sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:456/664)

Piers na rauszu----Petto in rauszu 174

skórą oliwa z oliwek sól morska 1  łyżka miodu 3/4 szklanki białego wina, wytrawnego 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego, lub woda Przygotowanie Umyta pierś z kurczaka ,osuszamy ręcznikiem . Sól morska wcieramy w skórę piersi. Na rozgrzanej mocno patelni z oliwą układamy piersi skórą do spodu. Smażymy bez przewracania 3-4 minuty, aż skóra zrobi się złocista(...)czasie przewracamy piersi skórą do góry smażymy 22-3 minuty podlewając winem. Dusimy mięsko w winie, aż odparuje ponad połowa. Wówczas dolewamy bulion, dodajemy miód i dusimy ,aż sos odparuje i zrobi się złocisto-brązowy. Uwaga.... pod koniec sos szybciej się redukuje i łatwo go przypalić (przez miód). Powinno pozostać tyle sosu, aby piersi przed podaniem delikatnie w nim obtoczyć

w mojej kuchni
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 434

ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce. Z pomocą robota kuchennego (lub po prostu  nożem) posiekać cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Dodać do  mieszaniny z ziemniaków i kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować  małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.  W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić(...)rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową  i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką z pomidorów, lub jako przystawkę z np. sosem jogurtowym. Smacznego

Stare Gary
Kokardeczki według Blondyneczki :) 203

jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy(...)wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Domowy ketchup – szybko, smacznie, zdrowo 193

Wiele osób uważa, że aby przygotować domowy ketchup potrzeba strasznie dużo czasu i trzeba włożyć w to ogrom pracy. Wcale tak nie jest :) Nie musimy mieć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 231

może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę(...)Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno. Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku jest dostatek. Şakşuka

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś z kurczaka w sosie curry 169

Szybkie i smaczne! Czyli dwa najważniejsze punkty spelnione! :) SKŁADNIKI Podwójna pierś z kurczaka 400 ml jogurtu greckiego 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól, bądź wegeta 1 cebula drobno pokrojona 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła Piersi kroimy w kostkę, jogurt mieszamy dokładnie z przyprawami. Zalewamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum(...)godzinę do lodówki. Cebulę szklimy na oliwie i maśle - odstawiamy. Rozgrzewamy patelnie, przekładamy mięso razem z sosem. Trzymamy na ogniu do 5 min po zagotowaniu sosu. Staramy sie zlać jak najwięcej sosu do mniejszego garnka, dodajemy cebulę i blendujemy. Sos wlewamy znowu do mięsa. Gotujemy całość około 10 min, a nawet mniej

Mamuśka wraca do formy
Kulki drobiowe z makaronem Lubella 5 warzywa w sosie ajvar #lubelloveinspiracje #lubella 218

duża marchewka pieprz świeżo mielony sól 1 czubata łyżka prażonej cebulki 2 łyżki bułki tartej 1 litr wody 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Pierś z kurczaka marynujemy w oleju i przyprawie 5 smaków przez kilka godzin. Następnie mielimy w maszynce do mięsa, razem z marchewką. Ewentualnie marchewkę możemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną(...)tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu  1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy

Życie zaczyna się w kuchni
GOLONKI Z KURCZAKA W SOKU Z POMARAŃCZY Z PUREE Z BROKUŁA 198

PRZYGOTOWANIE :  Pałki z kurczaka myjemy, obcinamy górne chrząstki i tworzymy małe golonki z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Podpiekamy z każdej strony na oleju, wlewamy sok z pomarańczy i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności dolewamy soku, kiedy całkowicie się zredukuje i skarmelizuje danie jest gotowe.  Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)miękkości, odcedzamy i dodajemy masło, blendujemy. Na talerz wykładamy porcję puree, na to kładziemy 2 golonki i polewamy odrobiną sosu pomarańczowego. Podajemy z ulubioną surówką i kiełkami.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Boeuf Strogonow - wersja oryginalna 231

języka francuskiego oznacza po prostu wołowinę. To przepis dla wielbicieli dań mięsnych. Strogonow w oryginale to polędwica wołowa krojona w wąskie, długie paski, smażona z cebulą w śmietanowym sosie z dodatkiem musztardy. Tylko tyle i aż tyle! To najszybszy gulasz świata, pod warunkiem, że przygotujesz go w pierwotnej wersji - z polędwicy wołowej. Bo tylko polędwica nadaje się do krótkiej obróbki(...)niezliczonej ilości wariantów, z dodatkiem pomidorów, koncentratu pomidorowego, pieczarek, papryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NUGGETSY Z KURCZAKA 188

bułki tartej 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżka majonezu 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję na paski. Do jednej piski wsypuję bułkę tartą. Do drugiej miski wlewam mleko, wbijam jajka oraz dodaję majonez. Całość dokładnie mieszam widelcem tak by nie było(...)obtaczam w jajku potem w bułce. Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Mięso smażę na rumiano. Po usmażeniu nuggetsy kładę na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 299

prosta kombinacja składników jest tak pyszna:) Koniecznie wybierzcie smaczne, słodkie, aromatyczne pomidory z bazaru, nie z supermarketu:) Są bardzo ważne w tym daniu. 300g kaszy kuskus 500g filetów z kurczaka 600g fasolki szparagowej 3 bardzo duże pomidory malinowe 1 duża cebula 100 ml śmietanki 18% sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany 1. Fasolkę szparagową kroimy na nieduże kawałki i gotujemy(...)cebulę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dusimy około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, podgrzewamy aż wytworzony sos zgęstnieje. 3. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z przygotowanym daniem

Szefowa kuchni
Sałatka makaronowa z papryką 162

różyczki ser żółty, 100g majonez, 4-5 łyżek jogurt naturalny, 3-4 łyżki czosnek, 2-3 ząbki sól, pieprz olej, do smażenia przyprawa Gyros, 1 łyżka Przygotowanie Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą Gyros. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce(...)kosteczkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. Brokuł sparzamy gorącą wodą, dzielimy na mniejsze cząstki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy sosem majonezowym, doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie moimi oczami
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 257

żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym.  Sos pomidorowy:  2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Na patelni rozpuścić(...)puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Polecam też: Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą

Monia miesza i gotuje
Perliczka z kaparami 199

piersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając(...)trochę tłuszczu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa

królestwo garów
Bagietka z mięsem i warzywami 278

Przyda nam się trochę odmiany. Zrobimy coś innego. Potrzebujemy niewiele gotowanego mięsa z kurczaka. Wystarczy ćwiartka lub pierś. Oczywiście bagietki do pieczenia. Do tego warzywa: -kapusta pekińska -cebula -papryka -ogórek -pomidor Do tego kilka plastrów żółtego sera i przyprawy: -tzatziki -kebab-gyros -warzywko -olej -jogurt -majonez    Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą kebab-gyros i skrapiamy olejem(...)Warzywa kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i mieszamy. Z jogurtu, majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos. Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.    Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.    Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut.    Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania