Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który
Rozpustne gotowanieDziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka
Rozpustne gotowanieDziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na
Rozpustne gotowanieDziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego
Rozpustne gotowanieDzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki
Rozpustne gotowanieDziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią
Rozpustne gotowaniePyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki
Rozpustne gotowanieLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs
Rozpustne gotowaniePyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny
Rozpustne gotowaniePyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo
Rozpustne gotowanieOstatnio nastawiłam zakwas żytni na chleb, ładnie pracował przez cztery dni, więc przyszedł już czas na upieczenie chleba. Właśnie rośnie. Za dwie godziny
Rozpustne gotowanieOd ubiegłej niedzieli zmagam się z chorobą. Jak już udało mi się wyjść z grypy i pokonać zapalenie oskrzeli (pomocny okazał się
Rozpustne gotowanieNie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego, pachnącego, drożdżowego ciasta. A jeśli dodatkowo jest ono mięciutkie, puszyste, delikatne, pysznie nadziane, to już w
Rozpustne gotowanieJak widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów
Rozpustne gotowanie