jest już pysznym daniem. Jeśli natomiast lubicie bardziej treściwie jedzenie to proponuję dodać kurczaka, brokuły i kalafiora. Wciąż będzie to szybki i tani obiad ! Sos alfredo Składniki: na 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 350 ml śmietanki 50 g masła 50 g parmezanu 1 mały brokuł około 300 g 1 mały kalafior, około 300 g 2 łyżki posiekanej natki(...)Rozpuść masło na patelni. Filety z piersi kurczaka podziel na kawałki i wrzuć na masło. Smaż przez 2 minuty, mieszając aby kurczak równomiernie się zrumienił. Wlej śmietanę, dodaj utarty parmezan, pietruszkę, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj sos przez 3 minuty. Następnie wlej sos do makaronu wraz z brokułami i kalafiorem. Wymieszaj makaron. Jeśli makaron jest za gęsty
codojedzeniakostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) przyprawa gyros sól, pieprz olej sos 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 50 g startego na średnich oczkach sera (np. żółtego lub parmezanu) sól, pieprz(...)miski. Majonez, jogurt, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, 3/4 startego sera oraz przyprawy (odrobina soli i pieprzu) wymieszać ze sobą. Przygotowanym sosem polać sałatę. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone kawałki z kurczaka. Ponownie wymieszać. Sałatkę przełożyć do miski. Na wierzchu posypać grzankami i pozostałym startym serem. Podawać po schłodzeniu. Przygotowywanie sosu czosnkowo-serowego
UgotowaćPrzepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% półtora szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka mąki słodka i ostra papryka sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy(...)plasterki, cebulę w piórka i dodajemy do kurczaka. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy również kilka łyżek gorącego wywaru z patelni. Śmietanę wlewamy na patelnię i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki
e-PrzepisyKulinarnełyżki sosu sojowego. SALSA : Pomidory myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1 minutę, wylewamy wodę, zdejmujemy skórki(łatwo odchodzą). Kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy DYNIOWE CURRY : filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym(...)nią widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu. Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy mieszając przez około 3 minuty, stopniowo wlewamy mleczko kokosowe i śmietankę( tak, aby nie przerwać procesu gotowania). Gotujemy ok. 3-5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przed podaniem dekorujemy salsą pomidorową
cool and mintypostanowiłam sos barbecue dodać do mięsa drobiowego wzbogacając smak kotletów..i to był dobry strzał..Kotleciki były pyszne i zjedzone ze smakiem.. 80 dkg filetów z kurczaka 1 jajko sól, wegeta sos barbecue Folwark do smaku natka pietruszki bułka tarta do panierki Filety z kurczaka posiekać w drobną kostkę lub zmielić [ u mnie były posiekane], dodać resztę
Moje domowe kucharzeniekapusty pekińskiej 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki pomarańczowej marynata do kurczaka: 1 łyżka miodu 3-4 łyżki sosu teriyaki dressing : 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego sól morska, pieprz kolorowy do smaku Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej. Kapustę posiekać i wsypać do miski. Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników. Przed podaniem polać
Ze smakiem i z pasjąjuż wspomniałam bardzo lubię kuchnię azjatycką, dziś moja własna koncepcja tajskiego curry. 2 piersi z kurczaka 1 limonka - otarta skórka i sok 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula, drobno posiekana 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru 1 mała papryczka chili 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren sezamu 200ml mleka kokosowego(...)czerwona papryka mini kukurydza - pół opakowania garść groszku cukrowego makaron jajeczny Przygotować marynatę do kurczaka: W misce wymieszać sok i skórkę z limonki, , czosnek, cebulę, sos rybny, cukier, chili, olej sezamowy, dodać kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na około 2 godziny. W międzyczasie: Przygotować makaron jajeczny wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Na patelni
Codzienne GotowanieKruchy i wyrazisty filet z kurczaka w intensywnym kolorze. Idealnie sprawdzi się na domowych imprezach, gdyż z sosem smakuje wyśmienicie. Takie kotleciki idealnie sprawdzą się na piknikach. Zapakowane w pudełeczka z dodatkiem sosu posmakują każdemu na świeżym powietrzu. 800 g filetu z piersi kurczaka 1 szklanka domowej bułki tartej 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki ostrej papryki z OWOCOWEGO RAJU(...)mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze sobą. Przepis bierze udział w konkursie
VioletoweKucharzeniepomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo aromatyczny karmelizowane słupki marchwi, sok pomarańczowy, sok z cytryny(...)ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu. Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować na jednolitą masę. Pod każdą postacią jest przepyszny
Basia w kuchniSKŁADNIKI NA 4 OSOBY 8 pałek z kurczaka 3 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 pomarańcz kilka łodyg kolendy 1 łyżka pieprzu 1 woreczek do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pałki z kurczaka myję, zdejmuję skórę i odcinam kość. Przekładam do miseczki. Dodaję sos solowy następnie świeżą kolendrę, pieprz. Dodaję dalej 2 łyżki miodu. Z całej pomarańczy wyciskam
Gotowanie Patkirozpuszczamy ser gorgonzola z dodatkiem śmietany. Dodajemy szpinak; doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczaka przekładamy na patelnię z sosem z gorgonzoli, mieszamy i podajemy dobrze ciepły, oprószony czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Tagliate il petto di pollo a dadini. In una ciotola mescolate 2 cucchiai di farina
La grande e la piccola cuocaKarkówka marynowana wcześniej w sosie barbecue wyszła przepyszna, miękka, rozpływająca się w ustach. Wystarczyło tylko posypać mięso solą, marynować i wyszedł pyszny obiad dla całej rodziny. W sosie można również marynować kurczaka czy żeberka. Można również tak przygotowane mięso upiec na grillu. Do marynowania mięsa użyłam gotowego sosu barbecue od Folwark . Składniki: * 4 plastry karkówki * sól
Zrób to smacznieGorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879
Luźna KuchniaDzisiaj polecam makaron z brokułami i kurczakiem. Bardzo smaczny. Niewielka porcja sprawi, by poczuć się sytym i najedzonym, SKŁADNIKI: 1 brokuł (świeży) pół piersi z kurczaka 2-3 ząbki czosnku 1 opakowanie makaronu ( np. rurki) 10 dag sera żółtego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy pieprz sól 2 łyżki maki 1 szklanka mleka WYKONANIE Brokuły kroimy na różyczki, płuczemy(...)mieszać, aż powstanie tzw. sos beszamelowy. Powinien być rzadki , dlatego można dodać więcej mleka. Do sosu dodać starty żółty ser oraz doprawić sola i pieprzem. Kurczaka i brokuł dodać do sosu - wymieszać. Polewać sosem makaron lub całość wymieszać z makaronem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewydodatek do obiadu. Składniki: -1 brokuł lub opakowanie (450 g) mrożonych różyczek -6 rzodkiewek -1 papryka (u mnie czerwona) -4 jaja na twardo -100 g kurczaka wędzonego -150 g ryżu (u mnie brązowy) sos: -5 łyżek jogurtu naturalnego -2 łyżeczki musztardy -odrobina miodu -pietruszka posiekana, sól, pieprz wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Brokuł (jeżeli mrożony(...)gotujemy do miękkości), świeży blanszujemy i kroimy różyczki na pół. 3. Kurczaka, rzodkiew, paprykę, jaja kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos i zalewamy nim sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu