowiną to wspaniały, zdrowy i sycący obiad. Pyszny i kremowy sos śmietankowo- grzybowy doskonale łączy się z soczystymi kawałkami miękkiej szynki wieprzowej oraz lekko orzechowym smakiem białego sorgo. Kaszotto możesz przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać, zapewniam że w tej wersji

Gotujemywdomu.pl
Kluski śląskie 173

wydaniu stały się tradycyjnym daniem w kuchni śląskiej. Jednak nie tylko w tym rejonie cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Polubili je Polacy w całej Polsce. Najlepiej komponują się z sosem pieczeniowym, grzybowym czy pomidorowym. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 500 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Sposób przygotowania: Obieramy ziemniaki, a następnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jajka z kremowym farszem grzybowym + sos tatarski: 143

podawana nie tylko w okresie świąt wielkanocnych, ale również na różnego rodzaju domowych imprezach. Smakują każdemu gdyż smak farszu możemy dopasować do naszych upodobań. Jajka z kremowym farszem grzybowym oraz sosu tatarskiego nie powinno jednak zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. I chociaż czasy nastały trudne musimy pamiętać co jest lub powinno być dla nas ważne- Zdrowie i Rodzina! Zapraszam

Życie zaczyna się w kuchni
babka ziemniaczana z kiełbasą 119

pieprzem. Wąską foremkę/ keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy równomiernie masę. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 90 min. Babę podajemy np. ze śmietaną lub sosem np. grzybowym. Możemy ją również podać na następny dzień, podgrzaną

Domowy Smak Jedzenia
Babka ziemniaczana z boczkiem 117

cebulką to bardzo proste i tanie danie na domowy obiad. To niewyszukana, ale bardzo smaczna potrawa, która ma wielu zwolenników. Babkę można podać ze śmietaną, maślanką, czy jakimś sosem np. grzybowym albo koperkowym. Świetnie smakuje również na drugi dzień, pokrojona w plastry i podsmażona na patelni. [embed]https://youtu.be/u5fIQtlxWR4[/embed] Składniki na babkę ziemniaczaną: 1 kg ziemniaków 300 g surowego

e-PrzepisyKulinarne
krokiety ruskie 147

osobnym talerzu nasypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ruloniku maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym, czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaki po nelsońsku 173

pieprz, dusić do miękkości. 4. Ugotowane ziemniaki przestudzić. 5. Dno i boki formy posmarować tłuszczem. 6. Przestudzone ziemniaki pokrajać w talarki; 1/2 ułożyć na dnie rondla, polać sosem cebulowo - grzybowym, oprószyć solą i pieprzem. 7. Przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wypiec w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. *kursywą tekst oryginalny

królestwo garów
Kluski śląskie. 208

być całkowicie zimne, aby zagnieść ciasto. Jeśli będę ciepłe, trzeba dokładać o wiele więcej skrobi niż w przepisie i nie wychodzą smaczne. Kluski śląskie podawać na ciepło, polane sosem mięsnym, grzybowym lub z masłem klarowanym i  smażoną na złoto cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków* 1 duże jajko sól (ok. 1 płaskiej łyżeczki) mąka ziemniaczana Przygotowanie:  Ziemniaki obrać, ugotować

Codziennik Kuchenny
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 154

pieczarkami, ze śliwkami, truskawkami lub brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy. Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne

Moja Książka Kucharska
Kotlety ziemniaczane z mięsem 292

mięsa z rosołu, ktore zamiast wylądować w zupie znalazło inne tym razem przeznaczenie. Wyszedł pyszny, swojski obiad na 2 dni. Kotlety można zjeść z podsmażoną cebulą albo z sosem np grzybowym czy śmietanowym. Na zimno także smakują. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przepis na udane kluski śląskie 287

wrzenia. Kluski gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 3-4 minuty od chwili, kiedy wypłyną na powierzchnię.  Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową. Gotowe kluski podajemy polane sosem pieczeniowym, grzybowym lub koperkowym. Najlepiej smakują z pieczonym mięsem i kapustą lub buraczkami . Smacznego :) Kluski śląskie fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia 415

Witam serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów. Do przygotowania grzybów będziemy potrzebowali: około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki itp..) do obgotowania grzybów: 2 L wody 2 łyżki soli (zwykłej

Uwaga Babcia Gotuje
Kasza gryczana z kurkami – kuchnia podkarpacka 163

kasz, czy kapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego, polewki, sosu z prawdziwków itp. Rzadziej suszymy kozaki (koźlarze) ze względu na to, że potrawa z ich dodatkiem nabiera szarego koloru, przez co wygląda mniej apetycznie, mimo że jest smaczna. Jednak

Trzeci talerz
Pieczeń z łopatki z kością 113

Moja mama zawsze powtarzała, mięso z kością jest dużo smaczniejsze jak bez. Taka pieczeń ma bardzo dobry smak, będzie pyszny obiadek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką

Kuchnia Pokoleń
Schab parzony w garnku - łatwy przepis 991

dietetyczny.  Podawany do kanapek smakuje wybornie z masłem, majonezem , chrzanem lub innymi dodatkami.Schab parzony w garnku bardzo dobrze smakuje z zieloną sałatą , ogórkiem a jeśli zrobimy jakiś sos np grzybowy to taki schabik można podać także na ciepło do obiadu jako drugie danie. Schab parzony w garnku- łatwy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI schab około kilograma 4 łyżki przypraw

zielonacukinka
Krokiety ziemniaczane 186

Krokiety ziemniaczane - jako dodatek do mięsa, gulaszu, ryby lub z pysznym sosem np. grzybowym. Smaczne także jako samodzielne danie ponieważ ten przepis przewiduje dodatek sera w środku  . Krokiety ziemniaczane podane z warzywami to pyszne wegetariańskie   danie . Krokiety ziemniaczane SKŁADNIKI 600g ziemniaków 2 jajka łyżka masła kawałek żółtego sera bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane

zielonacukinka
Krokiety ziemniaczane 581

Krokiety ziemniaczane - jako dodatek do mięsa, gulaszu, ryby lub z pysznym sosem np. grzybowym. Smaczne także jako samodzielne danie ponieważ ten przepis przewiduje dodatek sera w środku  . Krokiety ziemniaczane podane z warzywami to pyszne wegetariańskie   danie . Krokiety ziemniaczane SKŁADNIKI 600g ziemniaków 2 jajka łyżka masła kawałek żółtego sera bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane

zielonacukinka
Karczek z pieca 186

naczynia do zapiekania. Obsmażone mięso położyć na cebulę zalać marynatą i włożyć do ciepłego pieca.  Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, doprawić solą, ciemnym sosem sojowym (grzybowym) dodać do mięsa razem z startym selerem (na dużych oczkach). Przykryć folią spożywczą i piec w 180 st C przez ok 1,5 godziny. Smacznego

Gaździnka warzy
Kopytka 193

Kopytka Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką.   Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej sól, olej     *** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie *** *** Gdy ziemniaki

Blog z Apetytem
Rolada drobiowo-wieprzowa 172

pieczemy w 170° przez 30 minut. Po tym czasie odwijamy ją z papieru do pieczenia i podpiekamy jeszcze około 10 minut aby nabrała koloru. Podajemy na ciepło z sosem np. grzybowym lub na zimno jako wędlinę. Smacznego Artykuł Rolada drobiowo-wieprzowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 238

przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych, ulubionych

Even Better Food
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 353

mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie

codojedzenia
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 310

skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula, 130-150g 4 łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek sosu sojowego grzybowego 1 suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony

Karo in the Kitchen
makaron z gulaszem mięsno grzybowym – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW 170

składniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych

Domowy Smak Jedzenia
Cukinia faszerowana 212

albo polać gęstą passatą pomidorową ). Kawałki cukinii napełnione farszem ustawić w głębokiej blaszce. Wstawić do nagrzanego w 200 stopnich piekarnika i piec ok.45 minut. Cukinię faszerowaną podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, czosnkowym (ja uwielbiam) lub samą, prosto z piekarnika. * Jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń .  * Do pieczenia cukinii używałam głębokiej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów 119

Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi  z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie.  Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy

My World by Dagmara Rek
Kotlety ryżowe z curry 174

dość, że nadaje kotletom ciekawego smaku, to jeszcze pięknie barwi je na złoto. Kotlety ryżowe serwować możecie jako danie obiadowe. Podajcie je z surówką i ewentualnie jakimś sosem - pomidorowym, grzybowym lub innym. Kotlety ryżowe to także fajna alternatywa dla burgerów. I tak - bułka z ryżem może dobrze smakować :D Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu ( u mnie pełnoziarnisty ) 1/2 cebuli

kolorowotorcikowo
Placki z warzywami 190

jakiś czas porcję smażonych warzyw. Z dodatkami sosów lub nie. Smakują zarówno na ciepło, jak na zimno. Możecie wcinać same bądź z dodatkiem, np. sosu śmietanowego, grzybowego. Moja Mama posypałaby je cukrem - może to też rozwiązanie, które Wam się spodoba:) A jakie Wy placki lubicie? Składniki: 1,5 mączystych ziemniaków 2 duże marchewki 200 g pieczarek 2 średnie

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie z delikatną skórką cytrynową 255

Tradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej ;) do tego można zrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką

Zasmakuj Kuchni
RAVIOLI Z RICOTTĄ I BAZYLIĄ 201

fikuśne pierożki "urzekły" moje kubki smakowe pierwszy raz we Włoszech i do dzisiaj mam do nich wielki sentyment. Nadzienie moich sycylijskich pierożków było bardziej finezyjne: farsz grzybowy z sosem krewetkowym. Wierzcie mi, niebo w gębie! (przepis kiedyś pojawi się na blogu). Ja natomiast dzisiaj proponują wersję lżejszą, równie pyszną. Może dla niektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma

Calzonella.com
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 201

pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone

Kuchnia Paulettes
Penne z pieczarkami i ciecierzycą 239

plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól oraz mielone grzyby. Te dwa ostatnie składniki możemy zastąpić kostką grzybową. 4. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, musztardą, tymiankiem i kolorowym pieprzem. 5. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z makaronem penne i ewentualnie żółtym

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Warkocz z polędwicy wieprzowej 237

naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym. Wpis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie Durszlak.pl, gdzie można wygrać wspaniałe nagrody m.in. marki #Ambition

Kuchnia w czekoladzie
Warzywne placuszki z mąki gryczanej 115

szybko zrobić obiad? Znudziły się Wam naleśniki? Nic prostszego – przygotujcie te przepyszne warzywne placuszki. Ciepłe, aromatyczne podane z surówką (a jeżeli chcecie, można do nich zrobić jeszcze sos no grzybowy) skradną Wasze serce i rozpieszczą podniebienia! Do przygotowania ok 10 placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę purre warzywnego (ja użyłam marchewkę i groszek, ale można

Szybko Tanio Smacznie
Kotlety z płatków owsianych z pieczarkami, marchewką i żółtym serem. 194

układamy kotleciki i smażymy z obydwu stron po kilka minut, na rumiano. Odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie kotlety śmiało można podać z dowolnym sosem, pieczarkowym , grzybowym lub pomidorowym. Smacznego :)   Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/.

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsze Placki z Cukinii 200

dość dobrze doprawione dla uzyskania najlepszego smaku). Wszystko razem dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi sosami (np. grzybowym) lub "solo". Moje posty

Słodka Strona
Gołąbki pieczone 225

dopiekamy gołąbki. Gotowe podajemy jak kto lubi i z czym lubi, a wybór jest niemały. Gołąbki pieczone podałam ze zrumienionym boczkiem i cebulką, ale można tradycyjnie – z sosem pomidorowym, grzybowym… i nie tylko. Jest to potrawa dosyć pracochłonna i czasochłonna, ale efekt jest wart poświęconego i czasu, i pracy. Z powyższych proporcji zrobiłam 44 gołąbki. Dobór składników, proporcje i przyprawy

mojewypiekiinietylko
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 216

pomiędzy gołąbkami umieścić pomidory z puszki. Przykryć i wsadzić do piekarnika na 1 i 1/2 godziny (170 stopni). Jeżeli nie używamy pomidorów, gołąbki należy podać z osobno przyrządzonym sosem: pomidorowym, grzybowym lub koperkowym. Przybrać koperkiem

zadanie-gotowanie
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 223

wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm. Smacznego! Podajemy do mięsa jako zamiennik ziemniaków, klusek, ryżu itp. Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym

Tagebuch po polsku
Kugiel - Baba ziemniaczana 225

solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 30 min (z termoobiegiem)  Podawać z mlekiem lub kefirem. Równie dobrze Kugiel smakuje odsmażany podany z sosem mięsno grzybowym

Gotowanie jest łatwe
Placki gryczane 188

będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba   doprawić . - Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy    kolor   z każdej strony.  Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro

Eli Gotowanie
Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną 174

posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Ziemniaczane Kulki 324

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać te które

Mama Gotuje
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 260

głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek. A z czym? To już kwestia gustu, lub może raczej smaku. Kopytka mogą być podawane jako samodzielne danie np. z sosem pomidorowym, grzybowym, na słodko z cukrem, cynamonem lub jako dodatek do dań głównych np. pieczeni, czy gulaszu . Sami zdecydujcie na co macie ochotę. Ja przedstawiam przepis podstawowy. Na kopytka najlepiej sprawdzają

Pełny talerz
kopytka 391

minucie delikatnie przechylamy nasze naczynie i zlewamy z niego wodę.  14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulk ą  lub cebulk ą  z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, pieczarkowym czy gulaszem.  Bardzo pyszne są kopytka odsmażane. Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz kładziemy nasze kopytka. Smażymy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Tajska zupa TOM YUM 137

SKŁADNIKI: 1 l wody 2 saszetki pasty do zupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać

ClauditteMissCooking
Gołąbki z mieszanki kasz i ryżu 168

oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście zwykle się nieco przypiekają, ale dzięki temu gołąbki pod nimi są upieczone a nie spieczone :).  Gotowe danie podajemy z dowolnym sosem, np. grzybowym, kurkowym, itp. Smacznego! u mnie gołąbki z kurkami w śmietanie :) pyyycha

KasiekGotuje
Houskove knedliky - czeskie knedle 165

gotujemy 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej. Po wyciągnięciu nakłuwamy widelcem.Przed podaniem kroimy w plastry ok 2 cm i polewamy sosem mięsno - grzybowym.   knedle gotujemy we wrzątkuczeskie knedle

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety gryczane 159

kotlety. Na koniec dorzucić zieleninę przyprawić przyprawami. . Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony aż się zarumienią.Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotlety można jeść z sosem jogurtowym, grzybowym natomiast ja poszłam na łatwiznę i zaszalałam z łosiem i serkiem białym.Wyborne

pieprzny smaczek
Kotlety z ryżu 183

oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 194

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelleSKŁADNIKI500g polędwiczek wieprzowych300g świeżych lub mrożonych borowików3 ząbki czosnku1 duża cebula1/2 szklanki bulionu mięsnego150ml

Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 241

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony

Kolizje Smaków
Kuchnia chińska, Warzywa z kaszą, CYKL: DIETA NISKOKALORYCZNA 405

pora - papryka czerwona - świeże chili  - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny-  2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy

SMYKWKUCHNI
Zrazy wołowe jak u babci 167

około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Stek z polędwicy

Pociąg Do Kuchni
Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym 142

tego aksamitny sos ze świeżmi kurkami na bazie śmietanki i odrobiny tartego parmezanu, który wspaniale podkreśla smak grzybów i lekko zagęszcza całość. W tle aromat tymianku i moc pietruszki. Takie leśne potrawki i sosy najbardziej lubię podawać z prażoną kaszą gryczaną, która swoim ziemisto-orzechowym smakiem idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dlatego i tym razem ułożyłam grzybowe klopsiki(...)talerzu. Pyszne, proste i bardzo sezonowe danie, które przyjemnie ogrzeje wnętrze i zadowoli podniebienie leśnych smakoszy. A potem znów można się puścić w szeleszczącą, złotą jesień! :) Bardzo grzybowe klopsiki w sosie kurkowym Potrzebujesz: Klopsiki 300g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 100g pieczarek 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sos z boczniaków 155

Sos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki :* 2 łyżki masła* mała cebula* 300g

Magiczne Życie Marty
Gołąbki z pęczakiem i grzybami 207

suszonych grzybów ( u mnie była mieszanka leśnych i shitake ) 2 cebule 1 czubata łyżeczka, czosnku granulowanego 2 kostki rosołowe grzybowe 1 płaska łyżeczka, mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 2 łyżki oleju do podsmażenia cebulki sos : Zlany wywar z pieczenia gołąbków woda pozostała po gotowaniu grzybów 1 cebula posiekana i podsmażona na złoty kolor garść grzybków(...)wylewamy wody w której się gotowały , będzie niezbędna ) Grzyby drobno siekamy .Grzyby dodajemy do cebulki, wsypujemy pęczak i zalewamy 1/2 wody pozostałej po gotowaniu grzybów ( resztę zostawiamy do sosu ) , wkruszamy kostki grzybowe , gałkę muszkatołową ,pieprz,sól i czosnek, mieszamy . Gotujemy na małym ogniu , jak pęczak ją wchłonie , dolewamy szklankę, zwykłej ,czystej wody i tak postępujemy do momentu, aż pęczak będzie

Ogrodnik w podróży
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 205

się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie  źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4  porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki(...)wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem.  Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu  przez ok 20 minut.  Można sos doprawić na koniec śmietaną, ale taki czysty grzybowy bardzo nam smakował, więc my zjedliśmy bez doprawiania. Smacznego

Stare Gary
Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną 241

Moje pierwsze pieczone gołąbki 🙂 Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów. Można je podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ale dobrze smakują też same, zapieczone w sosie z moczenia grzybów

Bullio
Kopytka 191

tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka

Smak mojego domu
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 186

bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby), chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu(...)rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta

W kuchni Karmel-itki
Kotlety ziemniaczano serowe 96

Dziś ziemniaki w innej odsłonie. Są to kotlety ziemniaczano serowe. Idealnie pasują do sosów mięsnych, warzywnych czy grzybowych. Ja podałam je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty. Jeżeli zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego to śmiało wykorzystajcie je na takie właśnie kotlety. Szybko, smacznie i coś innego. Kotlety ziemniaczano serowe

Ewa w kuchni
Mięsno-ryżowe kotlety w sosie 207

łyżki bułki tartej olej do smażenia ulubiony sos* *Tak przygotowane kotlety można podawać w dowolnym sosie. Ja najczęściej podaję z sosem pomidorowym na bazie bulionu, grzybowym lub mięsnym. Dzisiejszy sos jest improwizacją (sos mięsny z wczorajszego obiadu rozcieńczyłam (aby było go więcej), doprawiłam ulubionymi przyprawami (bazylia, pieprz, słodka czerwona papryka itd) i dodałam posiekaną zieloną pietruszkę). Przygotowanie: Ryż wsypuję

Słodkie okruszki
Gołąbki 272

rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec

prawdziwe jedzenie
Pasztet z kapusty i chleba 197

przed końcem zapiekania. Pasztet podawać na ciepło lub na zimno. Pasują do niego pomidory pokrojone w plasterki z siekaną cebulką, solą i pieprzem. Dobrze komponuje się też z sosem pomidorowym lub grzybowym. Mi jednak najbardziej smakuje ze słodko-pikantnym sosem chili. Opcjonalnie do przygotowywanej masy można dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego i po pół pęczka posiekanej natki pietruszki i koperku

Trzeci talerz
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 198

grzyby cannelloni Arrighi od  Index Food oliwa z oliwek OLITALIA Index Food kasza gryczana w woreczkach pieprz ziołowy  Skworcu Ziołowo Mi!- ziarenka prażone od Ziarenkowo ser topiony grzybowy  Lactima masło sól śmietana mielone siemię lniane brokuły gotowane na parze-opcjonalnie Dzień wcześniej wypłukaj grzyby w ciepłej wodzie. Następnie zalej wodą zimną. Niech się wymoczą przez całą(...)nadziewaj farszem.Wywar z grzybów zagotuj, dodaj śmietany i siemię lniane mielone około 2 łyżeczki. Siemię lniane zagęści sos i nie będziemy musieli robić beszamelu. Rurki „pozygzakuj”serem topionym grzybowym i zalej sosem. Zapiekaj w 200 stopni około 20 minut. Brokuła ugotuj na parze. Wykrój sobie porcyjkę z brytfanny, połóż na talerz,dodaj brokuła, ukrój sobie kawałek sera korycińskiego....i smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Oliwy z oliwek i różne sosy- moje propozycje 173

sposób mamy oliwę aromatyzowaną, jest cudowna.Sosy różnego rodzaju, jak nie powtarzalny smak sosu Worcetershire, znany w Wielkiej Brytanii, w Polsce mniej popularny, jest niezastąpiony do sosów czy sałatek. Sosy sojowe, czy grzybowe, już Wam wspominałam przy okazji postu o sushi, aby kupować sosy sojowe bez konserwantów

SMYKWKUCHNI