śniadanie - 17689 przepisów (strona:553/1180)

Drożdżówki ze śliwkami. 133

     Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który

Rozpustne gotowanie
Smalec z cebulą. 140

     Dziś coś z kuchni staropolskiej, a mianowicie smalec z cebulą. Nieczęsto gości w naszym menu, ale gdy zbliża się zima przygotowuję kilka

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem. 170

     Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na

Rozpustne gotowanie
Pasztet pieczony z kruszonką. 282

     Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego

Rozpustne gotowanie
Pasztet wykwintny z morelą. 190

     Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Belriso z pieczonym jabłkiem). 158

      Dziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią

Rozpustne gotowanie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 137

      Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki

Rozpustne gotowanie
Węgierski chlebek, czyli Langos. 210

     Langos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne z ziemniakami. 112

     Pyszne, puszyste bułki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Ich zaletą oprócz idealnej konsystencji jest to, że długo zachowują świeżość. Jest to oryginalny

Rozpustne gotowanie
Bułki kanapkowe z jogurtem. 110

     Pyszne, puszyste i mięciutkie bułki pszenne, idealne na kanapki. Swą wyjątkowość zawdzięczają dodatkowi jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i długo

Rozpustne gotowanie
Zakwas na chleb. 135

     Ostatnio nastawiłam zakwas żytni na chleb, ładnie pracował przez cztery dni, więc przyszedł już czas na upieczenie chleba. Właśnie rośnie. Za dwie godziny

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 134

     Od ubiegłej niedzieli zmagam się z chorobą. Jak już udało mi się wyjść z grypy i pokonać zapalenie oskrzeli (pomocny okazał się 

Rozpustne gotowanie
Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami. 142

     Nie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego, pachnącego, drożdżowego ciasta. A jeśli dodatkowo jest ono mięciutkie, puszyste, delikatne, pysznie nadziane, to już w

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 143

     Jak widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek

Rozpustne gotowanie
Kringel- estoński warkocz. 168

     Dziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów

Rozpustne gotowanie