Ryba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka(...)chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt gęsty dolać jeszcze trochę wody. Rybę przykryć sosem cebulowo warzywnym lub przekładać na przemian jeśli jest mniejsze naczynie. Po wystudzeniu wstawić do lodówki. Smacznego
talerz przyjemnościKupiłam bardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili ( klik ) postanowiłam zrobić sos do ryby na jego bazie. Sos wyszedł znakomity. Trzeba sprawdzać ostrość w trakcie szykowania - wszystko zależy od ostrości sosu którym będziemy doprawiać. Filety możemy przygotować w dowolny sposób(...)garnku. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zieloną cebulkę i sok z limonki. Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego
Stare GaryMiruna w sosie teriyaki, to proste do przygotowania i smaczne danie z ryby. Miruna jest chudą i bardzo smaczną rybą, ale rzadko gości na naszych stołach. Zamarynowana w sosie teriyaki, z panierką z mąki pełnoziarnistej, po usmażeniu jest soczysta i bardzo delikatna w smaku. Użyta przeze mnie mrożona miruna miała stosunkowo mało(...)glazury lodowej (tak podano na opakowaniu i tak było w rzeczywistości), co dało więcej ryby do jedzenia, a nie wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie
Kuchcik gotujemajonezem. Owinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach 25-30 minut. W garnku po szpinaku wymieszać składniki na sos i zagotować. Podawać warstwami: ryż, szpinak, ryba, sos. Smacznego
pieprzny smaczekblaszka z ryba, na dolnej półce ,pojemnik z wrzącą wodą w rozgrzanym piekarniku do 150ᵒ-155ᵒ C Pieczemy-gotujemy ryby 15 minut. Podczas ,gdy ryba się gotuje ,przyrządzamy sos. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy cebulę ,dodajemy paprykę ,kilka minut na średnim ogniu--3-4 minuty.Po tym czasie dodajemy czosnku(...)smażymy jeszcze minutę lub dwie. Dodajemy miód, ocet i pomidory i gotujemy przez około 5 minut, aż wszystko połączy sie razem w smaku.Do gotowego sosu dodajemy rybę . .Dusimy dorsza w sosie około 5 minut. KASZA......SKLADNIKI 300 ml wody sól morska 1 łyżka oliwy extra vergine 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
w mojej kuchniZrobimy domową konserwę z ryby.Składniki:-1,5 kg filetów rybnych-1 kg marchwi-1 l przecieru pomidorowego-pieprz ziołowy i naturalny-przyprawa do ryb-warzywko-liść laurowy-ziele angielskie-sól-cukier Filety po opłukaniu i osuszeniu posypujemy przyprawą do ryb.Marchew kroimy w plasterki. Przecier pomidorowy zagotowujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego(...)cukier.Sos pomidorowy musi mieć zdecydowany smak. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę marchewki i zalewamy ją sosem. Układamy warstwę ryby,następnie powtarzamy warstwę marchwi, sosu i ryby i tak do wyczerpania składników.Na wierzchu musi znaleźć się marchew i sos. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna godzinę
Maminek kulinarnyPokroić w plastry na okrągło. Pomidor i paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki natki i koperki. Rybę umyć i podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem. Rozłożyć liści na blachę. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laury, plaster cytryny, kostka masła. Zamknąć każdą stronę do środka dokładnie. Posmarować oliwą(...)blaszkę i upiec w piecu w temperaturze 175C około 45min. Żeby przygotować sos, włożyć śmietankę do rondlu. Ugotować. Dodać masło. Roztopić. Wlać sok z cytryny. Otworzyć liści i polać rybę sosem. Artykuł ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisymiruny Sos: 300 ml śmietany 18% 50 ml wody 1 ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego Wykonanie: Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.- ryby nie solę Śmietaną(...)kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie
Bea(u)ty kitchenCześć Dzisiaj 27 dzień Adwentu, a już jutro Wigilia. Ja już zaczęłam przygotowanie świątecznych potraw. Ryba w sosie pomidorowym jest już gotowa, a sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Przepis na rybę w sosie pomidorowym znajdziecie tutaj , a przepis na sałatkę jarzynowa tutaj . Wczorajsza zupa grzybowa wyszła dość smaczna. Chociaż osobiście wolę zupę grzybową z pieczywem
blog.moje-pasje.infodomu też czasami się pojawiają, ale przygotowane są po domowemu:) Potrzebujemy ryż, rybę, sos sojowy,ocet, trochę soli,..., ... i algi morskie :) Opcji jest bardzo dużo i warto spróbować, "nie taki diabeł straszny jak go malują" Do zawinięcia sushi kupujemy gotowe suche glony/wodorosty morskie Nori :) Zamiast świeżej ryby dałem paluszki krabowe, dla ostrego smaku dodałem chrzan. Ryż(...)zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, żeby ryż sam "doszedł". Do ugotowanego ryżu dodajemy 1 łyż. sosu sojowego, 1 łyż. octu i mieszamy. Nori wykładamy na matę, rozprowadzamy warstwę ryżu zostawiając kawałek na sklejenie. Układamy pocięte paluszki i inne produkty :) zawijamy lekko dociskając palcami. Żeby roladka się skleiła łączenie smarujemy lekko wodą i już:) Potem ostrym
chleba naszegokawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę(...)średnim ogniu mieszać przez ok. 1 minutę. Następnie dodać kieliszek wina i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Do sosu można dodać zieleninę, np. koperek lub natkę pietruszki. Sosem polać rybę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podawać np. z blanszowanym (przez maksymalnie 2-3 minuty) groszkiem cukrowym i plasterkiem cytryny
W SMAKstylu wschodnim. Moja ulubiona dynia, tym razem w towarzystwie bakłażana duszone w mleku kokosowym tworzą zaskakująco smaczną kompozycję. Sprawdzi się tak samo dobrze jako dodatek do mięs jaki i ryb, niekoniecznie na sposób wschodni. Po uduszeniu można je też zmiksować na gładkie puree, ja jednak tym razem zostawiłam je w całości. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zachęcam(...)chili1 łyżka sosu rybnegosól i pieprzPrzygotowanie:W głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę z czosnkiem. Podsmaż przez kilka minut do zeszklenia.Dodaj dynię, bakłażana i ryby sos i smaż przez kolejne 2-3 minuty.Następnie wlej mleko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do małego i duś warzywa prawie do miękkości, przez około
karmelowypowyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym z idealnie przygotowanymi szparagami, grillowanym bakłażanem i chrupiącymi pestkami granatu. Nigdy nie jadłam tak smacznego kurczaka. Wszystkie mięsa i ryby były przygotowane techniką mięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą
Corner With RecipesArabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego szafranu. Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać(...)skóry Z kwiatów nagietka możesz codziennie odczytywać pogodę. Jeśli między 7-9 godziną kwiaty są zupełnie rozwarte zapowiada się słoneczny i bezdeszczowy dzień. Jutro zapraszam na makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym. Do zdjęć pozowały nagiety z mojego ogrodu! źródła: https://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_nagietek_lekarski.html http://bielawa.naszemiasto.pl/artykul/kojaca-moc-nagietka,165611,art,t,id,tm.html
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciepło to oznacza, że jest już wystarczająco gorąca. Mięso tuńczyka położyć na patelni i smażyć, aż ryba stanie się jasna do połowy. Wtedy obracamy i smażyć kolejne kilka sekund. Stan wysmażenia zależy od upodobań. Niektórzy lubią lekko surową w środku, wtedy smażyć krócej. Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę
Kuchnia Pokoleń