sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:469/664)

Kotlety z kurczaka rosołowego 152

Kurczaka oddzielić od kości i mięsko zmielić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce. Wszystkie pozostałe składniki połączyć i wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. W razie gdyby kotlety były zbyt rzadkie dodać bułkę tartą . Formować małe kotleciki. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienia. Kotleciki podałam z sosem

O kuchni z uczuciem
Sajgonki domowe 192

kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy papier ryżowy, moczymy go za pomocą pędzelka zimną wodą i pozostawiamy na chwilę aby zmiękł. Gdy nasz papier ryżowy jest miękki nakładamy farsz mięsno-warzywny na to kiełki, zwijamy w rulonik i podwijamy końce pod spód. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z sosem

Amatorka kuchenna
Udka w ananasowej glazurze 202

kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć je do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 15 minut. Przygotować glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy. Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą. Gotowe danie wyśmienicie smakuje z sosem

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z kurczakiem II 182

kurczaka - 2 pomidory - ogórek - ser feta - mały kefir naturalny - łyżka majonezu - ząbek czosnku - przyprawa do grosa - tłuszcz do smażenia Wykonanie Kapustę poszatkować. Pomidory, obranego ogórka i fetę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do grosa i podsmażyć. Wystudzić i dodać do warzyw. Wymieszać, posypać fetą. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z kefirem i majonezem. Sosem

Świat Smaku
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 218

wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej(...)Formujemy nie za duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora

Ratunku obiad
#8 Sałatka z kurczakiem i awokado 210

sałat) dojrzałe awokado ogórek cebula marchewka  słonecznik  sól, pieprz, papryka słodka i ostra Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja ugotowałem kurczaka na parze, ale można go równie dobrze usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Marchewkę obieramy, trzemy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki. Cebulę i ogórka również obieramy (ogórka wystarczy dobrze(...)umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek.  Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej) łyżeczka miodu łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki

Taste of imagination
Pomidorowe chutney 155

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest to nic innego jak sos o gęstej konsystencji. Można je robić z owoców jak i z warzyw. Ja bardzo często robię dwa jego rodzaje. Pomidorowe chutney Pierwszy rodzaj chutney jakie robię to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ chutney jakie robię(...)wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie naddają się zarówno do mięs jak i do warzyw. Można je wykonać w mniej lub bardziej pikantnej formie. Wszystko jest kwestią smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami

mecooks
Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym 196

mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Szpinak mieszamy z gotowym sosem. Fetę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Jajka kroimy na plasterki i układamy na kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem.   Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam  sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro

My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym 196

mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Szpinak mieszamy z gotowym sosem. Fetę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Jajka kroimy na plasterki i układamy na kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem.   Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam  sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro

My Chcemy Jeść
Indyk z mango, żurawiną i miodem 162

razem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większe dojrzałe mango 400 g filetu z indyka 3 garście żurawiny sól(...)himalajska pieprz kurkuma natka pietruszki 4 łyżki miodu  olej kokosowy do smażenia śmietana 18% do zup i sosów 1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. 2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, jak indyk będzie prawie usmażony dodajemy żurawinę, mieszamy chwilkę podsmażamy

kruche babeczki
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 142

pestek dyni. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki   miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki       a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można(...)zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni.  Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj

Moja Mama Gotuje
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 184

Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki z gminy Lubaczów

Trzeci talerz
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO KOKOSOWYM 133

łyżki przyprawy gyros albo kebab Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą do kebaba. Następnie obtaczam lekko w mące. Na patelnię rozgrzewam olej. Mięso smażę na rumiano z obu stron(...)cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana. Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą

Gotowanie Patki
Pieczony udziec z indyka 131

się go bardzo szybko, a efekt rewelacyjny. Naprawdę zachęcam do spróbowania  :) Składniki: 1,2-1,5 kg udźca z indyka 1 szklanka wody 1/2 kostki grzybowej przyprawa do kurczaka słodka papryka wegeta czosnek granulowany Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy połączyć, wymieszać i obficie natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. W szklance wody rozpuścić(...)kostki grzybowej i delikatnie podlać mięso. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1 godzinę. Następnie odkryć naczynie i piec kolejną godzinę często polewając powstałym sosem. Na koniec można zagęścić sos odrobiną mąki. Smacznego! Po więcej ciekawych przepisów i porad zapraszam również do portalu  KobiecePorady.pl

kuchnia doski
Sałatka Gyros - II wersja 316

Najprostszą wersję znajdziecie tutaj , dziś zaś wersja nieco bogatsza :) Osobiście najbardziej w niej lubię te chrupiące grzanki! Niebawem kolejna wersja sałatki Gyros... Składniki:   1/2 kg filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa,  3 łyżki ketchupu,  2 łyżki majonezu,  1/2 puszki kukurydzy,  3 pomidory,  3 kiszone ogórki,  2 tosty, szczypta ostrej papryki(...)osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać kukurydzą. Ponownie polać sosem. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać tostami pokrojonymi w kosteczkę. Polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć

Z miłości do słodkości