Następnie wlewamy śmietanę i serek kozi. Doprawiamy odrobina soli i cukru. Ja pieprzę dość sporo, świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie ...i łączymy go z szpinakowym sosem Gotowe! Prawda że proste i szybkie
Olikowa kuchnianastępującej kolejności: - cebula i czosnek, czas smażenia: 3 minuty - następnie paprykę, czas smażenia: 4-5 minut - na samym końcu cukinię: 3 minuty - dodaj sosy i przyprawy, duś energicznie mieszając 1-2 minuty - podawaj z makaronem chińskim lub ryżem Smacznego
SMYKWKUCHNItygodniu będzie makaronowo... Obiecałam to pewnej osobie, która potrzebuje przepisów.Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym500 g mięsa mielonego1 cebula2 ząbki czosnkuolej do smażeniaopakowanie makaronu Cannellonisól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej300 ml sosu pomidorowysól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego seraCebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor.Dodać mięso
kolorowotorcikowosyropu klonowego ( ilość zależy tak naprawde od naszego smaku :) )ok 100 ml wody.Wykonanie:Wszystkie składniki łaczymy w garnku do zagotowania. Do sosu wkładamy kurczaka- gotujemy 5-10 min . I gotowe :) Podałam z makaronem . Życze smacznego
Smaki Edytyćwierćtalarki I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na dużym ogniu 3-4 min.Kroimy paprykę w paski , szykujemy brokuły, kukurydzę. Wrzucamy na wok, dodajemy sos sojowy. Trzymamy na ogniu 3 min. Gotowe :) Gotujemy noodle- chiński makaron jajeczny. I obiad gotowy.Życzę smacznego :)ps. Gorące podziękowanie za pomoc przy obiedzie - Ani I mojej córce Patrycji. Buziaki dziewczyny
Smaki EdytyDodajemy mięso- smażymy do momentu aż mięso przestanie być różowe- dodajemy bullion . Doprawiamy solą, pieprzem I papryką. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną- wlewamy do sosu. Dodajemy koper. I obiad gotowy Obiad poałam z ryżem- ale makaron lub ziemniaki też będą dobrym dodatkiem.Smacznego
Smaki Edytymarchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :) Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.Smacznego
Smaki Edytynich wcześniej usmażonego indyka. Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego
Zgrabne Gotowanieświeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka Gotujepracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnym2-3 ogórki małosolne- lub kiszonemała puszka kukurydzy100-150 gr makaronu świderki1-2 łyżki sera startego mozzarellasól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu- odstawiamy do ostudzenia.Do miski dajemy tuńczka
Smaki Edytysuszonych pomidorów - pojedyncza pierś z kurczaka - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ważne, żeby był al'dente). 3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju(...)pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby dolewam więcej. Ważne jest aby filet równomiernie rozłożyć na patelni, a mieszanie ograniczyć do minimum, tak aby kurczak zamknął się na zewnątrz, a całą swoją soczystość zatrzymał w środku. 5. Pomidory
Cook&LovePesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki. Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych(...)potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka orzechów włoskich oliwa sól pieprz 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy
Walijskie Pichceniepółplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne
Kuchnia Pokoleńawokado 1 czerwona cebula 1/2 papryki (ja dałam żółtą, ale może być również czerwona) 2 pomidory 1/2 pęczka kolendry Sos: 3-4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz sok z cytryny 1-2 łyżki posiekanej kolendry Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przekładamy do dużej miski. Chorizo kroimy na cienkie półplasterki. Lekko przesmażamy(...)rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju. Całą zawartość patelni od razu po podsmażeniu przekładamy do miski z makaronem. Mieszamy, by makaron otoczył się lekko tłuszczykiem z patelni, dzięki czemu się nam nie poskleja. Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Składniki wrzucamy do miski. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę
Smaki Na Talerzugłowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła 4 łyżki oleju sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sezamu 1 papryczka chili Do mniejszej miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe(...)drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól i smaż 5 minut na rozgrzanym oleju sezamowym. Również przełóż do miski. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Schłodź, przelewając na cedzaku zimną wodą. Przełóż do miski z warzywami, zalej wszystko orzechowym dressingiem i starannie wymieszaj. Przełóż do pudełek, posyp posiekaną kolendrą, orzeszkami ziemnymi
Roślinna - blog wegański