licząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz
Ogrodnik w podróżyZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe Czarowanieskładniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki
Moniki Smakołykiświeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera Ġbejna z Gozo, ale skoro
Milion SmakówSkorzystajcie z okazji bo zimą będziecie tęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski. Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem to obiad w iście włoskim stylu, który na pewno umili Wam jesienne, szaro-bure
Milion Smakówdodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
W kuchennej krainieużyciem cannelloni. Dzisiaj prosta wersja, ale za to niezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak. Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie cannelloni (my polecamy Lubella) 1 ser twarogowy ok. 200 gram 1 mała świeża cukinia 10 dkg żółtego
vegetanieDokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego
kulinarnyJachleba.farszpieczone mięso rozdrobnić w blenderze. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem.pierożkiCiasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu ułożyć farsz i sklejać
Stare Garypoprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić) i pokroić w paski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki połączyć. Przygotować sos. Zetrzeć ząbek czosnku, połączyć z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Wymieszać razem z sałatką
Food Squaredrobno pomidory, doprawiamy cukrem i cynamonem - gotujemy, a raczej dusimy pod przykryciem około 15-20 min, w trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam
Proste Potrawycytryny, dusić kolejne 3 minuty. Doprawić solą i dokładnie mieszać. W międzyczasie w dużym garnku gotować al dente makaron w osolonym wrzątku. Gdy makaron jest gotowy, dokładnie go odcedzić i wrzucić na patelnię z cukiniowym sosem. Wszystko bardzo dokładnie mieszać, podgrzewając na średnim ogniu mniej więcej 30s. Podajemy natychmiast, posypane parmezanem
Gorący kąsekroladki będą miękkie. Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem... :) Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo
Zainspiruj się kuchniąSzybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.Składniki na 3 porcje:250 g makaronu pappardelle2 cebule200 g wędzonego łososia200 g śmietany 18%2 łyżki whisky (niekoniecznie)2 łyżki oliwy lub oleju2 łyżki soku z cytrynysól, pieprzMakaron ugotować al dente, cebulę pokroić w kostkę, a łososia na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić
wyzwania kuchennedziałające lecytynę i beta-sitosterol.Kulinarne zastosowanie oleju z awokadoDelikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata
Moje domowe kucharzenie