kminu rzymskiego – polecam ten produkt łyżka słodkiej papryki łyżeczka papryki chilli pieprz i sól Do durum kebab: 4 placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli, a na koniec pieprz i sól(...)patyków. Po wyjęciu z piekarnika kebab kroimy podobnie jak sprzedawcy w barach – z góry na dół. Mięso rozkładamy na podgrzanej na patelni tortilli, dodajemy do kurczaka paprykę, pomidora i sałatę. Całość polewamy sosem czosnkowym lub innym. Zawijamy tortillę w folię. Gotowe. Smacznego. Koszt: 39 zł (10 zł za tortillę) Przygotowanie: ok. 90 minut bez marynowania Domowy kebab z piersi
Kuchennyviral.plSoczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku(...)koperek i dokładnie wymieszać. Całość gotować kilka minut co jakiś czas mieszając. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem
Bullioprzygotowania w ogóle nie dodajemy oleju. Panierka to płatki kukurydziane, których smak doskonale pasuje do fileta i przypraw. Jest chrupiąca, świetnie smakuje z każdym sosem. I frytkami. Najlepiej domowymi z tego przepisu . :-) 2 filety z kurczaka małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 3 szklanki płatków kukurydzianych(...)Filety z kurczaka kroimy na małe, podłużne kawałki. 2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone filety, mieszamy i ostawiamy na minimum 1h w chłodne miejsce. 3. Płatki kukurydziane przekładamy do worka foliowego, kładziemy na płaskiej powierzchni i kruszymy za pomocą wałka. 4. Każdy kawałek fileta obtaczamy dokładnie w płatkach kukurydzianych
Szefowa kuchniKurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo często smażymy piersi z kurczaka z warzywami i różnymi sosami. Tym razem pokażemy świetne połączenia zaledwie kilku prostych składników, które stworzy bardzo oryginalne danie. Przepis Składniki: Piersi z kurczaka około 400 g średniej wielkości czerwona cebula 350 g pieczarek (najlepiej dość małych) 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu 150 ml bulionu(...)łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej. sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy i kroimy na połówki, bądź ćwiartki. Pierś z kurczaka również kroimy w paski, lub nieduże kawałki, doprawiamy pieprzem. Smażymy mięso na oliwie, aż się ładnie zarumieni. Zdejmujemy z pieca. Osobno smażymy grzyby z cebulą. Ocet balsamiczny
KasiaiKrzysiu.pltortilla? Na świetną przekąskę na kolację, domówkę czy lunch? Jeżeli tak to nie musicie już szukać!! Przedstawiam Wam doskonałe tortillę z grillowanym kurczakiem, salsą z ananasa i sosem z awokado. Całość smakuje wyśmienicie. Wszystkie składniki możecie przygotować sobie wcześniej (łącznie z plackami), a później tylko podać do stołu bezpośrednio przy
Marta GotujeKuleczki z kurczaka stanowią doskonałą przekąskę na imprezach. Są smaczne i wygodne dla gości, najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 50 gram paluszków solonych Fanex 1 jajko Przyprawa do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Kilka paluszków w sezamie Fanex Sposób przygotowania: Paluszki solone mielimy w młynku. Pierś z kurczaka mielimy, doprawimy do smaku przyprawą(...)kolor z obydwu stron na złoty kolor. Paluszki z sezamem łamiemy na mniejsze kawałki, powinny mieć tą samą długość, wbijamy w każdy kawałek kurczaka, najlepiej zaraz po usmażeniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, podajemy z dowolnym sosem
Bajeczna Kuchniaplacki tortilla mix sałał papryka cebula fioletowa pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez z czosnkiem WSP"Społem" sos cygański WSP "Społem" Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować majonezem , sosem cygańskim, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem i zawinąć
Moje domowe kucharzeniezwana potrawka z kurczaka ale w innej zielonej wersji. Potrawka jest dobrym pomysłem na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka z rosołu. Delikatny biały sos z dodatkiem brokułów nada zwykłemu daniu trochę wyrazu. Świetna propozycja dla maluchów. Składniki: gotowane mięso z kurczaka rosół 1,5-2 brokuły ryż naturalny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ok. 2 łyżek soku(...)mieszać aż do dokładnego połączenia się składników. Małymi porcjami wlewać rosół i energicznie po każdej mieszać. Gdy sos osiągnie odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny do smaku. Zdjąć z gazu i dodać zmiksowane brokuły. Podawać z ryżem, mięsem z kurczaka i cząstkami brokułów
Pysznie & PięknieSkładniki : 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli Fit&Easy. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch(...)naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Smażymy kurczaka na patelni. Po usmażeniu kurczaka odcedzamy z tłuszczu i układamy na makaronie. Zapiekankę polewamy sosem meksykańskim. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy kurczaka, podsmażamy por i cebulę z której robimy kolejną warstwę zapiekanki. Następnie kroimy paprykę w kostkę i pomidora, układamy na niej kawałki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika
Aga w kuchnizalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić na 30 minut. Cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni (lub w woku), dodać(...)papryczkę chili oraz kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie smażyć przez kilka minut. Na końcu doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem w ilości według upodobań. Podawać z makaronem ryżowym (uprzednio ugotowanym według wskazówek na opakowaniu). Wierzch posypać ziarnami sezamu i kiełkami fasoli mung
zadanie-gotowanieserem. Warta wypróbowania! Składniki: ok. 200 g miksu sałat 2 gruszki 150 g sera pleśniowego pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka wiórek kokosowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wykonanie: Kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z niepotrzebnych(...)wrzucamy do miski. Gruszki myjemy, suszymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Kurczaka z kokosem, gruszki oraz ser pleśniowy wrzucamy do miski z sałatą, mieszamy. Przygotowujemy sos: oliwę, mieszamy z wodę. Dodajemy sok z cytryny, miód i musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą
Kuchnia MagdaLenyReszta to już tylko chwila. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, 1 ½ szklanki mleka, ok. 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli ) Dodatkowo: 1 pierś z kurczaka 1 mała cukinia Sos paprykowy ( publikowany na blogu ) Vegeta Sól Pieprz Drobno tarty ser Wykonanie: Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka na małe podłużne kawałki a cukinię kroimy w słupki
Smaki EwyNasza dzisiejsza propozycja to makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. Jest to idealne danie na szybki obiad. Wymaga nie zbyt wiele pracy, a efekty znacznie przechodzą włożony wysiłek. Dodatki do kurczaka można oczywiście swobodnie modyfikować w zależności od upodobań smakowych i apetytu danego dnia. Sos do tej potrawy jest dość delikatny, dlatego jeśli jesteście wielbicielami(...)podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. Czekamy aż szpinak „zwiędnie” i odsączamy go. Po chwili, gdy nam nieco ostygnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią kurczaka uprzednio pokrojonego w kostkę. Smażymy na dużym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w paski. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Zmniejszamy ogień i wrzucamy szpinak
Kolizje SmakówSkładniki: 1 szklanka zielonej fasoli mung Radix-Bis 1 szklanka czarnego ryżu jaśminowego Radix-Bis 1 flet z kurczaka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 3 godz. Po tym czasie, wodę odlewamy, a fasolę gotujemy(...)kurczak nie będzie surowy. Do miski wrzucamy ugotowaną fasolę, dodajemy 2-3 łyżki wody oraz jajka i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka z cebulą oraz mąkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około
Kuchnia MagdaLenyTrochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby(...)trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem (polecam dać go sporo), kminkiem i kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte
Quinoa Raz!