śniadanie - 17689 przepisów (strona:553/1180)

Buchty z truskawkami. 137

     Uwielbiam bułeczki drożdżowe! Jak zresztą cała moja rodzinka, toteż często u nas bywają :-). Tym razem zamarzyły mi się puszyste, delikatne buchty, nadziane

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki. 136

     Jagodzianki to moje ulubione bułeczki drożdżowe! Pamiętam, że jak byłam małą dziewczynką dziadek odbierał mnie ze szkoły i zawsze szliśmy do cukierni, na

Rozpustne gotowanie
Babeczki drożdżowe z jagodami. 134

     Tak naprawdę miały być z truskawkami, ale świeże jagódki tak mnie zaczarowały, że nie mogłam się im oprzeć. I dobrze!!! Bo wyszły o

Rozpustne gotowanie
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 173

     Burek to danie popularne w krajach śródziemnomorskich oraz arabskich. Jest to cienko rozwałkowane ciasto filo, nadziane, zwinięte lub zrolowane i następnie upieczone. Coś

Rozpustne gotowanie
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 136

      Mięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z serem. 166

     Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już

Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem. 145

      Znowu rogale :) Tym razem zupełnie inne ciasto. Przyznam się szczerze, że trochę się obawiałam co z niego wyrośnie i jak będzie smakowało, ale

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 186

      Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama

Rozpustne gotowanie
Masło orzechowe. 148

     Mój Mąż jest Zasłużonym, Honorowym Dawcą Krwi, co wiąże się z tym, że często oddaje krew. Za to dostaje czekoladę i dość sporą

Rozpustne gotowanie
Gofry biszkoptowe. 143

     Pyszne gofry, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nasze ulubione. Polecam ;) Składniki na gofry biszkoptowe 3 jajka szczypta soli 2

Rozpustne gotowanie
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 121

     Jest to bardzo uniwersalne ciasto, o pysznym, ziołowym smaku (którego nadaje mu dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze

Rozpustne gotowanie
Tarta z porem i kurczakiem. 134

     Dziś na obiad upiekłam tartę. Była tak pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami. 130

     Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który

Rozpustne gotowanie
Smalec z cebulą. 134

     Dziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 165

     Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na

Rozpustne gotowanie