Makaron farfalle czy też popularne w Polsce kokardki dobrze komponują się z gęstymi sosami. Dodajmy do tego wędzonego łososia i silną nutę kaparów a wyjdzie nam pyszne danie o wyrazistym smaku
Milion SmakówMąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki
Kuchenne zapiski Edytypieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojonego pora i pokrojoną w plastry cukinię. Obsmażamy. Dolewamy bulion, wrzucamy makaron, podduszamy do miękkości makaronu. Po tym czasie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz wlewamy śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
Z Majeczką w kuchnitarki typu julienne - podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę na oliwie ok 3-5 minut (do zarumienienia) mieszając aby się nie przypaliło - dokładamy makaron z cukinii i podsmażamy na małym ogniu mieszając tak aby przeszedł smakiem sosu - ok 5 minut Cena : ok 5 zł za całość SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorazupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą. Taką pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem lub drobniutkim makaronem, posypaną zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś
W kuchni Karmel-itki500ml wody (obie paczki razem!). Kiedy sos zaczyna powolutku pyrtać na gazie, wrzucam zioła, dodaję śmietankę i zagotowuję razem. Do bulgoczącego sosu wrzucam pulpeciki, gotuję chwilkę (ok. 3 minut) i podaję. Serwuję z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkitemat kuchni chińskiej. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowiny, wieprzowo - wołowego 200 g cienkiego makaronu chińskiego 5 grzybów mun paczka kiełków słonecznika lub rzodkiewki - 50 g 1 średnia cebula 1 marchewka 3 jajka papier ryżowy kapusta pekińska sos sojowy świeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1) Namoczcie grzyby przez kilka minut w wodzie, następnie
Zasmakuj KuchniPokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet
Walijskie Pichceniemąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. – 1 szklanka mąki pszennej – 1 jajko – szczypta soli – 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszki, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Sos wlać do żaroodpornego naczynia. Ułożyć w sosie kotleciki i zapiec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z makaronem i świeżo startym parmezanem
Kulinarne Inspiracjezeszklenia. Następnie dodajemy szczypior ,pomidory. Sól,pieprz ,rozmaryn i wino białe. Redukujemy około 10 minut Następnie zalewamy piersi naszym sosem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy około 5-6 min. Pod przykryciem. Makaron ugotowany odcedzamy hartujemy i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku tuż przed podaniem kilka łyżek oliwy z oliwek koperek i energicznie wstrząsamy Możemy
Viola cooks with passionśmietanki 3 łyżki oliwy z oliwek 70g sera pleśniowego „Lazur” 50g orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno
Kuchnia w czekoladzieOwocują we wrześniu, więc mam kolejny składnik z jesiennego sezonu do przygotowania mojego pysznego sosu. Chutney to sos słodko - kwaśny, który idealnie nadaje się do mięs, kiełbas, wędlin. Można zastąpić go również jako dodatek do makaronu, kanapek czy wykwintnych tart. Ja lubię go tak bardzo, że czasem sięgam po niego łyżeczką prosto ze słoiczka. Chuney
Sajkofanka smakuPyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę
Monia miesza i gotuje