sos odczekał już swoje w kolejce. Miałam go zapisanego dawno temu, ale jakoś nie było dobrej okazji do publikacji. Końcówka kwietnia idealnie się na to nadaje. Dip do mięs z grilla, warzyw, do pieczywa i właściwie do czego tylko chcecie. My potraktowaliśmy go jako mazidło do kanapek. Mam od jakiegoś czasu jednak problem z awokado. Kupuję w sklepie lekko miękkie(...)była aż za bardzo) i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, dodajcie do niego więcej jogurtu. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze dip odrobiną oliwy extra virgin, tak tylko dla koloru. Wy nie musicie jej dodawać. Podobne przepisy: Sos z fety i suszonych pomidorów Sos ziołowo-czosnkowy z fetą Artykuł Sos z awokado i fety pochodzi z serwisu
KardamonovyPyszne i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Sprawdzą się idealnie na zdrowy obiad! Są lekkie, smaczne i bardzo sycące. Z sosem i dodatkiem np. wędzonego łososia lub ogórków konserwowych to naprawdę raj dla podniebienia. Składniki na 10 kotletów: 150 g kaszy jaglanej 400 cukinii 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta kurkumy 1 szczypta kuminu(...)łyżki bułki tartej Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia Panierka: 1 jajko do obtoczenia + bułka tarta Dodatkowo koniecznie jakiś pyszny sos np. Tzatziki , klasyczny czosnkowy lub s os czosnkowy z kaparami, sos z serem feta i ziołami lub klasyczny sos z nutą BBQ. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy w zimnej wodzie. Odlewamy "brudną wodę" u dolewamy świeżą
Czarnawisienkaczego spożywać szparagi? Doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju ryb i mięs, ale również polecam spożywać je same ale z dodatkiem sosu np. musztardowego lub czosnkowego - przepis na sosy znajdziesz -> tutaj
MintTasteJeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył się w środku i ciasto nie było surowe. Gotowe! Bezpieczne i całe ;) Możecie podawać z sałatką polane ketchupem lub sosem, np: pomidorowym, czosnkowym, grzybowym - z takimi sosami to już porządne danie obiadowe;) Smacznego
Zasmakuj KuchniWówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, ze nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich. Kwiaty cukinii, rukiew wodną, szpinak, szczypiorek czosnkowy sama zerwałam. Przepis wykonany w ramach konkursu Europejskiego Festiwalu Smaku * „zerwane”. Kwiaty cukinii: 4 kwiaty cukinii (męskie, na gałązce), 60 g szpinaku, 1/2 ząbka czosnku, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta soli(...)smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. Wszystkie składniki sosu do sałatki wymieszać. Na talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami szczypiorku czosnkowego. Polać sosem. Ułożyć kwiaty cukinii, posypać serem. * Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu . W tym roku państwem partnerem
królestwo garówbrązowych 1,5 cebuli koncentrat pomidorowy 150g sera żółtego 1 łyżka mąki sól pieprz SOS: 130g pikantnego ketchupu 130g majonezu 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy sól czosnkowa odrobina sosu greckiego sól pieprz WYKONANIE: 1. Masło roztapiamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem soli i cukru. 2. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, oregano, masło, rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie
Dziś Ja gotujeleicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, sól ( można pominąć ), pieprz, 3 ząbki czosnku. Sos koperkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, posiekany koperek, sól ( można pominąć ), pieprz
W kuchni u MonikiSkładniki : - brokuł - garść orzechów włoskich - do sosu: -> ząbek czosnku -> około 4 łyżki jogurtu greckiego -> zioła prowansalskie -> pieprz Przygotowanie : Brokuła umyć, rozdrobnić i
Kuchenne innowacjewłaśnie, dip. Skąd go wziąć? Ano - zrobić... ze słonecznika :) O wegańskiej śmietanie słonecznikowej Matki Weganki wspomniałam już w tym przepisie . Na tej bazie zrobiłam pierwszy dip czosnkowy a po kilku razach wypracowałam swoją własną "złotą proporcję" :) I teraz robimy tak: - szklankę słonecznika zalewamy przegotowaną wodą i moczymy - pół godziny, godzinę albo dłużej (im dłużej tym lepiej) - zależy(...)tłuszczu = kwasów tłuszczowych. Najwięcej wszystkiego oczywiście znowu w kiełkach ale osobiście pokochałam słonecznik w postaci właśnie śmietan-dipów-sosów albo uprażonych nasion, którymi można posypać sałatki, makarony lub... jeść łyżeczką zamiast chipsów :) Ok, to tyle dziś. Wypróbujcie czosnkowy dip ze słonecznika a potem poczęstujcie nim swoich gości. Nikt, po prostu nikt nie zgaduje, z czego to jest zrobione
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsera mozzarella i pomidora. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Rady : - ciasto na pizzę nie trzeba dzielić na mniejsze kawałki; można przygotować 1 dużą pizzę, -domowy sos pomidorowy można zastąpić sosem ze świeżych pomidorów, które należy pokroić w kostkę
Ugotowaćżeby nie było nudno zaserwowałam moim najbliższym naleśniki po meksykańsku. Bardzo syte, treściwe i po zjedzeniu takiej 1 sztuki można głód zaspokoić na długo:)Możemy podawać z dowolnym sosem pomidorowym, czosnkowym lub bez, wtedy jako dodatek ulubiona surówka. Efektownie wygląda i doskonale smakuje, kiedy wierzch przed podaniem udekorujemy sosem balsamicznym. Zapraszam do przepisu i zachęcam do skorzystania:) Składniki
gotuj ze mnącheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto posmarowane sosem kładziemy ser cheddar, następnie pokrojone papryki, serek camembert, oliwki. Chorizo
Programista w kuchnijakiś owoc, na przykład: 2 – 3 mandarynki banan pokrojona pomarańcza w pojemniczku pokrojony grejpfrut w pojemniczku I oczywiście butelka wody niegazowanej ZDROWY OBIAD Placki z cukinii z sosem jogurtowo – czosnkowym Składniki na placki: jedna średnia lub duża cukinia 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka Składniki na sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 wyciśnięte ząbki czosnku łyżka keczupu
Dajetcheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto posmarowane sosem kładziemy ser cheddar, następnie pokrojone papryki, serek camembert, oliwki. Chorizo
Programista w kuchniodpowiednim sosem. (12 sztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić
Di gotujeSłynna włoska przekąska idealna na letnią kolację czy śniadanie. Najsmaczniejsza z domowym pieczywem i masłem czosnkowym, skropiona aromatycznym sosem balsamico. Wszystko to możecie przygotować w Waszej kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie. Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej - Tu znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb(...)łyżeczek miodu 300 ml dobrej oliwy z oliwek Mieszamy miód z octem, i cieniutkim strumieniem dolewamy oliwę cały czas mieszając - wyjdzie nam gęsty aromatyczny sos. Bagietki pokroić na grzanki, posmarować masłem czosnkowym, lub skropić oliwą i podpiec na grilu lub w piekarniku. Na podpieczone grzanki położyć mix pomidorowy, kawałek mozzarelli i skropić sosem balsamicznym
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk