sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:378/630)

Makaron z wędzoną makrelą 140

natka pietruszki 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu z czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw je ości. Rodzynki zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 5 minut. Na oliwie zeszklij drobno posiekane szalotki. Następnie

Food Square
Carbonara z cukinią 110

pieprzu, oregano i bazylii 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w niewielką kosteczkę, a cukinie w plasterki. 3. Na suchej mocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min).  5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka(...)dokładnie mieszamy. 6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu. 7. Następnie dodajemy również odcedzony makaron i mieszamy, aby wchłonął on jak najwięcej aromatu smażonego boczku. 8. Całość przekładamy do miski z jajecznym sosem, mieszamy i podajemy gorące z odrobiną startego parmezanu na wierzch. SMACZNEGO

Bez Cebuli
TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM! 127

TAGLIATELLE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI, ZIOŁAMI I PARMEZANEM! Dzisiaj mam dla Was nie lada gratkę, danie w stylu włoskim, które postanowiłam Wam pokazać, jak krok po kroku je wykonać. Największym wyzwaniem miał być- tak się nam wydawało na początku- domowy makaron, ponieważ zazwyczaj jemy włoski makaron, a taki przygotować w domu jest ciężko, tym bardziej równe tagliatelle, jak się

SMYKWKUCHNI
Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy 142

Warzywko z pietruszką -domowe przyprawy Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka " class

Ogrodnik w podróży
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 123

różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję ze skrzydełkami w roli głównej. Polecam! 10 skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin

Di gotuje
Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem 168

400g makaronu razowego spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła klarowanego 2 białe cebule ząbek czosnku 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 400ml śmietanki słodkiej 12$ łyżka mąki biały pieprz, sól świeży tymianek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. W czasie kiedy gotujemy makaron w osobnym

Pyry na Gaz
Sałatka z zupek chińskich 304

zdaniem nie jest to dla niej dobra nazwa - po pierwsze odstrasza, bo źle się kojarzy (fuj, niezdrowo!), po drugie wcale nie jest to sałatka "Z zupek" chińskich, a z makaronu, który się w owych znajduje (a ten jest dość smaczny nawet na sucho!). No i muszę się przyznać, że ponad pół roku wyśmiewałam i krytykowałam tenże przepis (niestety nawet(...)jogurt, lekko doprawić, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie spróbować i doprawić sokiem z limonki, sporą ilością pieprz, sosem sojowym i chili (nie trzeba się obawiać, że sałatka będzie zbyt ostra, gdyż majonez, makaron - który będzie pęczniał - mięso i warzywa wchłoną przyprawy i złagodzą smak). Następnie bardzo dokładnie wymieszać! Jeśli wolicie sałatkę wilgotniejszą, dodajcie więcej majonezu

Kuchnia Prezydentowej
Sos kurkowy 1120

Kurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje  do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze

Monia miesza i gotuje
PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI W SOSIE WŁASNYM 158

Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka  * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio zagęszczony sos). Podawać z ulubionymi dodatkami

Zrób to smacznie
Pulpety w sosie pomidorowym 133

Klasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je  do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym

O kuchni z uczuciem
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 150

dużym kubku rozmieszać śmietanę, przecier pomidorowy, musztardę na gładką masę. Do śmietany dolać trochę gorącego sosu z patelni i wymieszać. Następnie powoli ciągle mieszając wlać wszystko na patelnię. Chwilkę jeszcze podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Podawać z makaronem lub ryżem. To było pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
MAKARON ZE SŁODKĄ ŚMIETANKĄ I GRANA PADANO 172

Następnie wlewam śmietankę, wsypuję ser, dodaję odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Gotuję na małym ogniu często mieszając około 7-9 minut (aż sos zgęstnieje).  Na koniec wrzucam natkę pietruszki i łączę z ugotowanym makaronem

JejKuchnia
Zupa w stylu azjatyckim. 347

pieczonego drobiu woda 1 marchewka 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por (biała część) 1-2 łyżki sosu sojowego 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do dań kuchni chińskiej 1 szczypta przyprawy 5 smaków sól makaron ryżowy lub inne kluseczki (ja ugotowałam makaron spagetti i pozostawiłam go w tej gorącej wodzie na jakieś 3 minuty, następnie(...)dań kuchni chińskiej i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dolewamy sos sojowy, przyprawę 5 smaków, doprawiamy solą lub sosem sojowym, lub przyprawa do dań kuchni chińskiej. Gotujemy jeszcze chwilkę, żeby uwolnić magię przypraw i wyłączamy grzanie. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.      Do miseczki wkładamy porcję ugotowanego makaronu, łyżkę posiekanego szczypiorku, wlewamy zupę, dekorujemy listkami

Rozpustne gotowanie
Orientalny kurczak z makaronem 164

filet z kurczaka 1 słoik pędów bambusa 1 nieduża marchewka kilka grzybów mun 1/2 pora sos sojowy ocet ryżowy olej arachidowy sos do dań z woka przyprawa orientalna … Czytaj dalej Orientalny kurczak z makaronem

czarrna od kuchni
Makaronowa sałatka z tuńczykiem. 138

pyszna , może by znowu zrobić ją na święta :) bo te tradycyjne  już się  przejadły. Zapraszam :) Składniki : około 400 g makaronu Bartolini kolorowe świderki 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pęczek szczypiorku sól,pieprz do smaku 2,3 łyżki  majonezu FolWark   1 łyżeczka  musztardy chrzanowej Roleski

Sama słodycz i szczypta chili