smaczne rozpoczęcie tygodnia proponuję Kopytka w sosie serowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola 400ml śmietany 12% sól, pieprz, suszona pietruszka Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki. Ugniatamy na jednolite ciasto, robimy 2 walki średnicy ok 2cm. Kroimy
MarciochaKucharzykotletów z piersi kurczaka 1 opakowanie sosu bolońskiego w proszku 300 g mięsa mielonego 200 ml. bardzo gęstej śmietany 500 g pieczarek 1 cebula 5-6 plastrów dobrego sera żółtego olej do smażenia pieprz, sól Kotlety delikatnie rozbić posolić i popieprzyć. Przygotować sos boloński dodać podsmażone mięso mielone i śmietanę, wymieszać. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić, popieprzyć
Jadło i czytadłowkrótce u mnie w domu wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkokilka kropel cytryny i dokładnie mieszamy 2/ Do miski przekładamy skrojoną kapustę pekińską, obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy groszek. Dookoła układamy na przemian plastry sera i kurczaka. 3/ Dodajemy sos do sałatki oraz listki mięty i podajemy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaBrazylianka Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Szach-mat Filet z kurczaka w warzywnym sosie
Ala piecze i gotujeMiskę z kuskusem zakrywamy i odstawiamy na 5 min. Na końcu do kaszy dodajemy posiekaną miętę. Kuskus nakładamy na talerz, a na nim naszego kurczaka w aromatycznym sosie z groszkiem cukrowym. Smacznego
kulinarnyJapierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kg Szczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka Po drugie sos - będzie to zmiksowana papryka zielona, cebula, 2 ząbki czosnku, Kumin (nie mogło go zabraknąć), kostka rosołowa Po trzecie trochę koncentratu pomidorowego (2 łyżki) którym smarujemy skrzydełka Naszym zmiksowanym
Smaki Brazyliiminut aż zrobią się lekko szkliste. Przełożyć do rondelka z kurczakiem. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe. Dolać piwo. Dusić na małym ogniu około godziny aż kurczak będzie miękki. Doprawić śmietanką. Jeśli sos jest za rzadki można wyjąć kurczaka i jeszcze go zredukować dłużej gotując albo zagęścić 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z 1/3 szklanki zimnej wody. Przepis znajdziecie
UgotujmyTo.plostre! Bardzo ostre! Przyrządzone na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym sezamem. Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i imprezowe danie! Polecam! SKŁADNIKI: - skrzydełka z kurczaka – 6 szt - sos sojowy – 1 łyżka - olej dobrej jakości – 2 łyżki - sezam – 4 łyżki - imbir – 1 łyżeczka - papryka chili – 2 szt - miód – 1 łyżeczka - musztarda
Ostra na Słodkomleko i podgrzewamy do powstania jednolitej konsystencji. Następnie wrzucamy serki topione, dodajemy po 1/3 łyżeczki przypraw i dusimy ok. 4 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy kawałki kurczaka, całość polewamy sosem i posypujemy tartym serem. Moje posty
Słodka Stronaogórka kroimy na plastry, cebulę na cienkie krążki. W kubeczku łączymy ketchup z majonezem. Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka i cebulę. Na to wszystko kładziemy kurczaka i polewamy sosem majonezowo-ketchupowym. Następnie wszystko przykrywamy drugą połową bułki. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anidodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być
Walijskie Pichceniemięso, warzywa i węglowodany. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy(...)całej powierzchni. Kurczaka obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurczak zacznie się smażyć dorzucamy czosnek. Do zarumienionego kurczaka dorzucamy surowy brokuł. Doprawiamy całość sosem sojowym. Chwile smażymy i przekładamy do miski. Patelnie wycieramy ręcznikiem papierowym i odstawiamy ponownie na gaz. Odcedzamy makaron. Na ciepłą patelnie wrzucamy jajka, roztrzepujemy i doprawiamy. Dorzucamy makaron
Kolizje Smakówprzyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzenienaszych ulubionych obiadów. Przygotowuję ją bardzo często, dlatego postanowiłam nieco urozmaicić moją podstawową wersję. Przeglądając przepisy na lasagne ze szpinakiem, praktycznie zawsze występuje on w kombinacji z kurczakiem i białym sosem. Ja zachęcam do wypróbowania mojej wersji, zbliżonej do oryginały, czyli z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się komponuje. Polecam
Mania Gotowania