śniadanie - 17689 przepisów (strona:553/1180)

Pasztet pieczony z kruszonką. 291

     Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego

Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 198

     Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Belriso z pieczonym jabłkiem). 164

      Dziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią

Rozpustne gotowanie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 146

      Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki

Rozpustne gotowanie
Węgierski chlebek, czyli Langos. 217

     Langos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne z ziemniakami. 117

     Pyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny

Rozpustne gotowanie
Bułki kanapkowe z jogurtem. 115

     Pyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo

Rozpustne gotowanie
Zakwas na chleb. 139

     Ostatnio nastawiłam zakwas żytni na chleb, ładnie pracował przez cztery dni, więc przyszedł już czas na upieczenie chleba. Właśnie rośnie. Za dwie godziny

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 143

     Od ubiegłej niedzieli zmagam się z chorobą. Jak już udało mi się wyjść z grypy i pokonać zapalenie oskrzeli (pomocny okazał się 

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 149

     Nie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego, pachnącego, drożdżowego ciasta. A jeśli dodatkowo jest ono mięciutkie, puszyste, delikatne, pysznie nadziane, to już w

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 149

     Jak widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek

Rozpustne gotowanie
Kringel- estoński warkocz. 173

     Dziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów

Rozpustne gotowanie
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 157

     To ciasto jest ostatnio bardzo popularne, robiłam je już kilka razy i muszę przyznać, że jest pyszne. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie, pulchniutkie

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 125

     Uwielbiam drożdżowe wypieki! Nieważne czy na słodko, czy na słono. Wczoraj robiłam pizzę  z tego przepisu , a dziś od rana w moim

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 133

     Nie ma to jak swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek

Rozpustne gotowanie