sos do ryb - 1500 przepisów (strona:6/100)

Ryba w śmietanowym sosie 144

Pyszne, lekkie i letnie danie. Tak powinien smakować piątek:) Duszona rybka, mój ulubiony chrupiący groszek cukrowy i totalne zaskoczenie – rzodkiewki na ciepło. Całość fenomenalna w

Smaki Na Talerzu
Domowy sos tatarski 144

Domowy sos tatarski możne być dodatkiem do kanapek, do dań mięsnych czy też do dań zielonych – wystarczy byście sami spróbowali, przetestowali z czym najlepszy domowy

Magiczny Garnek
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 234

pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc(...)pysznego obiadu stwierdzam, że choć wyszło super, to lepiej wypadłyby w tej roli dorsz. Najlepiej polędwica. Ma on delikatniejsze mięso i nie śmierdzi rybą jak większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie komponuje się z ugotowanym ryżem lub młodymi ziemniaczkami

Anioszek w kuchni
Ryba duszona w sosie pomidorowym 195

jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście. Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp. Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów  z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)przyrumieniać), dodać drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Na cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać wodę, ketchup dodać przecier pomidorowy  doprawić i dusić ponownie aż ryba będzie gotowa, ale nie rozgotowana. Na koniec posypać szczypiorkiem. ryba duszona w sosie pomidorowym

O kuchni z uczuciem
Proste marynaty do ryb i owoców morza 153

Ryby i owoce morza smakują rewelacyjnie z grilla. Korzystanie z marynat pozwala im uzyskać dodatkowy smak. Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo

naRuszcie
Pstrąg w sosie musztardowym 188

Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) Składniki : około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce" warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie(...)żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała)  wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty . Smacznego

Proste Potrawy
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 118

Bardzo lubię łososia,dlatego jeśli mam okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany(...)łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania na parze. Wszytko gotujemy ok 45 min. Sos do ryby Cebulę  kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Chwilę dusimy na małym ogniu. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 159

morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki, z sosem pomarańczowo-musztardowym i kromką świeżego pieczywa. Składniki: 600 g filetu łososia(...)mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i potrząsamy dynamicznie, aż wszystkie składniki sosu połączą się. Plastry łososia podajemy polane sosem, posypane koperkiem, najlepiej

Smakowity Blog Kulinarny
Sos cytrynowo-bazyliowy do ryby 194

Bardzo aromatyczny, cytrynowo-bazyliowy, maślany sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do ryby. Śmietanę wymieszać widelcem z żółtkiem jaja. Bazylię drobno posiekać. Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać mąkę

Bullio
Ryba po indonezyjsku 139

pyszną rybę na obiad. Wystarczy ugotować ryż, jakąś szybką ostrzejszą sałatkę i obiad gotowy. Składniki: około 500 g filetów ryby (jakakolwiek biała ryba) 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku sok z jednej cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju szczypta ostrej papryki masło do wysmarowania foremki Sposób przygotowania: Filety ułożyć na wysmarowanej masłem formie(...)Posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.  Sos sojowy, sok z papryki, olej oraz paprykę wymieszać ze sobą i polać tym sosem podpieczoną rybę i znowu wstawić do piekarnika na 15 minut. Ja upiekłam rybę w piekarniku na grillu elektrycznym górnym. Czas pieczenia delikatnie skróciłam o 5 minut. Smacznego

na moim stole...
PIECZONY MORSZCZUK W SOSIE KOPERKOWYM 124

SKŁADNIKI: Ryba 4 filety  z Morszczuka ja dałam mrożone Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do ryby 1 łyżeczka kopru suszonego Sos koperkowy 250 ml bulionu warzywnego 100 ml Śmietany 18 % 1 pęczek kopru przyprawy : Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Rybę odmrażam. Filety myję a następnie dokładnie przyprawiam. Wkładam do woreczka. Zamykam(...)siekam.  Dodaję do bulionu i gotuję ok 2-3 minut.  Następnie doprawiam i dodaję śmietankę. Mieszam. I jeszcze gotuję ok 3 min co jakiś czas mieszając. Rybę podaję z sosem. Idealnie smakuje również z kaszą kuskus czy ryżem

Gotowanie Patki
Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 187

Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyj i dokładnie osusz. 2. Wymieszaj w miseczce cukier, sól, pieprz i koper włoski. 3. 1/4 mieszanki rozsyp po dnie półmiska/brytfanki, w której będziesz marynować rybę. 4. Ułóż na tym rybę skórą do dołu. 5. Resztą marynaty równomiernie pokryj rybę(...)pieczenia i przyciśnij deską lub talerzem. 8. Wstaw do lodówki na 24-48h. 9. Po tym czasie zdejmij z ryby nadmiar marynaty przy pomocy noża. 10. Gotową rybę krój w bardzo cieniutkie plasterki i serwuj na kanapkach. Sos musztardowo-miodowy: 1. Wymieszaj wszystkie składniki. 2. Podawaj do marynowanego łososia. Smacznego! Citrus Gravlax Smon Ingredients: about

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przepis na PSTRĄGA w sosie pomarańczowym 171

Kochani dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem pstrąga w sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania smakowe.Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga. Składniki:2 pstrągi1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno)1/2 limonki pokrojonej w ćwiartkisól morskamasło(...)naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut.   Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem że zaglądacie

SMYKWKUCHNI
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 219

posiłków w równych odstępach czasu (od 3 do 4 godzin), - śniadanie powinno być najbardziej obfite, obiad mniej, a kolacja symboliczna, - słodycze zastępujemy owocami, a tłuste mięso albo drobiem, albo rybą, - jak ognia unikać należy napojów sztucznie słodzonych (najlepsze w tym czasie będą woda mineralna i zielona herbata, a by zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm zaleca się również picie zielonej kawy(...)wiele możliwości ma człowiek podczas gotowanie tego posiłku podajemy kilka naszych propozycji: ratatouille z bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze

upichcona

Proponowane wyszukiwania