sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:385/630)

Piersi kurze ze szparagami i fasolką 171

Można podać to danie z kaszą, makaronem, ryżem lub kluseczkami. Przygotowanie chrupiącego boczku – boczek pokroić w małą kostkę. Patelnię rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć aż cały tłuszcz się wytopi. Boczek musi stać się chrupiący. Jak już jest gotowy zdjąć z patelni i odstawić na później. Mięso – piersi kurze pokroić na mniejsze kawałki i doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną(...)minut. Szparagi nie powinny zrobić się zbyt miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Dodać posiekany koperek, na koniec wlać śmietanę. Serwując na każdą porcję posypać skwarkami z boczku. Podawać z ryżem, makaronem lub kluseczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem 156

serka śmietankowego 150 g pieczarek 20 g masła 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku Zobacz film: Przygotowanie Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj pieczarki(...)parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą. Posyp parmezanem i smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 983,7 kcal Białko

ale Pysznie
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 367

ostatecznie zjadłby. A tu taka niespodzianka! Jedli wszyscy i pytali czy zostało coś na jutro :) Składniki: na 4 porcje większe lub 6 mniejszych ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego) ok. 100 g startego żółtego sera 500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 350 g passaty pomidorowej (1 kartonik) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podsmażamy.  Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.  Wkładamy

bistro mama
Lucjan czerwony w Zamościu 151

być nudne jak samo ciasto naleśnikowe. Niemniej jednak ponad godzinne oczekiwanie na rybę było nawet warte swojej ceny (35 zł). Sos kasztanowy z grzybami miał fajną, kremową konsystencję, same kasztany stawiały lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana u nas ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego

Right Behind The Kitchen
Pęczak w sosie śmietanowym z kurkami i pieczoną dynią 206

dynia i... już wiedziałam co dziś będzie na obiad :)Żałuję tylko, że wcześniej kurek nie próbowałam, bo są naprawdę bardzo smaczne!Polecam, bo sos jest przepyszny, a pęczak- jeśli nie lubicie- śmiało można zastąpić ryżem albo makaronem.* kurki- 250g* dynia- 300g* pęczak- 200g (2 woreczki)* cebula- 1 duża* kremówka- 250ml* masło klarowane- 2 łyżki (lub masło/oliwa)* oliwa- kilka kropel(...)Kiedy cebula już będzie gotowa, dodać kurki, wymieszać i dusić, aż kurki będą miękkie- około 5 min.Wlać kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować jeszcze 2 min., żeby sos zgęstniał.Na koniec dodać pokrojoną natkę, sok z cytryny i całość wymieszać.W tym samym czasie, jak zaczynamy robić sos, gotujemy pęczak w osolonej wodzie.Na kaszę kładziemy upieczoną dynię, polewamy

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka meksykańska 5823

pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki(...)około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Jeśli będzie bardzo wodnisty możemy zagęścić do lekko mąką. Jest to istotne ponieważ nie chcemy aby makaron pływał nam potem w wodzie. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem al. dente. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą, następnie nakładamy porcję makaronu

Mania Gotowania
Spaghetti z małżami i szpinakiem 226

jednej limonki, wciskacie sok, wlewacie wino, dodajecie szczyptę soli oraz pieprzu i smażycie, aż małże się otworzą a alkohol wyparuje. Makaron odcedzacie i przerzucacie na patelnię, podlewając odrobiną wody, w której się gotował. Kiedy wchłonie wodę z sosem, zdejmujecie z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno cebule i pozostałe 3 ząbki czosnku. Dorzucacie

GRUBY WAŁEK
Cannelloni z mięsem 141

masło, podsmażyć posiekaną drobno cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Łyżeczką napełniać rurki makaronu. Do naczynia żaroodpornego wlać tłuszcz z patelni pozostały ze smażenia mięsa i układać na nim rurki makaronowe wypełnione mięsem. Sos 1 puszka pomidorów 200 ml kwaśnej śmietany sól pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia dodatkowo 150 startego żółtego sera Wszystkie

O kuchni z uczuciem
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 245

Podzielę się z Wami przepisem na pyszne szybkie danie , w roli głównej kurczak , brokuły i makaron :) .Jest to od jakiegoś czasu najlepszy obiadek mojej rodzinki . Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym 2 piersi kurczaka 500 g brokułów szklanka śmietany szklanka bulionu drobiowego 2 łyżki maki sól  pieprz olej do smażenia 1.Przyprawioną wcześniej pierś pokrój w kostkę i podsmaż(...)Śmietanę wymieszaj z mąką i odrobiną wody.Wlej do kurczaka,ciągle mieszając. 4. Duś razem jeszcze 5 min.Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. RADA: Najlepiej smakuje z makaronem penne. SMACZNEGO

Różne smaki w kuchni
Kurczak w zielonym sosie 182

Chwilę smażymy i wsypujemy cebulę. Zmniejszamy płomień i przykrywamy na 2 - 3 minut, aby mięso puściło sok. Nie odparowujemy. Wlewamy zblendowany sos i chwilę mieszamy, aby nabrał temperatury. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Dorzucamy makaron, mieszamy i ściągamy z płomienia.  Podajemy posypane świeżo posiekanymi listkami mięty.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 234

łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy na mocniejszym ogniu do momentu, aż utworzy się sos i odrobinę zgęstnieje. Dodajemy cukinię pokrojoną w krążki. Smażymy

My Culinary Art
Lasagne bożonarodzeniowa 666

fajnego pomysłu na przyjęcie - zróbcie tę lasagne. Będzie smakować każdemu:) Lasagne bożonarodzeniowa na podstawie tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się

Chilli Czosnek i Oliwa
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 348

już wspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym(...)wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam najpierw zrobić sos pomidorowy-można go przygotować nawet dzień wcześniej. Pokroić mięso i warzywa, a gdy będą już na patelni-ugotować w międzyczasie makaron. Danie zgłaszam do konkursu Apetina dobrze się komponuje

Zawsze głodna!
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 193

sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i lekko cierpki, wytrawny smak oliwek. Do tego dużo prażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki na 2 duże porcje: 250 g pełnoziarnistego makaronu (można wypróbować też kukurydziany

Roślinna - blog wegański
Sos grzybowy + film 174

Klasyczny, gęsty, aromatyczny i bardzo smaczny sos z leśnych grzybów. Prosty w przygotowaniu i świetny dodatek do  placów ziemniaczanych, makaronów, klusek, ziemniaków i wielu innych potraw. Sezon grzybowy w pełni, więc grzechem byłoby go nie wypróbować.  składniki na 3 porcje 40-50 dag leśnych grzybów 1 duża cebula lub 2 małe 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka(...)czasu do czasu mieszamy. Śmietanę przekładamy do miski i łączymy z mąką, dodajemy chochlę gorącego wywaru grzybowego i całość bardzo dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Śmietaną zagęszczamy sos, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy z ognia

Smakowite Dania