mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Szpinak mieszamy z gotowym sosem. Fetę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Jajka kroimy na plasterki i układamy na kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćmieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szpinak myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski. Szpinak mieszamy z gotowym sosem. Fetę kroimy w kostkę i układamy na szpinaku. Jajka kroimy na plasterki i układamy na kostkach fety. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i układamy na fecie i szpinaku. Posypujemy orzechami(...)posiekać) i zieleniną. Sałatkę ze szpinakiem, jajkami i fetą podajemy z ulubionym pieczywem. Tym, którzy lubią treściwe sałatki z mięsem, polecam sałatkę ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro
My Chcemy Jeśćrazem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większe dojrzałe mango 400 g filetu z indyka 3 garście żurawiny sól(...)himalajska pieprz kurkuma natka pietruszki 4 łyżki miodu olej kokosowy do smażenia śmietana 18% do zup i sosów 1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. 2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, jak indyk będzie prawie usmażony dodajemy żurawinę, mieszamy chwilkę podsmażamy
kruche babeczkipestek dyni. 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można(...)zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj
Moja Mama GotujeKaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo kaczka czy kurczak z takim farszem stanowią kompletny posiłek, a po upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty(...)bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki z gminy Lubaczów
Trzeci talerzłyżki przyprawy gyros albo kebab Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka wegety 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Dodatkowo-2 woreczki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Mięso przyprawiam pieprzem, wegetą oraz przyprawą do kebaba. Następnie obtaczam lekko w mące. Na patelnię rozgrzewam olej. Mięso smażę na rumiano z obu stron(...)cebulę obieram i kroję w kostkę dodaję do mięsa. Smażę aż cebulka będzie rumiana. Następnie wlewam mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Zmniejszam ogień i duszę ok 15 min aż sos zrobi się gęsty. Podaję z kaszą owsianą
Gotowanie Patkisię go bardzo szybko, a efekt rewelacyjny. Naprawdę zachęcam do spróbowania :) Składniki: 1,2-1,5 kg udźca z indyka 1 szklanka wody 1/2 kostki grzybowej przyprawa do kurczaka słodka papryka wegeta czosnek granulowany Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy połączyć, wymieszać i obficie natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. W szklance wody rozpuścić(...)kostki grzybowej i delikatnie podlać mięso. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1 godzinę. Następnie odkryć naczynie i piec kolejną godzinę często polewając powstałym sosem. Na koniec można zagęścić sos odrobiną mąki. Smacznego! Po więcej ciekawych przepisów i porad zapraszam również do portalu KobiecePorady.pl
kuchnia doskiNajprostszą wersję znajdziecie tutaj , dziś zaś wersja nieco bogatsza :) Osobiście najbardziej w niej lubię te chrupiące grzanki! Niebawem kolejna wersja sałatki Gyros... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, 1/2 puszki kukurydzy, 3 pomidory, 3 kiszone ogórki, 2 tosty, szczypta ostrej papryki(...)osuszyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju, na koniec posypać przyprawą do gyrosa i ostudzić. Majonez zmieszać z ketchupem i papryką. Mięso ułożyć na dnie miski, polać sosem. Ułożyć kiszone ogórki pokrojone w kostkę, posypać kukurydzą. Ponownie polać sosem. Ułożyć pokrojone w kostkę pomidory, posypać tostami pokrojonymi w kosteczkę. Polać resztą sosu. Na wierzchu ułożyć
Z miłości do słodkościcebulę pokroić w kostkę. Lekko posolić, popieprzyć i podsmażyć w małej ilości tłuszczu. Smażyć do momentu aż cała woda odparuje i pieczarki z cebulą lekko się zarumienią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do niej przyprawę do gyrosa, łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowę każdego placka tortilli położyć pieczarki, mięso i posypać starty ser żółty. Placki tortilli złożyć(...)pół i położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Przycisnąć górą grilla i pozostawić do momentu aż ser żółty się rozpuści, a placki tortilli się zarumienią. Takie tortille podaję z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na sos znajdziesz tu kliknij. Smacznego
W kuchni u Monikiosolonej wodzie. Czosnek starłam i chwilkę podsmażyłam na oliwie. Dodałam garść pokrojonych kaparów. Wsypałam przyprawy. Jarmuż posiekałam i wrzuciłam na patelnię. Podsmażyłam aż smaki się zmieszały. Pierś z kurczaka pokroiłam na cienkie płaty i rozbiłam. Przyprawiłam czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i ziołami. Polałam oliwą i odstawiłam. Można ją posmarować wewnątrz np.koncentratem pomidorowym. Następnie nakładałam na kotlety farsz. i plasterek(...)spinałam wykałaczkami. Smażyłam roladki z obu stron na złoty kolor. Smaczne i zdrowe! dla lubiących j a r m u ż polecam MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalnemięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą(...)Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniakremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury z derenia z miodem pitnym, podana z kluseczkami oraz bukietem surówek. Danie bardzo ładnie skomponowane. Konfitura dereniowa oczywiście „domowa”. Bardzo przypadła(...)smaku mizeria z miodem, zamiast cukru... świetny pomysł. Mam tylko jedne zastrzeżenia do dania – nie lubię takiej prezentacji, ale może się coś zmieni... :) - Sernik z sera koziego z sosem ze świeżych malin i miodu – podobno bardzo smaczny deser, ja nie lubię koziny. Jeszcze w wersji wytrawnej „przechodzi”, natomiast na słodko, to za duże wyzwanie. Ale nie narzekam, gdyż przede
królestwo garówpiersi z kurczaka, jedną kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z warzywami. Mały jogurt naturalny mieszamy z solą, pieprzem i 2 łyżeczkami curry. Zalewamy warzywa i kurczaka. W samym czasie gotujemy makaron. Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam. Pierś w całości smażymy(...)zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając co jakiś czas. To sosu curry dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz. Pierś, którą smażyliśmy w całości kroimy na plasty i układamy na makaron. I voilà
Mój Smak na Życiekurczaka + przyprawa (kebab-gyros lub do drobiu) 1/2 czerwonej papryki 1 mały pomidor 2-4 listki sałaty 1/2 ogórka 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Sposób wykonania: 1. Umytą i osuszoną pierś nacieramy przyprawą i smażymy na oleju lub gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kroimy w grubszą kostkę. 2. Warzywa myjemy i dowolnie kroimy. 3. Majonez mieszamy z keczupem (sosu
Kuchnia domowa Aniprzygotować chińskie noodle w 15-20 minut . Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej. Co oprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu. Noodle, czyli(...)patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy
W kuchni wieczorem