zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy
Kuchnia Pani WiosnySos majonezowo czosnkowy jest zdecydowanie moim ulubionym sosem. Składniki: mała śmietana 18%, dwie czubate łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, pieprz, kilka wyciśniętych ząbków czosnku ( ilość ząbków czosnku zależy od tego kto jaką intensywność smaku woli - ja daję ok.7 dużych ząbków). Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Ja używam blendera. Sos wychodzi dość gęsty
W kuchni u Monikimięsa. Mąki nie należy dociskać do mięsa. Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Podajemy z dowolnymi sosami. Polecam czosnkowy i koperkowy i słodki sos chili . Moje posty
Słodka StronaPrzepis na szybki obiad z makaronem w sosie jogurtowo-czosnkowym. Czas porzucić ciężkie śmietanowe sosy do makaronu na rzecz lekkiej wiosennej jogurtowo-czosnkowej wersji! :) Przepyszny makaron z grzybami, szynką parmeńską i tymiankiem to idealny obiad dla całej rodziny. Jak zrobić makaron z sosem - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI : 4 porcje 300g makaronu penne 1 szklanka oczyszczonych i pokrojonych grzybów
Moja Książka Kucharskaziemniaków (ok.0,5kg po obraniu) - 2 jajka - 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia Składniki sosu jogurtowo-czosnkowego: - 400g jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - 2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Koperek pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz pozostałe(...)chwili można już podawać odsączone placuszki. Przed smażeniem kolejnej partii dołożyć ok.1 łyżki oleju, w większej ilości tłuszczu lepiej się przypiekają, są wówczas super chrupiące, Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, ale można dodać własne dodatki. Smacznego
Smaczne Zdrowekażdym razie, to jest nasza ulubiona wersja. Konkretny i lekko pikantny smak. W mojej sałatce oprócz ziemniaków królują ogórki kiszone, gotowane jajka, szczypior z cebulą i pyszny sos jogurtowo-czosnkowy "podkręcony" musztardą Dijon. Ja najczęściej przygotowuję sałatkę z ziemniaków gotowanych w mundurkach, takie bowiem preferujemy, ale dobre sałatkowe, gotowane bez skórki również się sprawdzą. Kartoffelsalat idealnie sprawdza się jako dodatek(...)sałatki, gotuję po prostu od razu większą ilość ziemniaków. Składniki: - 400g ugotowanych (obranych już) ziemniaków - 4 średnie ogórki kiszone - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 cebula ze szczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól (u mnie ok.1/3 łyżeczki, ziemniaki gotuję bez soli) *świeżo mielony pieprz do smaku
Smaczne ZdroweŚwięta za pasem, ale trzeba coś zjeść. Kolacja sałata cezar z grillowanym czosnkowym tofu. Łatwo, szybko, ze smacznym sosem. tofu czosnkowe 1 opakowanie sałata lodowa lub rzymska 1 szt. kilka kromek np. bagietki oliwa z oliwek ok. 30 ml cytryna 1/2 szt. otarta skórka z cytryny do smaku kapary 2 łyżeczki(...)dwóch stron na niewielkiej ilości oleju na grillowej patelni. Sałatę myjemy i szatkujemy. Z oliwy, skórki cytryny i z soku z połówki cytryny, kaparów i pieprzu robimy sos. Polewamy sałatę i tofu. Podajemy z dowolnym pieczywem
AZgotuj!jedna duża cukinia – 1 sztuka szynka lub boczek – 10 – 12 plasterków ser żółty (najlepiej cheddar) – 4 plasterki cebula – 1 sztuka pieczarki – 8 sztuk oliwa z oliwy sos tatarski lub czosnkowy – 2 łyżki keczup sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Bagietki naciąć wzdłuż boku, żeby zrobić dziurę. Uważać, żeby nie przeciąć za bardzo bo wszystko się będzie rozpadać. Obrać pieczarki i posiekać(...)szynkę lub boczek. Dodać przesmażone pieczarki. Pokroić drobno ser i posypać górę bagietki. Zapiekać w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze 200º. Na koniec dodać po łyżce sosu tatarskiego lub czosnkowego i keczup. Można się objadać
kuchniabellissima.wordpress.complasterki, ułożyć na sałacie. Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć między warzywami, posiekać drobno szczypiorek i posypać nim po wierzchu sałatki. Na koniec rozłożyć kiełki rzodkiewki i polać sosem koperkowo-czosnkowym. Do kubka wlać jogurt, dodać koperek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i wymieszać. Warzywa umyć i osuszyć. Na talerzach ułożyć porozrywane(...)plasterki, ułożyć na sałacie. Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć między warzywami, posiekać drobno szczypiorek i posypać nim po wierzchu sałatki. Na koniec rozłożyć kiełki rzodkiewki i polać sosem koperkowo-czosnkowym. Artykuł Sałatka wiosenna z jajkami pochodzi z serwisu emame kitchen
ememe kitchenPrzepis na pyszne ziemniaczki a’la hasselback podane z sosem śmietanowo-czosnkowym. Składniki oraz sposób przygotowania: Umyte ziemniaczki ponacinałam (ułatwiłam sobie wkładając każdego na dużą łyżkę, w ten sposób uniknęłam przecięcia całego ziemniaka). Każdego posmarowałam pędzelkiem wcześniej zrobioną marynatą (oliwa z oliwek, czosnek, sól morska, pieprz, tymianek, papryka). Przez 40 minut piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180°C (przykryłam(...)cytryny, sól, pieprz. Na wierzch dużo szczypiorku (lub koperek). Ziemniaczki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Autor przepisu: Monika Prętkowska Artykuł Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowo-czosnkowym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisysztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso z indyka i podsmażać z 10 minut, co jakiś czas mieszać do mięsa wsypać warzywa na patelnię i podsmażać(...)sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięorkiszowej typ750 - 2 jajka (mniejsze) - 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 pęczka koperku - 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (nie trzeba) +olej kokosowy bezzapachowy do smażenia Sos jogurtowo-czosnkowy: - 1 jogurt typu bałkańskiego (b.gęsty) - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i świeżo mielony pieprz Czosnek obrać, zmiażdżyć, lekko posolić, dodać jogurt, pokrojony koperek. Doprawić(...)patelni olej kokosowy (lub dowolny inny tłuszcz), rozpłaszczyć i smażyć kilka minut do lekkiego przyrumienienia. W trakcie smażenia kilka razy przewrócić placki na drugą stronę. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego
Smaczne ZdroweKotleciki warzywne z kalafiorem Hortex będą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym. KOTLECIKI z KALAFIOREM (warzywne) Składniki: (ok.10 sztuk) 400 g ugotowanych ziemniaków 220 g kalafiora mrożonego Hortex 100 g sera żółtego 1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku(...)wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie. Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym
Bon appetit mon amiewypiekami. A tutaj taka smaczna ciekawa propozycja na pierogi drożdżowe z mięsno warzywnym farszem. Myślę, że nadzienia można komponować różne i będą również bardzo smaczne.Te doskonale smakują z sosem pomidorowym i czosnkowym. Składniki Ciasto 3 żółtka 1/2 kg mąki pszennej 1/4 kostki margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 5 dkg drożdży szczypta soli Farsz filet z kurczaka, pokrojony w drobną kostkę(...)cienki okrągły placek. Wykrawać większe okrągłe placki( większą szklanką, małym talerzykiem) nakładać farsz, zlepiać brzegi i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z sosem pomidorowym i czosnkowym. Smacznego:) Artykuł Pierogi drożdżowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąpołączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki , zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę. "Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej Składniki (na 20 sztuk): 1 czerwona cebula drobno pokrojona(...)przestaw piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony. Podawaj od razu z dipem z suszonych pomidorów i orzechów włoskich, sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich Składniki: 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju 50 orzechów włoskich, bez łupinek 1 łyżka melasy z winogron petimezi lub melasy
Chilli Czosnek i Oliwaużywam do pizzy serowej . Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Mini hot dogi świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami jak pomidorowym, czosnkowym, BBQ itp. Najlepszą opinią jest fakt, że ekspresowo znikają ze stołu podczas wszelkich imprez. Śmiało możecie wpisać je np do menu na Sylwestra, który już niebawem. Składniki(...)obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było lekko złociste. Gotowe mini hot dogi wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionych sosów np. pomidorowego, czosnkowego, BBQ itd. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 530 g, 1253 kcal, B 95 g, T 85 g, W 13 g. W 100 g: 236 kcal
Ola la LCHF