pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla Was tradycyjne placuszki z gruszkami, choć tak naprawdę można wykorzystać do nich inne, ulubione owoce. Świetnie nadają się na śniadanie, ale ja zazwyczaj przygotowuje je sobie jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się!Składniki:2,5 szklanki mąkiłyżeczka proszku po pieczenia400 ml kefiru2 jajkałyżeczka ekstraktu
Słodkie Przyjemnościskórka zielona a nie brązowa, wtedy mamy pewność, że nasz owoc jest w sam raz do schrupania. Guacamole jest świetnym pomysłem na przekąskę imprezową ale dziś będzie to moje śniadanie...Składniki:awokadopomidormała czerwona cebula 2 ząbki czosnku limonkaodrobina chilli 1/2 pęczka kolendry 1/2 ogórka oliwasól, pieprz bagietka, pieczywo tostowe ( według uznania)Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekDziś na śniadanie zrobiłem coś szybkiego, niewymagającego większych umiejętności, ale za to po "włoskiemu"; a chyba najważniejsze jednak że pyszne, zdrowe i pożywne.Wersja moja ze zdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki.Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze:mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez.Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól.Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy w opiekaczu
BaRepasświęta, a ja jeszcze nawet nie mam pomysłu, co by tu poza tradycyjnymi daniami przygotować. O prezentach już nie wspomnę.Brakuje nawet czasu na porządne gotowanie. Dziś zdążyłem na śniadanie zrobić coś, co niestety rzadko na naszym talerzu się pojawia. W zasadzie jajko to robi się błyskawicznie, chyba prościej niż jajecznicę; ważne, by wiedzieć jak się za nie zabrać
BaRepasśniadanie albo, dla łasucha takiego jak ja, na okrągło. Uwielbiam pełne smaku i zapachu wypieki śniadaniowe!!! tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w styczniowej KUCHNI. Miały być ślimaczki ale masło miałam za twarde, nie chciało się rozsmarować tworząc grudki i nie wyszły, za to otrzymałam pyszne bułeczki z cynamonowymi akcentami dodającymi rewelacyjnego smaku.Buleczki
Dzieje kuchennej WiewióryCoś prostego co urozmaici śniadanie, tosty czy mini kanapeczki na imprezie. Masełko z siekanymi suszonymi pomidorami, suszoną szałwią i odrobiną pasty chilli. Zapraszam :)Na 125 g masełkaCzas przygotowania: 60 minutSkładniki:100g masła 82 % tłuszczu25g suszonych pomidorów z zalewy z oleju słonecznikowegoszczypta suszonej szałwiiszczypta pasty chillisól himalajskaPrzygotowanie:1/ Do miski wrzucamy pokrojone masło. Do masła o temperaturze pokojowej dodajemy bardzo
Kuchnia PROzdrowotnaOwsianka. Coraz więcej osób powraca do tego znienawidzonego śniadania z lat dziecinnych. Nigdy nie przepadałam za nią aż do momentu, kiedy przeprowadziłam się do Irlandii. Tutaj znaczna większość moich znajomych z pracy zaczyna dzień właśnie od owsianki. I teraz rozumiem dlaczego! Można dodać owoce i zrobić ją w wersji bardziej słodkiej, można również dodać sól i będzie w wersji
Kulinarna rozmowajedno z tych śniadań, gdy domownicy niczym koty krążą po kuchni w oczekiwaniu na smakołyk. W zapachu cynamonu jest chyba coś magicznie pobudzającego, bo gdy tylko zaczyna rozchodzić się po domu, wszyscy jak jeden mąż wstają z łóżek. I choć mama wciąż powtarza, by smażyć mniej, jeść zdrowiej, ja nie mogę oprzeć się pokusie rozpustnego, słodkiego rozpoczęcia dnia
Gotowanie to kochanieumycie twarzy mieszanką MIODU I SODY OCZYSZCZONEJ. Zwilżcie twarz wodą i wmasujcie papkę w twarz, tak jak normalny peeling. Zostawcie ją na kilka minut, np. na czas jedzenia śniadania, a później zmyjcie ciepłą wodą. Et voila! Czysta, promienna, matowa cera. Za każdym razem :rozświetlisz skóręzamkniesz poryzmatujesz ceręmiód ma antybakteryjne właściwości, dzieki czemu wspomożesz swoją walkę z wypryskamisoda oczyszczona
Gotowanie to kochanienaprawdę dużego kopa energii i dzięki za nią! Od razu jakoś tak pozytywniej patrzę na wszystko. Po takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam podwójną porcję, myśląc o domownikach, jednak nie doceniłam swojego apetytu i pyszności owej pasty. Pochłonęłam już prawie połowę..! Tak, awokado
Gotowanie to kochaniePamiętam moje pierwsze "spotkanie" z karmelowym popcornem. Byłam wtedy w Berlinie i w kinie zapytano mnie, czy życzę sobie popcorn karmelowy czy solony, przy
Gotowanie to kochanieKiedy wybieram się do kogoś w odwiedziny, nie lubię przychodzić z pustymi rękami. Aby okazać wdzięczność za gościnę, zawsze poświęcam kilka chwil, by przyrządzić coś domowego
Gotowanie to kochanieświątecznym jedzeniu miło jest zjeść coś innego niż np. sałatkę :) Dlatego dziś propozycja na śniadanie z jajkiem w roli głównej.Składniki:1 parówka1 duże jajko lub 2 małe1 mały pomidor1 łyżeczka śmietany1 łyżka tartego żółtego serasól, pieprzSposób przygotowania:1. Kokilkę wysmarować masłem, na dno wyłożyć pokrojoną w kawałki parówkę.2. Na parówkę wykładamy pokrojonego w kostkę pomidora.3. Na pomidora
Kuchnia domowa Anispecjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka- 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki)- 250 ml maślanki- 2 łyżki kwaśnej śmietany
mojewypiekiinietylkotrochę opadną), zdjęłam papilotki, odwróciłam pustym denkiem do góry i napełniłam uprażonymi jabłkami. Dosłownie na chwilę wstawiłam jeszcze do piekarnika, aby lekko zapiec i podrumienić brzegi. Można podać na śniadanie lub jako deser. Moje były z prażonymi jabłkami, ale kilka sztuk napełniłam bitą śmietaną. To propozycje są na słodko, ale również pyszne będą, np. z nadzieniem z pieczarek
mojewypiekiinietylko