sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:462/664)

Zupa chińska z pierożkami 243

jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa. Do dużego garnka wlać wodę (1,8 litra), dodać mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę(...)Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/ Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą marchew na bardzo cienkie paseczki, sos sojowy, potarty imbir, makaron, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować 30 sek do minuty. Przygotowanie farszu

Kuchnia Pokoleń
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 393

szybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso perliczki jest niemal dwukrotnie chudsze niż mięso kurczaków! Szczególnie cenione jest za walory smakowe i odżywcze. Jest również bogate w składniki mineralne takie jak: magnez, potas i żelazo. Ma w sobie także cała moc witamin (szczególnie(...)surowców mięsnych na 100g produktu. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się również na przyjęciu sylwestrowym. Smakują wspaniale zarówno w towarzystwie dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy

Słodkie okruszki
Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką 387

wody 1 łyżeczka cukru Olej do przesmażenia Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy kilka minut na oleju w głębokim garnku. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładamy do cebuli i co jakiś czas mieszamy, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy miód i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną(...)wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy gdy sos delikatnie się zagęści

VioletoweKucharzenie
Makaron z wołowiną i warzywami 189

temu, bardzo posmakowały mi azjatyckie smaki. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś z kuchni koreańskiej. Po tajlandzkim kurczaku z orzechami nerkowca , przyszedł czas na wołowinę z warzywami. Pomimo tego, iż kurczak był wyśmienity, to danie posmakowało mi jeszcze bardziej. Jest dość ostre, ale nieco łagodzi je delikatny w smaku makaron ryżowy. Przepis zaczerpnięty stąd-klik . Polecam! Makaron z wołowiną i warzywami(...)marchewki ząbek czosnku 3 cebulki dymki (tylko jasna część) 5 pieczarek lub grzybów shitake (dałam pieczarki) Marynata 1 łyżka cukru 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju ryżowego 2 łyżki sosu sojowego pieprz Sos 1 łyżka czosnkowego sosu chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżeczka cukru sól Składniki marynaty połączyć ze sobą i dodać do pokrojonej

Pieguskowa Kuchnia
Potrawka z ciecierzycą 203

ząbki czosnku olej rzepakowy natka pietruszki przyprawa do kurczaka sól pieprz suszona bazylia chili lub ostra papryka szczypta curry Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posypać przyprawą do kurczaka, curry, solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i dodać pokrojoną cebulę, zrumienić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić w plasterki. Paprykę i selera naciowego dodać do cebuli, chwilę podsmażać i dodać pomidory z puszki. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso. Miękkie mięso dodać do sosu pomidorowego, a także ciecierzycę razem z zalewą. Gotować kilka minut, przyprawić i zagotować. Smacznego! "Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla

talerz przyjemności
Dietetyczna kapusta z kurczakiem 372

Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem(...)przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, spróbować i w razie konieczności doprawić. Gotować bez przykrycia do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka a sos nieco się zagęści. Co jakiś czas mieszać. Podawać np. z pieczywem ale dobrze smakuje też bez dodatków

Bullio
Sałatka z kurczakiem, ananasem i kuskus. 215

Wczoraj zrobiłam rosołek drobiowy, więc dołożyłam więcej warzyw i dziś na śniadanko pyszna sałatka. SKŁADNIKI: gotowana pierś z kurczaka gotowane warzywa: 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 5 jajek ugotowanych 1 szkl. kuskus(zalać szklanką rosołu) 4-5 krążków ananasa ze słodkiej zalewy biała zblanszowana część pora sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu będzie(...)bardziej fit 1-2 łyżki soku (zalewa z puszki) WYKONANIE: pierś, ananasa i jajka kroimy w większą kostkę, marchewkę, pietruszkę, seler w drobną kostkę, por w półkrążki,  przygotowujemy sos: majonez(jogurt), sól, pieprz, 1-2 łyżki soku z ananasa, wymieszać, wszystkie składniki mieszamy z sosem i sałatka gotowa,  można posypać szczypiorkiem, pietruszką czy koperkiem i kawałkami ananasa

Kuchnia Beaty
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 274

pieczarki osobno. Obsmażyć pieczarki bez soli i bez oleju, a następnie osączyć na sitku. Pozostałe warzywa również bez oleju podsmażyć na średnio rozgrzanej patelni, delikatnie posolić i odstawić.  Kurczaka zgrillować, a po przestygnięciu pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 200*C. Jeśli chcemy mieć gruby spód to używamy całe ciasto, moja pizza(...)ciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy

Lubię to gotuję
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym 162

gęstej śmietany* Gałka muszkatołowa Sól, pieprz   Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony(...)przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem.   *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Omal curry Oscara 217

niespodzianka. A właściwie duża… Spiżarnia przepastna jak ta z Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej(...)zrobimy curry. Omal curry. Omal curry Oscara. Składniki: 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 2 pietruszki seler 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka pierś z kurczaka cynamon czerwone curry sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na kawałki, marynujecie w oliwie, soli i cynamonie. Smażycie na mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden

GRUBY WAŁEK
Dietetyczna kapusta z kurczakiem 463

Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka o pojemności co najmniej 4 litrów. Dodać sól i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem(...)przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, spróbować i w razie konieczności doprawić. Gotować bez przykrycia do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka a sos nieco się zagęści. Co jakiś czas mieszać. Podawać np. z pieczywem ale dobrze smakuje też bez dodatków

Bullio
Sałatka z gruszką i rukolą na wynos 230

Składniki : 2 gruszki pojedynczy filet z kurczaka czerwona papryka garść rukoli 4-5 łyżek konserwowej kukurydzy tłuszcz do smażenia       Patelnia Pur Line 28 cm    posiada przezroczystą pokrywę ze szkła żaroodpornego w której znajduje się Aroma Knob System. Umożliwia to uzupełniania płynów w trakcie smażenia i gotowania bez konieczności podnoszenia pokrywy. A dzięki powłoce ceramicznej wewnątrz(...)patelnia jest łatwa do czyszczenia. Patelnię można używać również w piekarniku w temp. 240 *C                       Składniki na sos :     miód, cytryna, oliwa z oliwek.    Sok z połowy cytryny mieszamy z łyżką miodu i oliwą z oliwek. Przygotowanie : Umyte mięso osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy

Proste Potrawy
Szaszłyki drobiowo-warzywne 221

pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków. Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią i zostawiamy je na kilka godzin  (lub całą noc) w lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu(...)kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy na sosy także na blogu

Humanistka w kuchni
Sałatka z malinami i fetą 454

krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić(...)soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki

Poezja smaku
Kurczak, szalwia i roladki. 243

kuchni. Tym razem roladki sa we wloskim stylu, sa tez wspomnieniem moich wloskich wakacji i tesknota za sloncem. Roladki z kurczaka z szalwia skladniki 4 male piersi z kurczaka lub indyka 8 plastrow szynki parmenskiej 16 listkow szalwi oliwa z oliwek 1 cebula - drobno posiekana 200ml bialego wina 200ml bulionu drobiowego sol i pieprz wykonanie: Po umyciu mieso rozbic(...)kazdym kawalku miesa ulozyc po plasterku szynki i po dwa listki szalwi. Mieso zrolowac i spiac wykalaczka. Roladki mozna ugrillowac - to pierwszy wariant. Drugi wariant to dusic roladki w sosie z wina i bulionu. Na oliwie z oliwek podsmazamy mieso z kazdej strony. Nastepnie dodajemy cebule i podsmazamy ja do miekkosci. Dolewamy bulion i wino i dusimy mieso okolo

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania