tłuszczu. Nie jest to zbyt zdrowe jedzenie, ale bardzo smakowało mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)kawałki kurczaka. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć kawałki kurczaka. Wyjąć kurczaka na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz. W drugiej patelni przysmażyć czosnek następnie dodać kurczaka i całość polać sosem chilli . Po usmażeniu poruszyć sezamem. Na wierzch można położyć kilka listków kolendry. Należy serwować na ciepło
Smaki Przyprawy i Kolorytłuszczu. Nie jest to zbyt zdrowe jedzenie, ale bardzo smakowało mojemu synowi. Czasami można. Składniki: 8 małych kawałków kurczaka, bez skóry i kości. Olej 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu chilli 1 łyżeczka soku z limonki Sól 1/2 łyżki białego sezamu Ciasto 1 białko 1/2 szklanki mąki (przesianej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)kawałki kurczaka. Rozgrzać patelnię z olejem i usmażyć kawałki kurczaka. Wyjąć kurczaka na papierowy ręcznik i odsączyć tłuszcz. W drugiej patelni przysmażyć czosnek następnie dodać kurczaka i całość polać sosem chilli . Po usmażeniu poruszyć sezamem. Na wierzch można położyć kilka listków kolendry. Należy serwować na ciepło
Kulinarna rozmowagrzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo(...)kilku minutach całość zalewamy częścią (ok. 100 - 150 ml) bulionu i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Teraz pozostaje już tylko doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, pieprzem, opcjonalnie sosem chilli i ewentualnie odrobiną soli. Następnie wlewamy resztę bulionu i dodajemy makaron. Trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą, będą miękkie i pyszne
Kulinarne zapędy Kokosakuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jako odskocznię od karkówki , choć nie ukrywam ,że trudno ją przebić , to zawsze(...)teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty
Ogrodnik w podróżycukinia lub pół dużej 2 marchewki kapusta pekińska makaron ryżowy nitki (200g) papier ryżowy puszka pędów bambusa świeża bazylia sos sojowy, tabasco curry, papryka słodka, papryka ostra, oregano olej sos chilli słodko-pikantny Na początek myjemy wszystkie warzywa obieramy i drobno kroimy. Dodajemy poszatkowane pędy bambusa. Na rozgrzany olej wykładamy mielone i smażymy. Doprawiamy słodką papryką, żeby nabrało koloru(...)patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościpomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka sosu chilli Przygotowanie Ze skrzydełek odciąłem ostre końcówki. Przygotowałem marynatę : wymieszałem oliwę, sól i startą skórkę z połowy limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej(...)lekkiego zgęstnienia. Wymieszałem z filecikami pomarańczy, podgrzałem około 3 minuty. Upieczone skrzydełka wyłożyłem do miski, polałem sosem, wymieszałem, dodałem pozostałą startą skórkę z limonki i pomarańczy oraz imbir i sos chilli
R'n'G KitchenGrilled zucchini with cherry tomatoes. Składniki. 1 szt. cukinia 2 łyżki majonez 1 łyżka sos chilli 15 pomidorki koktailowe 5 dag ser mozzarella Przyprawa do dań Kucharek zioła prowansalskie Tymianek oliwa z oliwek pieprz sól Wykonanie. Cukinię, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do dań Kucharek, ziołami prowansalskimi, przepędzlować oliwą z oliwek. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie(...)plastry grillować na patelni grillowej. Przełożyć na blachę do zapiekania. Majonez wymieszać z sosem chilli, dodać pieprz. Posmarować każdy plaster zgrillowanej cukinii i położyć na wierzch nacięty na krzyż pomidorek koktailowy. Pomidorki posolić, oprószyć tymiankiem, posypać odrobiną startej mozzarelli. Zapiec 8 minut w piekarniku pod grillem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: tortilla pszenna pierś z kurczaka papryka czerwona ogórek sałata słodko-pikantny sos chilli sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż nabierze lekko złocistego koloru. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni 10-15 sekund po każdej ze stron lub w kuchence mikrofalowej (650W) 10-15 sekund. Na środku tortilli(...)rozkładamy sałatę, paprykę i ogórka- pokrojone w słupki, kawałki kurczaka. Polewamy sosem chilli i zwijamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Makaron Chow Mein Noodles- Makaron z mąki pszennej 2 piersi z kurczaka pędy fasoli- ja użyłam świeżych 1 zielona papryka 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Słodki sos chilli Fix Smażony Makaron po Chińsku Pasta pikantna do dań Chińskich Olej do smażenia Kucharek przyprawy:sól, pieprz,czosnek 250 ml zimnej wody Sposób Przygotowania Makaron(...)Pozostawiam na cedzaku. Kurczaka kroje w paski. Wrzucam kurczaka do plastikowej miski, dodaję olej ok 3 łyżki, pieprz, sól, kucharek. Mieszam. Całość wrzucam do rozgrzanego Woka. Dodaję słodki sos chilli, ok 4 łyżki.Smażę na dużym ogniu. Cebulę, paprykę, kroję w paski. Pędy wysypuję do miski. Czosnek przeciskam przez praskę. Do upieczonego kurczaka dodaję czosnek oraz pastę
Gotowanie Patkimała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni grillować ser halloumi(...)olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około
Kulinarny karnet ChristopheraStuffed zucchini flowers with shrimp. Składniki. cukinie z kwiatami 3 łyżki serka twarogowego 1 łyżka bazylii 1 łyżka śmietany gęstej 18% sól, pieprz 100 g krewetek koktajlowych sos chilli imbir czosnek Wykonanie. Dmuchnąć w kwiaty cukinii i usunąć słupek. Zrobiłem to szczypcami. Blanszować przez 15 sek i na moment zanurzyć w lodowatej wodzie. Ponieważ moje cukinie były bardzo młodziutkie(...)posmarować dosyć grubo masłem. Ułożyć cukinie,wlać trochę wody ,skropić oliwą arachidową , posypać solą morską i pieprzem. Naczynie przykryć i piec w temp. 180 stop.15 minut. Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie
Kulinarny karnet Christopheraśrednia cebula - 1 duża marchewka - kawałek świeżego imbiru (3x3cm) - 4 ząbki czosnku - mały pęczek szczypiorku - 6 łyżek sosu sojowego - 4 łyżki sosu rybnego - 2 jajka - olej (najlepiej arachidowy) - sos chilli słodko-pikantny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i przykrywamy, żeby się zaparzyły. Makaron ryżowy gotujemy według wskazówek na opakowaniu - przez około 10 minut we wrzącej wodzie(...)krokiety albo w ten sposób . Smażymy na głębokim tłuszczu - są gotowe, gdy zrobią się złote. Usmażone sajgonki przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podajemy w sosem chilli słodko-pikantnym lub każdym innym, na który mamy ochotę ;) Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakudynia hokkaido lub mniejszy butternut * 3 średniej wielkości marchewki * 1 cebula * nieduży kawałek selera * 700-800 ml wody * 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka sosu chilli * 1 łyżeczka przyprawy curry * sok z 1/2 limonki * sól * oliwa z oliwek * migdały w płatkach Wykonanie: Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić(...)seler - podsmażyć przez 5-7 minut, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy
kolorowotorcikowoSkładniki kalafior bataty pestki dyni bulion warzywny lub warzywno-mięsny* słodki sos chilli* mięso z rosołu* gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kalafior i bataty (użyłam jednej główki kalafiora i jednego, większego batata) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - razem. Odcedzamy i zostawiamy na trochę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy do malaksera, blendera czy po prostu przecieramy przez sitko i łączymy w jednolitą, żółciótką(...)gałki muszkatołowej. Podajemy ciepłe z odrobiną pestek z dyni i jak u mnie z kawałkami mięsa z bulionu, albowiem zupa stanowiła cały obiad. Jako, że jestem ostatnio fanką sosu chilli, to również dodałam go do mojej zupy, przez co była bardziej pikantna
Karczma Honoriettyjajko 1 mała bułka 1 cebula w kostkę , przesmażona 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego(...)żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko
Kulinarny karnet Christophera