słabość do makaronów i chyba nigdy nie będę z tym walczyć:) Tym razem w sosie z sera pleśniowego z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 250g makaronu kokardki 150g sera pleśniowego np. Lazur dwie piersi z kurczaka 1 brokół 400ml smietany 3 ząbki czosnku 100ml białego wina sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa(...)parmezan Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć do zarumienienia oliwie a następnie dodać czosnek. Jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać białe wino, kolejno ser pleśniowy. Doprowadzić do jego roztopienia. Na sam koniec dodać śmietanę, cały sos doprawić. Pilnować by śmietana się nie zważyła. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dorzucić go do sosu i dobrze
MarciochaKucharzycienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g makaronu tagliatelle1 łyżka oleju roślinnego150 g piersi z kurczaka2 ząbki czosnku100 g pieczarek150 ml białego wytrawnego wina2 duże, dojrzałe pomidory100 ml śmietanki 30%garść(...)dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki, a jeśli trzeba to doprawiamy sola i pieprzem.6. Przekładamy ugotowany i odcedzony makaron na patelnię, dokładnie mieszamy.Podajemy posypany natką pietruszki. Z kieliszkiem wytrawnego białego wina ;)Smacznego
W kuchni Katieimbiru Składniki na sos: 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion wołowy 3 liście laurowe 5 ziele angielskie Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki chrzanu tartego 150 ml bulionu wołowego 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć(...)ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa do mięs i ryb. Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek
Kulinarny karnet ChristopheraKrewetki smażone na klarowanym maśle, z zeszkloną cebulką, czosnkiem i świeżymi pomidorami. Z papryczką chili, natką pietruszki i odrobiną białego wytrawnego wina, które świetnie podbija smak samych krewetek jak i całego sosu. Podane z czarnym makaronem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia, mogą być świetnym pomysłem na lekką i wykwintną kolację. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 150 g czarnego makaronu (barwionego(...)masła 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1/3 papryczki chili / można dać mniej lub pominąć 150 g krewetek Black Tiger (surowych lub obgotowanych, mogą być mrożone) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 duży pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pokrojona na ćwiartki cytryna sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku
cool and mintylubi takich drożdżówek?!Za czasów szkolnych zajadałam takie codziennie na przerwach!By dodać im bardziej ” wykwintnego ” charakteru obsypałam je lekko podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi!Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi! SKŁADNIKI:( ok. 8 szt )CIASTO:* mąka – 250 g* drożdże suszone – 10 g* miód – 10 g* jajko(...)gNADZIENIE :* miękkie masło – 2 łyżki* cukier puder – 4 łyżki* żółtko – 1 szt* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* ser biały – 220 g* skórka cytrynowa – 1 szczyptaDODATKOWO :- płatki migdałów – 100 g- sos toffi – 100 ml- jajko do posmarowania – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mieszamy mleko z miodem i jajkiem.Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło
Ostra na Słodkobyć bardzo dobrze ugotowany. Niestety ryż jędrny lub niedogotowany nie będzie się kleił, a pulpety będą się rozpadać. Zamiast brązowego ryżu można użyć ryżu białego albo kaszy jęczmiennej lub jaglanej. Do pulpetów proponuję podać sos orzechowo-miodowy odrobina tego sosu wystarczy, żeby podkreślić ich cudowny smak. Drugim sosem, który możecie przygotować, jest sos pomidorowo-winny wskazówki jak przygotować sos znajdziecie
SprawdzonaKuchnia.plDrugie podejście do królika. Tym razem pikantne. Królik w sosie winno- musztardowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg królik 150ml białego wina 3 łyżki czubate musztardy 1 cebula 3 ząbki czosnku masło 200 ml bulion warzywny 200 ml śmietany sól, pieprz, tymianek, lubczyk, papryczka chili (jeśli musztarda nie jest ostra) kasza pęczak lub ryżem Sałata, pomidory, prażone migdały, śmietana Pokroić
MarciochaKucharzybazylii. Wszystko mieszam. Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Szybki, tradycyjny, całkiem zdrowy przepis bez dodatku mąki, oleju, czy gotowego sosu spaghetti :) Naczelny nawet się nie zorientował, że nie dodałam "białego" makaronu, a i tak był zadowolony :) Buon appetito
Kitchens AlphabetNiezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie.SKŁADNIKI2 szklanki płatków owsianych500 ml mleka2 jajka3-4 łyżki mąki2 marchwie3 łodygi selera naciowego2 pory (białe części)2 łyżki oleju1 łyżka sezamu2 łyżki sosu sojowegosól, pieprz, chiliMleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki spęczniały i ostygły. Dodać jajka, mąkę oraz szczyptę soli i wymieszać
Złote przepisywykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych
Tajskie smakibył najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki oleju Wykonanie: Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą
Pasja Smakustruktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów
Brzuszki Łakomczuszkiswoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia
Fabryka pomysłówkrólika i gęsiej wątróbki z burakami i estragonem. Terrina z królika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru(...)gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna cotta z rabarbarem, galaretka z Sauterna i bazylia. Rabarbar
królestwo garów