obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;)Porcja dla 2 osób:100 g makaronu ryżowego400 g piersi z indykałyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa:3 ząbki czosnku pokrojone w płatkiłyżka jasnego sosu sojowegołyżka ciemnego sosu sojowegołyżka sosu Worcester2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka płatków chilli1/2 łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka imbiru (sproszkowanego)1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki
kuchcikowniawymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami
Kuchnia Pokoleńjeszcze inne kształty. Genialnie sprawdzi się, kiedy musimy zjeść coś lekkiego w ramach przekąski. Temperujemy warzywo, mieszamy z ulubionym sosem, dorzucamy dowolne dodatki (np. pestki słonecznika) i gotowe. To także dobry pomysł na przemycenie warzyw w diecie dzieci - taki kolorowy makaron na pewno dużo lepiej zachęci do jedzenia niż kawałki warzyw rzucone na talerz. 9. Garnek/wkładka do gotowania
Powiedz dietom nieobiadem😀 Do zrobienia w maksymalnie 30 minut i bez brudzenia wielu naczyń kuchennych. Składniki łatwo dostępne, tanie i odżywcze. Taki a'la sos boloński tylko, że w najprostszej odmianie😏 Składniki na 2 porcje: -160 g makaronu (u mnie orkiszowy) -270 g mięsa -3 pomidory+bazylia -100 g pieczarek -łyżka tłuszczu do smażenia -łyżeczka masła klarowanego do duszenia pieczarek
Zdrowie i pysznie na talerzubolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia
Oka w rosole czyli KaFka gotujełyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron, ogórki, kukurydzę mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Czosnek, jogurt i majonez łączymy. Sos solimy oraz pieprzymy do smaku i łączymy z warzywami. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ziarna studzimy i dodajemy do sałatki. Smacznego
Smak mojego domuMakaron z pesto zna każdy. A czy wiedzieliście, że risotto z dodatkiem zielonego sosu to równie genialny duet? :) Kremowe, ziołowe, serowe... no po prostu petarda! Mogłabym je zjeść całe tak po prostu. Ale dodałam koktajlowych pomidorków oraz przyniesiony właśnie świeżutki bób i otrzymałam pyszne i proste letnie danie, którego koniecznie musicie spróbować :) Do risotto możecie dodać tradycyjne pesto bazyliowe
Chilli Czosnek i Oliwaczosnek i płatki papryki. Całość odrobinę poddusić i doprawić do smaku - ostrą papryką , ziołami prowansalskimi oraz solą z pieprzem. Na końcu wmieszać makaron. (Makaron można wymieszać z kurczakiem na patelni lub nałożyć na talerze i polać sosem
Di gotujesztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepisy różnią się między sobą dodatkami lub kolorem sosu, ale jedno pozostaje bez zmian – BAKŁAŻAN. Zastanawiacie się do czego można wykorzystać to sos. Otóż generalnie ogranicza Was tylko wyobraźnia! Ja używam go przede wszystkim do makaronu, czy ryżu, aby przygotować szybki obiad. Genialnie sprawdza się jako dodatek do grilla, mięsa, serów, czy warzyw. Czasami dodaję go do lecza
PatiGotujebardzo wolno gotować, delikatnie pyrkać). Gotujemy tak około 15 minut i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Rosół gotujemy do miękkości mięska. Gotowy podajemy z makaronem i posypujemy natką pietruszki. Rosół to doskonała baza do różnych zup i sosów. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiecytryny, do smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka
Moja smaczna kuchniaminut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Mieszam, gotuję jeszcze ok. 2 minutki do połączenia składników, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, wykładam na talerze i zalewam gorącym sosem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródktórego od podstaw nie moglibyśmy przygotować sami. Jednak czasami zdarza się tak, że muszę przygotować coś w ekspresowym tempie. Wtedy zwykle sięgam po makarony. W czasie, gdy będzie się on gotował, możemy w kilka chwil przygotować sos, na przykład mój ulubiony boloński. Jednak co zrobić, aby powstał on jeszcze szybciej niż zazwyczaj? Można sięgnąć na przykład po produkty Knorr . Nowa
Food Squarejakiś czas czy woda się nie wygotowała. Po 3 godzinach sos zatrzepujemy: 1 łyżka mąki roztrzepana w 1 łyżce wody. Jeśli sos nie jest ciągle wystarczająco gęsty, zatrzepujemy ponownie. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem
Klasyka Gotowaniazachęca do wypicia! Do przygotowania tego pysznego musu użyłam marchewkowe spaghetti od Fit&Easy . Powiem szczerze, że jestem zachwycona takim produktem. Makaron z warzyw idealnie nadaje się do dań na ciepło, do surówek, z sosami jak i koktajli. Marchewka jest soczysta i pyszna! 2 pomarańcze 2 jabłka 1 szklanka marchewkowego spaghetti Fit&Easy (opcjonalnie 2 marchewki
VioletoweKucharzenieobieramy i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce do warzyw o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy na nie kolejno - makaron, mięso mielone, cukinia, ser. Ja zrobiłam dwie takie warstwy. W misce przygotowujemy sos - trzepaczką mieszamy ze sobą jajka, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sosem polewamy całość i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy 40 minut
Pani domowacurry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem i ewentualnie sola. Zupę można podać makaronem ryżowym. Smacznego
kolorowotorcikowoprzypraw. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy 1/2 pęczka na patelnię. Gdy część wody z pomidorów wyparuje dodajemy mleko i roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy na patelnię, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą natki. Smacznego :) #Ambition
Moje-pitraszeniegotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Zioła siekamy, mieszamy z oliwą z oliwek. Ugotowany makaron wmieszaj z ziołami, dodaj pozostałe składniki, ułóż na talerzu. Sałatkę polej obficie sosem (przepis poniżej). dressing: 5 łyżek wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z limonki, łyżeczka musztardy angielskiej z curry, łyżeczka miodu, sól
SMYKWKUCHNIoliwę, tu znajdziecie przepis ) w oryginalnym przepisie jest również łyżeczka papryki, ale ja nie lubię jej połączenia z pomidorami na każde 100 g makaronu 100 ml wody +-100 ml w zależności od tego jak gęsty lubisz sos Przygotowanie: Pomidorki poprzekrawaj na pół lub w dużą kostkę, jeżeli używasz „normalnych”, a cebulę w piórka lub półplasterki. Wszystkie składniki wrzuć
greenscarfclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzisiejsza zapiekanka jest inspirowana właśnie tą sałatką. W jej skład wchodzi makaron, kurczak w przyprawie gyros, ogórki kiszone, papryka i kukurydza. Całość zalana jest sosem majonezowo – ketchupowo – śmietanowym. Zapiekanka co prawda jest trochę kaloryczna, ale za to jaka smaczna " class="wp-smiley" style="height
Marta Gotujetemu otrzymałam od firmy GRAAL przesyłkę z rybkami w puszkach, za co serdecznie dziękuję. Oto one: Na pierwszy rzut poszły... Sardynki w sosie paprykowym Postanowiłam wymodzić z nich... Sardynkową sałatkę makaronową Przepis jest prosty ;) Ugotowany makaron świderki i wymieszana z nim zawartość puszki. Prawda, że wygląda nieźle? Tak czy inaczej danie było nietypowe:) Powiem tak... Miło było przyrządzać
Ukojenie Podniebieniapatelni dołożyć serki pokrojone na mniejsze części, 1/2 szklankę mleka. Całość podgrzewać mieszając, aż serki roztopią się. Doprawić ziołami, sola i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Rozłożyć na talerzach i polać sosem serowym. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąmakaron ryżowy lub sojowy zalewam na 15 minut wrzątkiem aby namiękły. Odcedzam i kroję grzybki w paseczki a makaron na mniejsze części. Dodaję kiełki soi. Wszystko dokładnie mieszam,dodaję parę łyżek sosu sojowego, pieprzu i soli do smaku. Tak naprawdę skład farszu zależy od inwencji i pomysłów. Na talerz wlewam wodę i zanurzam w niej pojedynczo
potrawyregionalneprzygotowane, możemy zabrać się do dalszej pracy. Łukasz informuje nas co będziemy robili - oj będzie pysznie - będzie pieczona szynka z puree z topinamburu i sosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia
Plate of Joyużyć pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej). Smażyć wszystko razem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wylać pomidory do żaroodpornego naczynia. Rurki makaronu (nie gotujemy ich) nadziewać mięsem i układać na pomidorach. Teraz trzeba zrobić sos beszamelowy. Na patelni należy roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć 2-3 minuty cały czas mieszając. Zawartość patelni powinna się pienić
Kulinarne Inspiracjeczosnku i pietruszki są jednym z moich ulubionych dań. Krewetki takie idealnie pasują do świeżej, chrupiącej bagietki. Równie dobrze smakują z makaronem tagliatelle. Jednak polecam do nich bagietkę. Można ją maczać w maślano- czosnkowym sosie. Pycha!!! Już mi ślinka cieknie na samą myśl o nich. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg krewetek Tygrysich, 5- 6 ząbków czosnku, pęczek
Passion of Cookingbyło grudek. Do śmietany z mąką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy (żeby śmietana nam się nie zważyła). Wlewamy to do sosu cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok 5 minut i możemy podawać z makaronem lub ziemniaczkami
The Sweet DamselDziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy opcjonalnie
Pyry na GazMakaron farfalle czy też popularne w Polsce kokardki dobrze komponują się z gęstymi sosami. Dodajmy do tego wędzonego łososia i silną nutę kaparów a wyjdzie nam pyszne danie o wyrazistym smaku
Milion SmakówMąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam ją do rondla. Gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Podałam z kolorowym makaronem i surówką z pekinki
Kuchenne zapiski Edytypieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dokładamy pokrojonego pora i pokrojoną w plastry cukinię. Obsmażamy. Dolewamy bulion, wrzucamy makaron, podduszamy do miękkości makaronu. Po tym czasie wrzucamy posiekaną natkę pietruszki oraz wlewamy śmietanę. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
Z Majeczką w kuchnitarki typu julienne - podsmażamy czosnek, cebulę i papryczkę na oliwie ok 3-5 minut (do zarumienienia) mieszając aby się nie przypaliło - dokładamy makaron z cukinii i podsmażamy na małym ogniu mieszając tak aby przeszedł smakiem sosu - ok 5 minut Cena : ok 5 zł za całość SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorazupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą. Taką pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem lub drobniutkim makaronem, posypaną zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród