sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:460/664)

Skrzydełka po tajsku w miso, imbirze i grejpfrucie 198

podrobienia. Skrzydełka z kurczaka już nigdy nie będą takie same :) Składniki: 1 kg skrzydełek – ok. 12-14 sztuk 2 grejpfruty, ja używam odmiany sweetie, bo dają słodkawy posmak sól i pieprz ok. 30 ml oleju 2-3 łyżki pasty miso jasnej 5cm kawałek świeżego imbiru 2-3 łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki sosu rybnego 1 papryczka chili

Pociąg Do Kuchni
Sałatka z kurczaka w białym sosie 119

Składniki: 2 filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wina 1/2 szklanki śmietanki pieprz sól sok z cytryny masło klarowane sałata Fileta kroimy na nie za duże płatki i marynujemy w soli pieprzu i soku z cytryny. Rozgrzewamy masło, wrzucamy płatki fileta, obsmażamy i wlewamy wino, śmietanę i wyciskamy czosnek. Dusimy do zredukowania sosu. Gdy sos jest odpowiednio gęsty

harrisa
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 188

warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje. 1 porcja zawiera

Powiedz dietom nie
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 267

arabska) - 1/2 łyżeczki do kurczaka Piersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut. Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości tłuszczu (tłuszcz wytopi się z boczku). Na złoty i rumiany kolor. NA BAKŁAŻANY: -  bakłażan dość spory - 3 cebule szalotki lub dymka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki melasy z granata - 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego - woda różana

SMYKWKUCHNI
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 200

połówka piersi z kurczaka 40 dag. dobrej chudej  wołowiny  30 dag surowej szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek  czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek 1 cebula pół czerwonej papryki 1 łyżka majeranku przyprawa do gulaszu liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego

W kuchennym oknie Ewy
Szynka drobiowa 137

Gdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek

mojewypiekiinietylko
DROBIOWY GULASZ A'LA SZEGEDYŃSKI 169

czosnek oraz pierś z kurczaka. Obsmażamy całość  na dość dużym ogniu ciągle mieszając ok 10 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i poszatkowaną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie i całość zalewamy bulionem, aby przykrył mięso i kapustę. Całość dusimy pod przykryciem ok 40 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, aby płyn (sos) zredukował się. Doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym 224

piórka. Dorzucamy do kurczaka. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy wiórki kokosowe. W między czasie pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę

Kolizje Smaków
Kurczak z bakaliami na ostro 225

udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona   papryka mielona słodka   pieprz ziołowy pieprz czarny mielony curry szczypta soli 10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżeczki sosu śliwkowego TaoTao sos sojowy ciemny

Buniabaje w kuchni
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 142

kostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać  ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni(...)Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie kilka suszonych pomidorów w oleju 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cząbru sól pieprz

My Chcemy Jeść
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 229

paprykę i sok z cytryny. Sos nie może być ani za gęsty, ani za rzadki – jeśli jest bardzo gęsty dodajcie do niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno wytrzepałam. SMAŻENIE FILETÓW Z BIAŁYCH RYB To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się(...)rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę

Karo in the Kitchen
Sałatka GYROS 111

majonezu Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odrobinę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Wystudzić. Kapustę posiekać, paprykę, cebulę i ogórki pokroić wg uznania, kukurydzę odcedzić. Majonez wymieszać z ketchupem. W misce ułożyć warstwowo: mięso, cebula, ogórki, 1/2 sosu, kukurydza, papryka i kapusta

Trufelkowo
Przepis #33 Niedzielny obiad - filet z kurczka na warzywach 137

Składniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy

Health-Fit-Life
Bogracz 158

bogracza. Od konsystencji wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka  - ziemniaki - papryka

Tanio smacznie i prosto
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 285

wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego przygotować sos. Poledwicę umyć i zmiksować

Szybko Tanio Smacznie