Składniki: (dla 2 osób) -200 g makaronu razowego spaghetti (lub zwykłego) -150 g kurek -200 g gęstej śmietany -2 ząbki czosnku -łyżka masła -garść posiekanej natki
KasiekGotujeprodukowane są tradycyjną metodą walcowaną, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz z e świeżych jaj. Dzięki temu, makaron nawet pod ługim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - łazanek - potraw mięsnych Opakowanie: 250 g Tak wygląda po ugotowaniu. Faktycznie - nie łatwo było by go rozgotować
kolorowotorcikowoCzerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać(...)zalewy jest dość doprawiony i nadaje odpowiedni smak ;) Jeśli chcemy, by pesto było mniej zwarte, należy dodać więcej oleju lub oliwy z oliwek. Pesto można podawać z wszelkiego rodzaju makaronami lub z grzankami. The post Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeWiecie dobrze,że nie lubię ryb,ale to połączenie jest naprawdę boskie. Składniki: masło mleko mąka gałka muszkatołowa ( u mnie Kamis) sól łosoś świeży szpinak 2 ząbki czosnku płaty makaronu lasagne oliwa z oliwek ser Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy na patelni i mieszamy z mąką,gdy masa będzie gęsta dodajemy mleko,redukujemy i znowu dodajemy mleka.Sos beszamelowy powinien być(...)łyżkę wazową beszamelu i układamy warstwę makaronu.Następnie układamy warstwę szpinaku na to pokrojonego w plastry łososia,sos beszamelowy i znowu makaron.Następnie sos beszamelowy i ser. Zapiekamy ok godziny w temperaturze 180 stopni.Aż makaron będzie idealnie miękki. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjako dodatek, jako zagęszczacz sprawdza się idealnie. Sos jest naturalnie gęsty, jest lekko pikantny ale też lekko słodki. Bardziej coś w stylu sosu cygańskiego z dodatkami. Sprawdzi się jako dodatek do mięs oraz makaronów. Proporcja jest taka, by przygotować go na zimę, do słoików. Można także ją zmniejszyć i zrobić w wersji do obiadu, spróbować jak smakuje, dopiero wtedy zrobić(...)choć w połowie rozgotowana. Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Wyjąć. Smacznego :) Pozdrawiam
Poezja Smaków - blog kulinarnyoczywiście można kupić gotowe pesto. Jednak nic nie zastąpi doskonałego pesto przygotowanego samemu w domu. Czym jest pesto? Jest to zielony sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest ono szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 25 g liści bazylii 1/3 ząbek czosnku 25 g orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemałym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny obiadek, polecam
Kuchnia Pokoleńchwilę smażyć (zasmażka powinna jakby się gotować) na małym ogniu. Dodawać partiami mleko, ciągle mieszając: gdy dodane mleko będzie stanowiło jednolity sos dodać kolejną porcję. Gotowy beszamel delikatnie posolić. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Włożyć makaron. Zalać beszamelem, można delikatnie wymieszać. Zapiekać około 40 minut 180C pod przykryciem. Na ostatnie 10 minut ściągnąć pokrywkę naczynia. Po wyciągnięciu z piekarnika
Czerwony Gupikmiałam pod ręką i uważałam ,że dobrze się skomponuje. Powstała pyszna sałatka, która zniknęła w mgnieniu oka podczas sobotniej kolacji. Sos jogurtowo - majonezowy z odrobiną czosnku, stał się kwintesencją smaku. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego ( u mnie wstążki) 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku 1 pierś z kurczaka obsmażona lub pieczona 2 pomidory 1/2 ogórka świeżego 4 łyżki jogurtu naturalnego
W kuchennym oknie Ewywrzenia ci\u0105gle mieszaj\u0105c i gotuj ok. 2 minuty do lekkiego zg\u0119stnienia sosu. Dodajemy kurczaka i kostki ananasa. Sma\u017cymy ca\u0142o\u015b\u0107 jeszcze 2-3 minuty do podgrzania wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w i gotowe! Podawa\u0107 z ry\u017cem lub makaronem. "]} Kilka składników, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skrócie można określić to danie. Kolorowe(...)wlewamy go do warzyw. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotuj ok. 2 minuty do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodajemy kurczaka i kostki ananasa. Smażymy całość jeszcze 2-3 minuty do podgrzania wszystkich składników i gotowe! Podawać z ryżem lub makaronem. Mostek radzi Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wrzucania na patelnię był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie usmaży się równomiernie
Mostek w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól(...)obtoczyć w sezamie i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Do wywaru wrzucić mieszankę warzyw chińskich, dodać przyprawy, sos sojowy (do smaku) i gotować do miękkości warzyw. Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego
Di gotujeużyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu groszku i papryki. Nawet warstwowy sos jest biało-czerwony :) Całość zgrała się niesamowicie. Danie warte wypróbowania! #MyVictorinox Składniki: 25 dag makaronu cannelloni ½ kg mielonego mięsa z szynki 1 biała papryka 1 młoda cukinia 4 sztuki cyklantery 10 dag sera emmentaler lub gruyere
Wanilia i Kardamonskładniki: - ok 10 makaronów cannelloni - ok 300 g łososia wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde(...)dente) w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ważne, aby użyć szerokiego garnka, aby makaron się nie posklejał. Makaron odcedzamy, przelewamy bardzo zimną wodą. Pora kroimy w półkrążki, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia i serek topiony. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy aż serek się rozpuści. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dolać do niej kilka łyżek
Cook&Loverostbefu wołowego ) 1 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sambal oelek ( nie przesadź bo to ostre jest ) ostra papryka szczypta ugotowany makaron azjatycki ( u mnie udon ) Wołowinę kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki(...)czosnek, imbir, sos sojowy, olej sezamowy. Do garnka wlewamy rosół i dodajemy do niego sambal oelek, jak zacznie wrzeć wrzucamy do niego cebulę. Gotujemy aż cebula zmięknie, czyli kilka minut, wrzucamy mięso i brokuły, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty, mięso tylko przez chwilę winno być w gorącym rosole. Uwielbiam taką wołowinę. Do miski na zupę dajemy makaron, wołowinę zalewamy
Kuchnia na wzgórzułyżeczka kurkumy 1 łyżka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 limonka 3 łyżki oleju kokosowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 200 g makaronu ryżowego dodatkowo: wok lub głęboka patelnia Przygotowanie: Z łososia zdjąć(...)Następnie zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, chili, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować. Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia. Zupę już
Kuchcik gotuje