sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:384/630)

Sos pieczarkowy z kurczakiem 149

Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy(...)wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Makaronowe gniazda z klopsem 557

Melissa Primo  Gusto .  Składniki: 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto Kulki mięsne: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól morska pieprz kolorowy Składniki na sos: 250 ml śmietany 30% 250 ml  wody(...)praskę, paprykę i wymieszać. Doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Z mięsa uformować osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym 26*20 cm. Do każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe. Sos: Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać

Ala piecze i gotuje
Seria Niefortunnych Zdarzeń 118

wrzucić do gotującego się sosu, wymieszać. Podawać samo bądź posypane z wierzchu startym parmezanem. Smacznego!   A oto co Tadeusz Olszański pisze na temat sosu puttanesca w swojej książce "Kuchnia erotyczna": "Ten nowy sposób przyrządzania makaronu wymyśliły panie lekkich obyczajów, ale wysokiej klasy. Nikt nie zliczy we Włoszech sposobów przyrządzania makaronu, jest ich mnóstwo, lecz ten zdecydowanie się wyróżnia ostrym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tagliatelle z sosem bazyliowo kaparowym 133

Składniki na 3 porcje: 250 gram makaronu Tagliatelle, u mnie z Lubelli 600 gram filetu z indyka olej do obsmażenia indyka sos: 2 łyżki gotowego pesto bazyliowego 2 łyżki kaparów 150 ml śmietany do zup niepełna łyżka mąki woda lub bulion sól, pieprz, liść 2 szt, ziele 3 szt Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Indyka obsmażamy

Życie zaczyna się w kuchni
Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem 146

mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa Biała Mozzarella  SOS POMIDOROWY :(przepis znajdziecie tutaj: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html  ) można wzbogacić o paprykę ostrą i słodką. PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować al dente. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na patelni z odrobiną oliwy, przesmażyć cebulę oraz czosnek (drobno posiekane), po chwili

Kopystką po garach
Pulpeciki w sosie pomidorowo - jabłkowym 115

pulpeciki: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży(...)bazylię i tymianek, sól i  przyprawy. Chwilę pogotować (często  mieszać).  Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze około 5 minut, zestawić z ognia. Podawać z makaronem i (wedle uznania) mini mozzarellą

Nie tylko w kuchni
Kolorowy makaron ze szpinakiem 114

przywieźli go prosto z Sycylii. Długo się zastanawiałam, jak go podać, bo najlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: • 500 g makaronu kolorowego • 500 g sera mascarpone • 50 g sera żółtego • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz

To co kocham
Sałatka z makaronem ryżowym 236

papryka  20-25 dag szynki drobiowej ogórek zielony ( 1 duży szklarniowy lub 3-4 gruntowe) sól oraz pieprz  Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego    Przygotowanie: Sposób przygotowania tej sałatki jest bardzo prosty. Makaron ryżowy gotujemy według zaleceń etykiety często mieszając bo łatwo przywiera do dna. Warzywa płukany, osuszamy i kroimy w kostkę wedle

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tagliatelle z orzechami i szynka parmenska 160

Pozostajac w temacie "Orzechowego tygodnia" postanowilam dzis uraczyc swoja rodzine makaronem z orzechami. Przyznam, ze to byla prawdziwa improwizajca, chociaz sam pomysl sosu wypatrzylam w ksiazce "Kuchnia wloska". Jednak ten sos wydal mi sie jakis niedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy

Przysmaki Karolki
Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 172

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorachSkładniki: ( 2 porcje )  2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla  1 mała czerwona papryka  1 mała cukinia  5 średniej wielkości pieczarek  2 ząbki czosnku  1 plaster schabu  2 łyżeczki suszonego oregano  1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem(...)mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu, tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie.  Gdy sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę bulionu.  W tym czasie gotujemy makaron, zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Na 5 minut przed końcem dodajemy do potrawki mięsno-warzywnej oregano oraz ostrą paprykę w proszku, doprawiamy

Moja smaczna kuchnia
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 143

worchestershire, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do sosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę.  Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby

Right Behind The Kitchen
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 143

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku

Malinowe Pocałunki
Sos z suszonych grzybków 128

Wyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole.  2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku(...)podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje

Smakołyki Asi
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 95

wiele dni świeże i nie śmierdzi następnego dnia jak to które kupiłam ostatnio w Wierzejkach. Do przygotowania tytułowych klopsików potrzebujemy: 0,5 kg mięsa indyczego (ja zmieliłam pierś) ulubiony makaron (spaghetti lub tagliatelle) pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek(...)patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail

Marder&Marder Manufacture
MAKARON Z PIECZONYM KALAFIOREM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 152

makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo

OliveandThyme