Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy(...)wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki
e-PrzepisyKulinarneMelissa Primo Gusto . Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól morska pieprz kolorowy Składniki na sos: 250 ml śmietany 30% 250 ml wody(...)praskę, paprykę i wymieszać. Doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Z mięsa uformować osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym 26*20 cm. Do każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać
Ala piecze i gotujewrzucić do gotującego się sosu, wymieszać. Podawać samo bądź posypane z wierzchu startym parmezanem. Smacznego! A oto co Tadeusz Olszański pisze na temat sosu puttanesca w swojej książce "Kuchnia erotyczna": "Ten nowy sposób przyrządzania makaronu wymyśliły panie lekkich obyczajów, ale wysokiej klasy. Nikt nie zliczy we Włoszech sposobów przyrządzania makaronu, jest ich mnóstwo, lecz ten zdecydowanie się wyróżnia ostrym
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki na 3 porcje: 250 gram makaronu Tagliatelle, u mnie z Lubelli 600 gram filetu z indyka olej do obsmażenia indyka sos: 2 łyżki gotowego pesto bazyliowego 2 łyżki kaparów 150 ml śmietany do zup niepełna łyżka mąki woda lub bulion sól, pieprz, liść 2 szt, ziele 3 szt Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka obsmażamy
Życie zaczyna się w kuchnimrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa Biała Mozzarella SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili
Kopystką po garachpulpeciki: 50 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży(...)bazylię i tymianek, sól i przyprawy. Chwilę pogotować (często mieszać). Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze około 5 minut, zestawić z ognia. Podawać z makaronem i (wedle uznania) mini mozzarellą
Nie tylko w kuchniprzywieźli go prosto z Sycylii. Długo się zastanawiałam, jak go podać, bo najlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: • 500 g makaronu kolorowego • 500 g sera mascarpone • 50 g sera żółtego • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz
To co kochampapryka 20-25 dag szynki drobiowej ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe) sól oraz pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Sposób przygotowania tej sałatki jest bardzo prosty. Makaron ryżowy gotujemy według zaleceń etykiety często mieszając bo łatwo przywiera do dna. Warzywa płukany, osuszamy i kroimy w kostkę wedle
Sprawdzone przepisy kulinarnePozostajac w temacie "Orzechowego tygodnia" postanowilam dzis uraczyc swoja rodzine makaronem z orzechami. Przyznam, ze to byla prawdziwa improwizajca, chociaz sam pomysl sosu wypatrzylam w ksiazce "Kuchnia wloska". Jednak ten sos wydal mi sie jakis niedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy
Przysmaki KarolkiPappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorachSkładniki: ( 2 porcje ) 2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem(...)mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu. W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy
Moja smaczna kuchniaworchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby
Right Behind The KitchenSkładniki: makaron duże muszle 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę 1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego 1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane 1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki opłukanych kaparów 1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki sól, pieprz czarny do smaku
Malinowe PocałunkiWyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole. 2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku(...)podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje
Smakołyki Asiwiele dni świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek(...)patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder Manufacturemakarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo
OliveandThyme